Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun’un meclise verdiği ‘yaşadıkları zorluklar nedeniyle yurt dışına giden akademisyenler’e ilişkin soru önergesine, Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) cevap geldi: “Yurt dışına giden akademisyenler hakkında Başkanlığımızda bir bilgi yer almamaktadır.”
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, 14 Ağustos 2023’te Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederek, akademisyenlerin sorunlarını gündeme getiren ve kaçının yurt dışına gittiği konusunu içeren soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığı’na sunmuştu.
Soru önergesinde akademisyenlerin; en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığı, ekonomik ve sosyal açıdan özellikle son yıllarda zor günler geçirdiği belirtilerek, çalışmak için yurt dışına gittiği bilgilerinin basına ve bazı sivil toplum kuruluşlarının raporlarına yansıdığı dile getirilmişti.
Uzun, soru önergesinde şu sorular yöneltmişti;
1. Son 10 yılda çalışmak üzere yurt dışına giden akademisyen sayısı kaçtır? Yıllara ve akademik unvanlarına göre dağılım nedir?
2. Ülkemiz için hayati öneme sahip ve çok zor şartlarda yetişen akademisyenlerimizin çalışmak üzere ülkemizi terk ederek yurt dışına gitmelerini engelleyecek herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu konuda ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
3. Yetişmiş insan gücümüz ve bilimin temel taşları akademisyenlerimizi kaybetmemiz Milli Eğitim Politikamızın devamı ve niteliği açısından değerlendirilmiş midir?
4. Yeni araştırma görevlisi olan akademisyenlerimizin ev kirası ödeyemediği için yurtlarda kaldığı doğru mudur?
5. Akademisyenlerimizin özellikle ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için bakanlığınızca yapılmış ya da yapılacak bir çalışma var mıdır?
YÖK: “YURT DIŞINA GİDEN AKADEMİSYENLER HAKKINDA BAŞKANLIĞI’MIZDA BİR BİLGİ YER ALMAMAKTADIR”
YÖK Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından 23 Eylül 2023’te Uzun’a cevap verdi. Verdiği cevapta şu ifadeleri kullandı:
“Yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının yurt dışında olup olmadığına ilişkin bilgi Başkanlığı’mızda tutulmadığından son 10 yılda çalışmak üzere yurt dışına giden akademisyen sayısı hakkında Başkanlığı’mızda herhangi bir bilgi yer almamaktadır”
UZUN: “ZOR ŞARTLARDA DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞTIRILAN AKADEMİSYENLERİMİZ ÜLKEMİZİ TERK EDİYOR”
YÖK Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın cevabı üzerine Uzun açıklama yaparak, yurt dışına çalışmaya giden akademisyen sayısını bilmeyenlerin onları geri getirmek için bir çaba sarf edemeyeceğini dile getirdi.
Akademisyenlerin büyük sıkıntı içerisinde sorunlarına çözüm beklediğini dile getiren Uzun, “Özellikle son dönemde, zor şartlarda düşük ücretle çalıştırılan akademisyenlerimiz ülkemizi terk etmek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.
UZUN: “KİRASINI ÖDEMEKTE BİLE GÜÇLÜK ÇEKEN, HATTA ÖĞRENCİ YURTLARINDA KALAN AKADEMİSYENLER, ÜLKEMİZİ TERK ETMEKTEN BAŞKA ÇARE BULAMIYOR”
Uzun, akademisyenlerin kirasını ödemekte bile güçlük çektiğini belirterek, “Hatta öğrenci yurtlarında kalan, uluslararası kongrelere katılamayan akademisyenler, maalesef ülkemizi terk etmekten başka çare bulamıyor” sözlerini dile getirdi.
Yapılan araştırmalara göre yurtdışına giden akademisyenlerin sayısının 12 bin olduğuna değinen Uzun, “Akademide liyakat ve mobbing sorunu büyük boyutta. En önemlisi ise ekonomik sorunlar. Geçim sıkıntısı yaşayan akademisyenlerimiz bilime odaklanamaz hale geldi” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Uzun konuşmasında iktidara seslenerek şu sözlere yer verdi: “Görülen o ki iktidar sorunlarını görmezden geldiği gibi yurt dışına giden akademisyenlerimizden de bihaber. İktidarı bir an önce daha fazla yetişmiş insan gücümüzü kaybetmemek adına akademisyenlerimizin sorunlarını çözecek düzenlemeler yapmaya davet ediyorum.”