CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızkumu Plajı’nın MUÇEV tarafından ihalesiz olarak devredilmesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Uzun, “Kızkumu Plajı günümüz itibariyle kim ya da kimler tarafından işletilmektedir?” diye sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Kızkumu Plajı’nın, eski adı MUÇEV olan ve yeni adı “Kıyı Yönetimi ve Çevre Koruma A.Ş.” olan şirket tarafından başka kişi ya da kişilere ihalesiz olarak devredilmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Denizler Halkındır” projesinin başlatıldığını hatırlatan Uzun, “Bu projeyi; ‘Vatandaşların denize ve plaja ulaşım hakkını engelleyen tüm engelleri kaldıracağız’ diye duyurmuştu. Sonrasında Muğla kıyılarının yönetimi, Yeni ismi ile ‘Kıyı Yönetimi ve Çevre Koruma A.Ş’, eski ismiyle MUÇEV’e devredilmişti. Ancak aradan geçen süreçte MUÇEV attığı adımlarla halkımızı kıyılardan ve denizden kopararak eleştirilerin odağı haline geldi” denildi.
Marinaların, plajların Muğlalıların elinden alınarak ihaleye çıkarıldığını söyleyen Uzun, şunları söyledi:
“Yapılan birçok iş ve işlemin kamu yararı gözetilmeden, ihaleye dahi çıkılmadan yangından mal kaçırırcasına yapıldığı iddiaları gündemden hiç düşmedi. En son örneklerden biri ise 13 günlük şirkete devredilen milyon dolarlık Bozburun Marina idi. Şirket şimdi de Marmaris’in Orhaniye Mahallesi’nde yer alan Kızkumu Plajı’nın işletmesini bazı kişi ya da şirketlere ihalesiz olarak verdiği iddiaları ile gündemde.”
“KIZKUMU MARMARİS’İN EN ÖNEMLİ TURİZM ALANLARINDAN BİRİDİR”
Marmaris Kızkumu plajının geçtiğimiz yıl MUÇEV tarafından işletildiği, bu sezon ise ihalesiz olarak bazı şahıs ya da şirketlere devredildiğine dair söylemlerin olduğunu dile getiren Uzun, “Plajın ihalesiz olarak bazı kişi ya da ya da şirketlere devredildiği iddiaları açıklığa kavuşturulmak zorundadır. Açılan ihalenin neden iptal edildiği, kim ya da kimlerin araya girerek halkın plajını rantın plajı haline getirmek istediği ortaya çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.

Bölgede yasal olarak belirlenen sınırın 25 katı büyüklüğünde bir inşaatın başlatıldığını ifade eden Uzun, şu ifadeleri kullandı:
“Kızkumu Marmaris’in en önemli turizm alanlarından biridir. Bu alanın kamu yararı gözetilerek işletilmesi gerekmektedir. Ama iddialar çok vahim. Plajın ihalesiz olarak devredildiği ve alana hemen 150 metrekare büyüklüğünde bir tesis inşaatına başlandığı bilgisi var. Böylesine önemli bir alana bu kadar büyük bir yapılaşma hizmet değil rant üretme amaçlıdır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Kıyılar halkındır, Kızkumu halkındır.”
Uzun; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
1- Kızkumu Plajı günümüz itibariyle kim ya da kimler tarafından işletilmektedir?
2- Kızkumu Plajının işletme hakkı için en son ne zaman ihale yapılmıştır? İhale şartları nelerdir? İhaleye kaç kişi ya da firma katılmıştır? O ihaleyi kim ya da kimler kazanmıştır?
3- En son yapılması için duyuru yapılan ihale neden iptal edilmiştir?
4- Anılan yerin işletme devri ihalesiz yapılmışsa nedeni nedir? Hangi kurul tarafından hangi kriterlere bakılarak kim ya da kimlere verilmiştir?
5- Plaj işletmesi ilgili şahıs ya da firmaya hangi şartlarla ve hangi bedelle devredilmiştir?
6- Plaja 6 metrekareyi geçen bir yapının yapılamayacağı ama buna rağmen ihalesiz bir şekilde kiraya verilen şahıs ya da şirketin SİT alanı olan bölgeye 150 metrekare inşaata başladığı doğru mudur? Doğru ise bu konuda bir girişiminiz olacak mıdır?
7- Bakanlığınız, görevi ve başlattığı kampanya gereği bu ihalesiz devire dair bir soruşturma başlatmış mıdır? Bu devir işleminin iptal edilerek rekabet koşullarını sağlayacak bir şekilde şeffaf bir ihale ile yeniden yapılması için girişimde bulunacak mısınız?
8- Kıyıların korunması ve işletmesinin, ranttan ve kar hırsından uzak bir şekilde halkımızın yararına daha etkin ve yetkin bir şekilde yapılabilmesi açısından yerel yönetimler eliyle yapılmasına dair bir çalışmanız var mıdır?