CHP’li Özcan’dan Ege Denizi’ndeki deprem fırtınasına ilişkin soru önergesi: “Depreme karşı kader değil, önlem anlayışını hakim kılmalıyız”
Paylaş
Paylaş
Yunanistan’ın Santorini Adası’nda yaşanan deprem fırtınasını ve Muğla’nın 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, bu konuya ilişkin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Yunanistan’ın Santorini Adası ve çevresinde 28 Ocak tarihinden itibaren gerçekleşen deprem fırtınasının kamuoyunda endişelere yol açtığını ifade ederek, bu konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Özcan, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ve sürekli güncellediği diri fay haritasına göre; Muğla’nın yüzölçümünün tamamının 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını ifade etti.
“EGE BÖLGESİ’NDE İKTİDAR TARAFINDAN CİDDİ BİR TEDBİR ALINMADIĞI BİLİNMEKTEDİR”
Özcan, Yunanistan’da Santorini Adası çevresinde deprem fırtınası sonrası ciddi tedbirler alındığına dikkat çekti
Türkiye’de ise depreme yönelik hazırlıksızlığa karşı Özcan, şu ifadeleri kullandı:
“Ege Bölgesi’nde iktidar tarafından ciddi bir tedbir alınmadığı bilinmektedir. Çeşitli uzmanların görüşlerine göre, Ege Bölgesi’ni etkileyecek büyük şiddetli bir deprem ve tsunami riski mevcut gelişmeler ışığında çok yüksek değildir. Yine de tedbirli olmak gerekmektedir.”
Özcan, olası bir yanardağ patlaması sonrası havaya yayılan küller ile ilgili; “Rüzgarla birlikte kıyılarımıza taşınması çeşitli açılardan riskli durumlar oluşturması mümkündür” dedi.
“MUĞLA’MIZIN GELECEĞİNİ AK PARTİ’NİN BİLİMİ YOK SAYAN VE RANTI ÖNCELEYEN POLİTİKALARINA TESLİM ETMEYECEĞİZ“
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçtiğini hatırlatan Özcan, deprem sonrası müdahalede yaşanan koordinasyon eksikliklerinin, çadır krizlerinin ve yurttaşların günlerce enkaz altında bekletilmesinin unutulmadığını ifade etti.
Muğla’nın deprem gerçeği ile de karşı karşıya olduğunu belirten Özcan, bilim insanlarının yıllardır deprem gerçeğini dile getirdiğini söyledi.
Muğla’nın ise günü kurtaran politikalarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Özcan, soru önergesinin gerekçelerinde son olarak şu ifadelere yer verdi:
“Muğla’mızın geleceğini AK Parti’nin bilimi yok sayan ve rantı önceleyen politikalarına teslim etmeyeceğiz. Depreme karşı kader değil, önlem anlayışını hakim kılmalıyız.”
Özcan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden çıkarılan dersler ışığında son iki yılda, 1. derece deprem bölgesi Muğla’da ne gibi ek önlemler alınmış, depreme direnci arttıran hangi politikalar hayata geçirilmiştir? Bu politikalar için harcanan bütçe ne kadardır?
Muğla’nın deprem risklerine yönelik uzun vadeli, bilimin gereklerini önceleyen bir mücadele stratejisini hayata geçirdiğinizi, bu stratejiye uygun kamu politikaları ürettiğinizi düşünüyor musunuz?
Muğla’da başta hastaneler ve okullar olmak üzere kamu binalarının depreme direnci açısından risk durumunu belirleyen son çalışma ne zaman yapılmıştır? Bu çalışma doğrultusunda atılan adımlar nelerdir?
Muğla’da enerji ve iletişim alt yapısının depreme dayanıklılığını ölçen son çalışma ne zaman yapılmıştır? Bu çalışma doğrultusunda atılan adımlar nelerdir?
Santorini Adası çevresindeki deprem fırtınası sonrasında deprem ve tsunami riski ile ilgili ivedilikle bir tedbir alınmamasının nedeni nedir?
Santorini’de olası bir yanardağ patlaması sonrası havaya yayılan küllerin, rüzgarla birlikte kıyılarımıza taşınması hangi açılardan tehlike oluşturmaktadır? Bu tehlikelere karşı bir tedbir alınmış mıdır? Alınmadı ise bunun gerekçesi nedir?