Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunların araştırılması için verilen önerge hakkında bir konuşma yaptı. Uzun, “Binlerce kardeşimizi maalesef kazalara değil iş cinayetlerine kurban verdik” dedi.
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Saadet Partisi’nin iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunların araştırılması için vermiş olduğu önerge üzerine kendi partisi adına TBMM Genel Kurulu’nda söz aldı.
Türkiye’nin Avrupa’da en fazla işçi ölümünün yaşandığı ülke olduğunu belirten Uzun, “İş Sağlığı ve Güvenliği adı altında bir kanunumuz olmasına rağmen, bu kanunun yeterince uygulanmadığı, mevzuatın eksik kaldığı ve denetimlerin yetersiz olduğu maalesef acı sonuçlarıyla ortada” dedi.
40 milyona yaklaşan iş gücünün büyük bölümü; iş güvenliğinden, gelişen teknolojiden ve denetimden uzak çalışıldığını belirten Uzun, “Bunun sonucunda her yıl binlerce ocağa ateş düşerken, binlerce emekçimiz ise meslek hastalığına yakalanıyor. Bu ateş sadece o ocakları yakmıyor, aldığımız her acı haberde hepimizin yüreği yanıyor” ifadelerini kullandı.
“TOPLUMUN VİCDANINI DERİNDEN YARALAMAKTADIR”
Yaşanan işçi ölümlerine kaza demenin sorumluları çözümden uzaklaştırdığını belirten Uzun, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Göz göre göre gelen facialarda, son yıllarda binlerce emekçimizi kaybettik. Bu felaketlere iş kazası demek, onların anılarına saygısızlık olacağı gibi sorunu çözmek için irade koyması gerekenleri de çözümden uzaklaştırmaktadır. Binlerce kardeşimizi maalesef kazaya değil iş cinayetlerine kurban verdik.”
İş cinayetleri sonrası yetkililerin yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Uzun, “Sorumluların adeta ödül gibi cezalara çarptırılmaları başta kaybettiğimiz emekçilerimizin aileleri olmak üzere, toplumun vicdanını derinden yaralamaktadır” ifadelerine yer verdi.
Konuşmasına geçtiğimiz aylarda çalıştığı inşaattan düşerek hayatını kaybeden emekli işçileri hatırlatarak devam eden Uzun, “Yayımlanan raporlara göre, 2024 yılının ilk altı ayında, içlerinde çocuk işçilerin de olduğu en az 878 işçimiz hayatını kaybetti. Sabah evinden ekmeğini kazanmak için çıkan 878 insan düşünün. Evlerine geri dönemediler” ifadelerini kullandı.
72 yaşında ve 79 yaşında inşaattan düşüp ölen emekli yurttaşların olduğunu söyleyen Uzun, “Göz göre göre yaşanan, hiçbir sorumlunun bulunamadığı, bakanlıkların suçu birbirine attığı, şimdiki Çevre Bakanı Murat Kurum’un asli kusurlu olarak bilirkişi raporunda yer almasına rağmen olaydan sonra yeniden bakan yapıldığı, İliç faciasında kaybettiğimiz dokuz emekçi var mesela. Soma var, Bartın var, saymakla bitmeyecek kadar acı var, dram var, gözyaşı var” dedi.
Yaşanan iş cinayetlerine ‘fıtrat’ denmesini eleştiren Uzun, önlem alınmadığı ve düzenleme yapılmadığı için neredeyse her gün birden fazla insanın hayatını kaybettiğini, iki katının ise sakat kaldığını belirtti.
İş cinayetlerine son verilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, son olarak şu ifadeleri kullandı:
“İşçilerimizin çalışma şartlarını çağımıza uygun hale getirmeliyiz. Mevzuat sorunlarını çözmek, denetimleri etkin bir şekilde yapmak, çalışanların eğitimi ve bilinçlendirilmesi için gerekli çalışmaları artırmak ve bu kahredici soruna dair ne gerekiyorsa yapmak zorundayız.”