Muğla’da yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı açılan davada yapılan bilirkişi keşfi sonrasında, sunulması gereken rapor için heyete 60 gün ek süre verildi. Konu ile ilgili yapılan açıklamada ise yürütmeyi durdurma kararından önce ek süre verilmesi eleştirilerek, mahkeme kararını vermeden önce çimento fabrikası inşaatının bitirilmesi durumunda mahkemenin nasıl karar vereceği soruldu.
Muğla’da Deştin ve Bayır mahallelerinden kurulmak istenen “Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları” projesine verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararına açılan dava kapsamında gerçekleşen bilirkişi keşfi sonrasında heyetin raporu teslim etmesi için verilen bir aylık süre uzatıldı.
Muğla 2. İdare Mahkemesinin verdiği kararda, bilirkişi heyetinin talebi üzerine raporun sunulma tarihinin 60 gün uzatıldığı söylendi.
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi’nin ortak sınırındaki Tekağaç sırtı mevkisinde hayata geçirilmek istenen projeye karşı yürütülen hukuki mücadele sürecinde son olarak, bilirkişi keşfi yapılmıştı.
Proje için ilk defa verilen ÇED olumlu kararının iptalinin ardından, farklı bir şirket ile yeniden başvuru yapılması ve ÇED olumlu kararının verilmesi üzerine karara itiraz edilmiş ve hukuki süreç başlatılmıştı. Açılan davalar süre aşımından reddedilmiş fakat Danıştay tarafından karar bozularak hukuki süreç devam ettirilmişti.
27 Ocak 2022 tarihinde açılan davada, mahkeme heyeti bilirkişi keşfinin yapılmasına karar vermişti.
Muğla İdare Mahkemesi tarafından belirlenen heyet 23 Şubat 2023 tarihinde proje alanında keşif yapmış, Deştin ve Bayır’da yaşayan yurttaşlar başta olmak üzere Muğla’nın farklı noktalarından yurttaşlar projeye karşı olduklarını belirtmek için keşif alanına gelmişlerdi.
Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi’nin konu ile ilgili yaptığı açıklamada ilk olarak hukuki sürecin başlaması ve mahkemenin verdiği don karar kadar geçen süreç özetlenerek şunlar söylendi:
“27 Ocak 2022 den bu yana Muğla 2 nolu İdare Mahkemesinde süren ÇED iptal davamız bildiğiniz gibi 23 şubat 2023 tarihinde mahkemenin belirlediği 9 kişilik bilirkişi heyetiyle yerinde keşif aşamasına gelmişti. Bayır-Deştin ortak sınırı olan Tekağaç mevkiinde kurulmak istenen çimento fabrikası, maden ocakları ile birlikte 7 bin 751 dönümlük bir alanı kapsıyor. Keşif günü bizler, avukatlarımız, başta Deştin’den olmak üzere köylülerimiz, Menteşe Kent Konseyi, MUÇEP, Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi hep birlikte keşif heyetini karşılamış ve hep birlikte ‘ÇİMENTOCU ŞİRKET, MUĞLA’YI TERKET’ demiştik. Keşif heyetiyle birlikte giden arkadaşlarımız ve avukatlarımız Çimento Yıkım Projesini keşif heyetine sözlü olarak anlatma şansı yakalamışlardı.
Mahkeme keşif heyetine raporlarını teslim etmeleri için bir ay süre vermişti. Bu süre 23 Mart’ta bitiyordu. Mahkemenin dün verdiği karardan anlıyoruz ki keşif heyetinin isteği üzerine raporlarını hazırlamak için 60 gün daha ek süre verilmiş.”
Açıklamanın devamında ise proje alanında inşaat çalışmalarının devam ettiğine vurgu yapılarak, “Bizim yürütmeyi durdurma taleplerimize kulaklarını tıkayan mahkemenin verdiği bu 60 günlük ek süre çimentoculara da ilaç gibi gelmiştir. Ya da bayram ikramiyesi diyebiliriz.
Çimentocu firma Çimento Yıkım Projesini bitirmek için var gücüyle çalışırken yürütmeyi durdurma kararı vermeden keşif heyetine tanınan bu toplam 90 günlük süre hukuken doğru olabilir ama fabrika inşaatının bitirilmesini kolaylaştırıcı olduğu için doğru olmamıştır” dendi.
“HEYETİN BİLİMİN IŞIĞINDA, VİCDANLARIYLA HAZIRLADIĞI RAPOR HAKLILIĞIMIZI GÖSTERECEK”
Açıklamada ÇED olumlu kararının yürütmesi durdurulduktan sonra ek süre verilmesi gerektiğini söylenerek, “Keşif heyetindeki uzmanların bilimin ışığında, dürüstlükten ayrılmadan ve vicdanlarıyla hazırlayacakları raporun bizim haklılığımızı göstereceğini ve davayı kazanacağımızı biliyoruz. Karar verene kadar çimento fabrikası inşaatı bitirilirse mahkeme bu durumda nasıl karar verecek? Hem yıkımın hem de harcanan onca paranın hesabını verebilecek mi?” diye soruldu.
“SİZE BU FABRİKAYI YAPTIRMAYACAĞIZ”
Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Sonuç olarak mahkemenin bu kararıyla çimentocu firma biraz daha süre kazanmış oldu. Buradan çimentocu firmaya sesleniyoruz, her şart altında bu davayı kaybedeceksiniz, size bu fabrikayı yaptırmayacağız. Bir an önce bu sevdadan vaz geçin, boşuna masraf yapmayın.”