CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Muğla’da piyasa değeri 1 milyar 131 milyon 400 bin TL olan 39 taşınmazın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından satışa çıkarılmasını Meclis gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gizem Özcan; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Muğla‘daki 39 taşınmazın satışa çıkarılmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Özcan; Bodrum’da 12, Fethiye’de sekiz, Marmaris’te yedi, Datça’da altı, Menteşe’de iki, Milas’ta iki ve Ula’da iki olmak üzere toplamda 39 muhtelif arsanın satışının yapılacağını vurguladı.
Taşınmazların bilirkişi tarafından tayin edilmiş piyasa değerinin 1 milyar 131 milyon 400 bin TL olarak açıklandığını belirtti.
Muğla’da satışa çıkarılan arsaların orman alanı, tarım alanı, turizm/kırsal turizm alanı, arkeolojik sit alanı, marjinal tarım alanı, tarım odaklı kırsal nitelikli turizm alanı ve zeytinlik içerisinde kalan alanlar gibi farklı özelliklerinin bulunduğuna dikkat çeken Özcan, şu ifadeleri kullandı:
“Bu kadar farklı özelliklerdeki muhtelif arsanın kendi özelliklerine yönelik hassasiyetle belirlenmiş kurallar ve şartname olmadan satılması, Muğla gibi hassasiyetle korunması gereken bir turizm, tarih ve kültür kentinde üstün kamu yararı ilkesine aykırıdır.”
“BU YAĞMA DÜZENE DUR DEMEK ZORUNDAYIZ”
Muğla’nın, talimatlarla yürütülen imar oyunlarıyla adım adım betona boğulmak istendiğini belirten Özcan, şu ifadelere yer verdi:
“Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) iktidarının politikaları, Muğla’mızın geleceğini karartmaktadır. Doğayı korumak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir şehir bırakmak istiyorsak bu yağma düzene dur demek zorundayız.”
Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 6. Maddesi’ne dikkat çeken Özcan, şu ifadeleri kullandı:
“Belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan Hazine’ye ait taşınmazların satışından elde edilen gelirlerden, ilgili belediyelere pay aktarılması yasal bir zorunluluktur. Şehirlerin altyapı yükünü taşıyan ve imar düzenin yöneten asli kurumlardan olan yerel yönetimlerimiz kendi şehirlerinde yapılan satışlardan dışlanmamalıdır.“
Hazine’ye ait taşınmazların, belediyelerin ilgili taşınmazların bulunduğu bölgedeki yerel yönetim hizmetlerinin giderlerinin değerlendirilerek, Hazine eliyle satılması sağlıklı bir yerel yönetim bütçesinin oluşması için önemli olduğunu vurguladı.
Aksi durumların ise yerel yönetimlere pay vermemek için başvurulan yollar olduğunu belirten Özcan, “Belediyelerin hakkını gasp etmeyin” dedi.
Özcan; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- Muğla ilinde satışa çıkarılan 39 adet Hazine taşınmazının, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından satışa sunulmasını gerektiren idari, mali veya teknik zorunluluk nedir? Bu zorunluluğa dair hazırlanmış herhangi bir rapor bulunmakta mıdır?
- Özel koruma alanı içinde olmayan taşınmazların satışı neden doğrudan Hazine tarafından yapılmamaktadır?
- 2023, 2024 ve 2025 yıllarının Nisan ayı sonuna kadar geçen sürede; Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na Türkiye genelinde ve özel olarak Muğla ilinde tahsis edilen Hazine taşınmazlarının sayısı ve toplam büyüklüğü ne kadardır? Bu tahsislerin Muğla bazında dökümü nedir?
- Satışa konu olan Bodrum’daki arsaların “orman alanı” ve “tarım alanı” vasıflarında olması nedeniyle ilgili mevzuata göre hangi izinler alınmıştır? Başvurusu yapılıp ilgili kurumca izin verilmeyen arsa var mıdır?
- Fethiye’deki “eko turizm/kırsal turizm alanı” içinde yer alan arsaların mevcut imar planları, ve koruma statüleri dikkate alındığında bu taşınmazların satışa çıkarılması ilgili yönetmeliklere uygun mudur?
- Marmaris’teki bazı taşınmazların “arkeolojik sit alanı” içinde yer aldığı ortadadır. Bu alanlar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında bir koruma zırhı altında değil midir? Bu alanların satışa sunulması Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayına sunulmuş mudur?
- Datça’da satışa çıkarılan ve ‘zeytinlik’ niteliğinde olduğu belirtilen taşınmazlar bakımından 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun uyarınca “Zeytinlik sahalar daraltılamaz” hükmü ihlal edilmemekte midir? Bu alanlar için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan görüş alınmış mıdır?
- Muğla gibi kültürel ve doğal mirasıyla öne çıkan bir kentte, farklı ekolojik ve tarihi statüler taşıyan bu alanların tek bir müzayede başlığı altında, ayrıntılı çevresel ve toplumsal etki analizleri olmadan satışa çıkarılması üstün kamu yararı ilkesine aykırılık teşkil etmemekte midir?