Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, TBMM Genel Kurulu’nda partisinin “Suça Bulaşan Gençlerin Sayısındaki Artışın Nedenlerinin Araştırılması” için verdiği teklif hakkında bir konuşma yaptı. Uzun, “Hayata dair umudu, ideali, gelecek hayali olmayan gençler, suça ya da uyuşturucuya yönelmekte, suç faili ya da mağduru olmaktadırlar” dedi.
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda suça bulaşan gençler ile ilgili partisinin verdiği teklif adına açıklamalarda bulundu.
Önergenin gerekçesini açıklamak üzere söz alan Uzun, şunları söyledi:
“Bugün burada, suça sürüklenen çocuklardan ve gençlerden, suça bulaşmış veya bulaştırılmış çocuklardan söz edeceğiz. Yani ülkemizin geleceği olan çocuklarımızdan ve gençlerimizden.”
Uzun, eğitimin dışında kalan, erken yaşta zorla çalıştırılan, istismar edilen, sokakta yaşamaya mahkûm edilen, psikiyatrik sorunları görmezden gelinen, ihbarlara rağmen suça sürüklenme riski yetkililer tarafından dikkate alınmayan çocuklardan ve Bu çocuklardan katil yaratan sistemden ve alınması gereken önlemlerden bahsedeceğini belirtti.
Gençleri iyi yetiştirilmemiş bir toplumun, geleceğinin de iyi olmasının beklenmemesi gerektiğini söyleyen Uzun, “Özellikle son dönemde artan suç oranlarını hepimiz yaşayarak görmekteyiz. Artık gün değil, saat geçmiyor ki bir cinnet ya da cinayet haberi ile sarsılmayalım. Ne yazık ki, artık kadınlar sokağa çıkamaz, çocuklar parka gidemez oldu” dedi.
“SORUNUN ÇOK YÖNLÜ VE ÇOK DİSİPLİNLİ OLARAK ELE ALINMASI GEREKMEKTEDİR”
Suç ve mağdur sayılarının arttığını belirten Uzun, “Bunun en can alıcı boyutu ise, suçluların önemli bir kısmının çocuk ve gençlerden oluşuyor olması olarak karşımıza çıktı” ifadelerini kullandı.
2023 yılında 452 bin 70 şüpheli çocuk hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına dosya geldiğini ifade eden Uzun, “Bunlardan 21 bin 346’sı hapis cezası ile cezalandırıldı. Suç işleyen gençlerin önemli bir kısmı, ilk suçunu, çocuk yaştayken işlemektedir. Bu gerçek, genç suçlularla ilgili sorunları ele alırken, konuya çocuk adalet sistemi ve çocuk koruma sistemi temelinde bakılmasını zorunlu kılmaktadır” sözlerini kullandı.
Gençler arasındaki suç oranlarındaki artış; eğitim, istihdam ve sosyal hizmet boyutu olan katmanlı bir sorun olduğunu belirten Uzun, şu ifadelere yer verdi:
“Böyle olduğu için de sorunun çok yönlü ve çok disiplinli olarak ele alınması gerekmektedir. Artan yoksulluk, toplumsal dokuyu çözmekte, kişilerin toplumla ve kendisiyle bağlarını zayıflatmaktadır. Hayata dair umudu, ideali, gelecek hayali olmayan gençler, suça ya da uyuşturucuya yönelmekte, suç faili ya da mağduru olmaktadırlar.”
Geçtiğimiz hafta İstanbul’da yaşanan, iki cinayet ve bir intiharla sonuçlanan cinayetini hatırlatan Uzun “İki genç kadın feci şekilde öldürülürken, 19 yaşındaki fail intihar etti. Yine geçtiğimiz günlerde, 19 yaşındaki bir başka fail, bir kadın polisimizi şehit ederken, 17 yaşındaki bir başka fail ise, bir kuryeyi vahşice katletti” sözlerini kullandı.
Uzun, yapılan incelemelerde 17 – 20 yaş aralığında faillerin çok sayıda suç kaydı olduğunu belirtti. Bu konu üzerine düşünülmek zorunda olduğunu ifade etti.
“DEZAVANTAJLI BÖLGELERDE, SUÇ ÖRGÜTLERİ VE ÇETELERİN DE GENÇLERİ CEZBETTİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR”
Resmi veriler şiddet suçlarına karışan gençlerin sayısında artış olduğunu ortaya koyduğunu belirten Uzun, “Sosyoekonomik durum ve eğitim düzeyi, gençlerin şiddet suçlarına karışma olasılığını artıran önemli faktörler olarak gösterilmektedir. Özellikle büyük şehirlerde ve sosyoekonomik olarak dezavantajlı bölgelerde, suç örgütleri ve çetelerin de gençleri cezbettiği görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Uzun, işsizlik, ekonomik krizler, sosyal adaletsizlikler ve politik belirsizlikler gençlerde gelecek kaygısını artırmakta ve suça eğilimi tetiklediğini konunun uzmanlarının söylediğini ifade etti.
Meclis’in suça bulaşan gençlerin sayısındaki artışın nedenleri ile artan şiddete dair çözüm yollarının ortaya konularak gereken adımların atılabilmesi için Meclis Araştırması açmalı ve çözüm yollarını belirlemesi gerektiğini belirten Uzun, son olarak şunları söyledi:
“Bebeklerden katil, hırsız, yankesici yaratan bu karanlıktan kurtulmak zorundayız. Suç işlemeyen toplum yaratmak mümkündür ve biz bunu başarmak zorundayız.”
“Suça Bulaşan Gençlerin Sayısındaki Artışın Nedenlerinin Araştırılması” için verilen teklif Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oylarıyla reddedildi.