CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Muğla’nın Menteşe ilçesinde Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından açılması planlanan boksit madeni projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Çırpı Mahallesi Karataş mevkisinde Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından açılması planlanan Boksit Maden Ocağı projesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan dün (23 Nisan) yapılan duyuru ile projeye Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verildiğini belirten Uzun, şunları söyledi:
“ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; projeye konu saha, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı N20 paftasında, ‘orman alanı’ ve ‘tarım arazisi’ olarak işaretlenmiş alanlar kapsamında kalmaktadır. Böyle bir alana maden ocağı açmak için müracat eden şirketin projesine hiçbir araştırma yapmadan ‘ÇED gerekli değildir” kararı vermek doğru değildir.”
“MUĞLALILAR HAVASINA, SUYUNA VE ŞEHRİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEKTİR”
Muğla, doğal güzellikleri, kıyıları, kültürel mirası, turizmi ve tarımsal üretimiyle öne çıkan bir kent olduğunu vurgulayan Uzun, “İktidar artık Muğla’ya dair kararını vermek zorundadır. Ya bu güzel kentin, ormanlarını, kıyılarını, tarihsel dokusunu, yaşam ve tarım alanlarını yok edecek projelere onay verecek ya da onu koruyarak daha büyük katma değer elde edecek projeleri destekleyecektir” dedi.
Muğlalıların artık bir ağacı bile kaybetmeye tahammülü kalmadığını ifade eden Uzun, “Muğlalılar havasına, suyuna ve şehrine sahip çıkmaya devam edecektir. Bu nedenle hiçbir bilimsel araştırma yapılmadan, toplumsal faydası olup olmadığına bakılmadan, yöre halkının ve yerel yönetimlerin görüşü, oluru ve rızası alınmadan yapılacak tüm projeler iptal edilmelidir” sözlerini kullandı.
Uzun; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:
1- Söz konusu proje alanı, Orman alanı ve Tarım arazisi olarak işaretlenmesine rağmen “ÇED Gerekli Değildir” raporu verilmesinin nedeni nedir?
2- Bu alana yapılacak projenin, doğaya ve çevreye vereceği zararlar tespit edilmiş midir? Buna dair bilimsel bir çalışma yapılmış mıdır?
3- Bu alanda başlatılması planlanan madencilik faaliyeti sırasında, bölgeye yaşayan halkın sağlığından, sonradan yaratacağı tahribata kadar oluşturacağı olumsuz etki düşünülmüş müdür? Ormanlarımızda, tarım alanlarımızda ve turizme yaratacağı zarar hesaplanmış mıdır?
4- Projenin bölgedeki mevcut halk kullanım alanlarına etkileri nasıl hesaplanmıştır?
5- Proje ile ilgili fayda maliyet analizi yapılmış mıdır?
6- Projenin bölge ekonomisine ve istihdam durumuna etkileri nelerdir?
7- Yapılan hesaplamalara göre alanda toplam kazı miktarı 70 bin ton/yıl olarak planlanmaktadır. Bu aşamada havaya karışacak toz ve başkaca olumsuz etkileri nedeniyle insanların havasına, suyuna ve çevreye yapacağı olumsuz etkiler hesaplanmış mıdır?
8- Proje ile ilgili olarak yerel halk ve sivil toplum kuruluşları ile bilgilendirme çalışmaları yapılıp, sürece katılımları sağlanmış mıdır?
9- Proje hakkında hangi kurum ve kuruluşların görüşleri alınmıştır?
10- ÇED alanı içerisindeki tapulu şahıs arazileri için kiralama, satın alma veya tapu sahibinin muvafakati olmadan herhangi bir çalışma yapılabilecek midir?