Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, İstanbul’daki sahte içki nedeniyle yaşanan ölümler üzerine, alkol kaçakçılığı ve sahte içki üretiminin önlenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi sundu.
İstanbul’da 22 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, TBMM’ye, alkol kaçakçılığının araştırmak ve sahte içkiden kaynaklı ölümleri engellemek amacıyla araştırma önergesi verdi.
Uzun, sahte içki tüketiminin son yıllarda ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek, bu durumun yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine ve binlercesinin ciddi sağlık sorunları yaşamasına yol açtığını ifade etti
Uzun’un araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Bunun son örneği bu hafta içerisinde İstanbul’da 22 kişinin sahte içki nedeniyle hayatını kaybetmesi ve 20’ye yakın insanın bu nedenle halen tedavi altında olmasıdır. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu sayının yılbaşına doğru artması ve başka şehirlere de yayılması ve her yıl aynı sorunun devam edeceği öngörülmektedir.”
“FİYATLARDAKİ BU AŞIRI MİKTARDAKİ ARTIŞ İNSANLARI UCUZ ÜRÜN ARAYIŞINA İTMİŞTİR”
Uzun, ülke genelinde birçok üründe vergi artışlarının yapıldığını ancak alkol ve alkollü içkilerin bu artışlardan en çok etkilenen ürün olduğunu belirtti.
Temmuz ayında alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarının yüzde 14.82 oranında artırılmasıyla birlikte, bir litre saf alkolün asgari vergisinin 845,97 TL’ye yükseldiğini ifade eden Uzun, bu tutarın, Ocak ayında ve yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranına göre güncellenmeye devam edeceğini vurguladı.
Uzun, merdiven altı diye bilinen sağlıksız içki üretimini ve alkol kaçakçılığını tetikleyen etkenler ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de alkol fiyatları, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının yaklaşık iki katı seviyelerinde seyretmektedir. Fiyatlardaki bu aşırı miktardaki artış insanları ucuz ürün arayışına itmiş, artan talep özellikle merdiven altı diye bilinen sağlıksız içki üretimini ve alkol kaçakçılığını tetiklemiştir.”
Evde ve kaçak imalathanelerde sahte içki üretiminin azaltılması amacıyla kullanılan etil alkol üzerinde geçtiğimiz yıllarda yeni düzenlemeler yapıldığını belirten Uzun; “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından etil alkol ve metanolün internetten satışı yasaklansa da denetimsizlik nedeniyle üretim engellenememiştir” dedi.
Uzun, sahte içkilerin yol açtığı ölümlerin yanı sıra, devletin önemli miktarda vergi kaybı yaşadığını ve bu sorunun Sayıştay raporlarında da yer aldığını belirtti.
Uzun, TBMM’de kurulacak bir Araştırma Komisyonu ile bu sorunun tüm yönleriyle ele alınması gerektiğini vurgulayarak, şu araştırma önergesi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Bu önerge ile alkollü içki kaçakçılığının nedenleri, sahte içki üretiminin boyutlarının tespit edilmesi ve buna bağlı ölümlerin ve başkaca kayıpların engellenmesinin yollarının belirlenmesi amaçlanmaktadır.”