Muğla’nın Bayır ve Deştin mahallelerine yapılmak istenen çimento fabrikasına malzeme taşıyan kamyonu durdurarak nöbete başlayan köylüler, jandarma ekiplerinin nöbet alanında kendilerini taciz ettiğini söyledi. Köylüler açıklama yaparak “Bize değil şirkete işlem yapılmasını istiyoruz” dedi.
Muğla’nın Menteşe ve Yatağan ilçelerine bağlı Bayır ve Deştin mahallerinde, 7 bin 751 dönümlük ormanlık arazide kurulmak istenen entegre çimento fabrikasına karşı başlatılan hukuki süreç tamlamadan, firmanın inşaatı devam ettirmesine tepki gösteren köylüler inşaata klinker fırını taşıyan kamyonların geçişini engellemişti.
Bayır’da Baraj Caddesi üzerinde köylüler yolu kaparak 3 Nisan 2023 saat 15:00’ten itibaren nöbete başlamıştı. Köylüler bugün (6 Nisan) nöbet alanından yaptıkları paylaşım ile jandarma trafik ekiplerinin kendilerini rahatsız ettiğini söyledi.
Jandarma ekipleri ile nöbet tutan köylüler arasında tartışma yaşandı. Konu ile ilgili açıklama yapan Deştin Çevre Platformu ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Eş Sözcüsü Haluk Özsoy, “Bildiğiniz üzere burada nöbetteyiz. Kalbini tutuyoruz fabrikanın elimizde ama nedense jandarma trafikten iki ekip bizi devamlı olarak bizi taciz ediyor” dedi.
Alanda daha önce nöbette kaldıklarını ve hiçbir zaman böyle bir durumla karşılaşmadıklarını belirten Özsoy, “Karşı karşıya arabaları koymayın şeklinde bir istekleri var, baskıları var. Artık arabaları çektirip aradan kaçırmaya mı çalışıyorlar, kimlere, nelere hizmet ediyorlar, kimden talimat alıyorlar bilmiyoruz ama çok sert biçimde taciz eder biçimde ‘sen otur yerine, alırım seni’ gibi hareketlerle bizi burada taciz etmeye çalışıyorlar. Son taciz sabah yaşandı. Bu sabah yaşanan belki beşincisi” ifadelerini kullandı.
“GÜVENLİK GÜÇLERİNİN BU KANUNSUZ İŞLEMDE ŞİRKETİN DEĞİL HALKIN YANINDA OLMASINI İSTİYORUZ”
MUÇEP Menteşe Meclisi Gönüllüsü Mustafa Tuncaelli ise köylülerin günlerdir uykusuz nöbet tutuğunu dile getirerek, bu sabah jandarma ekiplerinin araçları çekmelerini söylediğini ve taciz edecek şekilde resimlerini çektiğini söyledi.
Tuncaelli, “Sanki burada yasa dışı bir şey var. Sanki burada araçların olduğunu bilmiyormuş gibi araçları kaldırmamızı istediler, kaldırmayacağız dedik. ‘Çekeriz’ dediler. Çektirtmeyiz dedik. ‘İşlem yaparız’ dediler, yapın dedik. Çünkü biz, bize değil şirkete işlem yapılmasını istiyoruz. Bu tacizlerin durmasını, resmi yetkililerin, jandarmanın, güvenlik güçlerinin de bu kanunsuz işlemde şirketin değil halkın yanında olmasını istiyoruz” dedi.
Özsoy son olarak şunları ekledi: “O iki makine orada duruyor bütün yolu kapatıyor kaç gündür. Onlara gık yok ama bizim küçücük arabalarımıza vay efendim karşıya çekin burada duramazsınız. Karşıdaki arabalara da ceza kesmeye başladılar.”
NE OLMUŞTU?
“Muğla’da Deştin ve Bayır mahallelerinden kurulmak istenen “Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları” projesine verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararının iptalinin ardından, farklı bir şirket ile yeniden başvuru yapılması ve yeniden ÇED olumlu kararının verilmesi üzerine karara itiraz edilmiş ve hukuki süreç başlatılmıştı. Açılan davalar süre aşımından reddedilmiş fakat Danıştay tarafından karar bozularak hukuki süreç devam ettirilmişti.
27 Ocak 2022 tarihinde açılan davada, mahkeme heyeti bilirkişi keşfinin yapılmasına karar vermiş, 23 Şubat 2023 tarihinde bilirkişi keşfi yapılmıştı.
Keşfi sonrasında heyetin raporu teslim etmesi için verilen bir aylık süre, bilirkişi heyetinin talebi üzerine 60 gün uzatılmıştı. Böylece keşif tarihinden itibaren raporun sunulması için verilen toplam süre 90 gün olmuştu.
Ek süre kararının ardından Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi bir açıklama yapmış, firma sahiplerinin proje inşaatını devam ettirdiğine vurgu yaparak, ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulmadan verilen ek süre kararını eleştirmişti.
Ek süre kararının hemen ardından, 25 Mart 2023 tarihinde proje sahasında inceleme gezisi yapan uzmanlar ise projenin hayata geçirilmesi durumunda çevreye geri döndürülemez zarar verileceğini dile getirmişti.”