Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Fethiye’nin Ölüdeniz Mahallesi’ndeki Belcekız Plajı’ndaki yapılaşmayı Meclis gündemine taşıyarak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz Mahallesi’ndeki Belcekız Plajı, Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından üç yıl önce kiraya verilmişti. Kiralamalar hakkında ulusal medyada yayınlanan haberler sonrası Belcekız Plajı yeniden gündem oldu.
CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Belcekız Plajı’nda yapılan kiralamalar ve kıyıdaki yapılaşma ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
“KIYININ HER TÜRLÜ KULLANIMI HUKUKA AYKIRIDIR”
Belcekız Plajı’nın üç kilometre uzunluğunda dünyaca ünlü bir plaj olduğunu belirten Özcan, Belcekız Plajı’nın Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde vurgulayarak, “Belcekız kıyılarında yapılaşmaya izin verecek türden proje onayları, kıyı düzenlemeleri, tahsis/kiralama işlemleri ve kıyının her türlü kullanımı hukuka aykırıdır” dedi.
Belcekız Plajı’nın işletmesinin Muğla Turizm Çevre Vakfı (MUÇEV) Limited Şirketi tarafından yürütüldüğünü söyleyen Özcan, “Belcekız Plajı bu ay Kırtur’a kiralandı. Plajın önündeki yürüyüş yolları, yeşil park alanları da kiralanan alanlar içerisinde yer alıyor. Ölüdeniz Belcekız plajında, özel bir şirket tarafından büfe izniyle yapılan kafeler ile yaz sezonu devam ederken plajda kafe ve mal kabul deposu olarak gerçekleştirilen inşaat çalışmaları ele alındı” ifadelerine yer verdi.
MUÇEV TURİZM TİCARET ANONİM ŞİRKETİ NEDİR?
MUÇEV, 4 Nisan 2014 tarihinde Muğla’ya Hizmet Vakfı” ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV) ortaklığı ile kuruldu. Adı Muğla Turizm Çevre Vakfı (MUÇEV) olmasına rağmen başta limited şirketi olan MUÇEV, 13 Ekim 2022’de ise tür değiştirerek MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi adını aldı.
Şirket, pek çok defa Muğla kıyılarındaki faaliyetlerini ihalesiz olarak yürütmesi ile ilgili eleştirildi ve çevre örgütleri tarafından da başlatılan hukuki mücadelelerle bazı faaliyetleri engellendi.
Örneğin, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Tuzla Mahallesi’nde, şirket tarafından yapılmak istenen “Tekne Bağlama İskelesi Projesi”ne verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali için Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği’nin açtığı dava sonucunda karar iptal edildi.
“KIYI KANUNU VE UYGULAMA YÖNETMELİKLERİ KAPSAMINDA YENİDEN PLANLAMASI ZARURİ BİR İHTİYAÇTIR”
Belcekız Plajı’nın bölgede gerçekleştirilen yamaç paraşütü sporuyla değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Özcan, “Belcekız Plajı ile ilgili her tasarruf, yamaç paraşütü kalkış ve iniş parkurlarının birlikte düşünülmesi ve ona göre tedbirlerin alınması gerekmektedir. Ayrıca, mevcut imar planında kıyı kenar çizgisinin deniz yönünde kalan imar yolları, turizm alanları ve yeşil alanların iptal edilerek kıyı olarak planlanması, kıyı kenar çizgisinin kara yönünde kalan bölümlerinin ise kıyı kanunu ve uygulama yönetmelikleri kapsamında yeniden planlaması zaruri bir ihtiyaçtır. Bahse konu imar planı revizyonları tamamlanarak yürürlüğe girmeksizin, Belcekız kıyılarında yapılaşmaya izin verecek türden proje onayları, kıyı düzenlemeleri, tahsis/kiralama işlemleri ve kıyının her türlü kullanımı hukuka aykırıdır” diye konuştu.
Özcan, Bakan Ersoy’un yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
• Şirketin 6’şar metrekarelik 5 adet büfe için izni olmasına rağmen, her biri 294 metrekare restoran yaparak işlettiği doğru mudur?
• Kanunlara ve yönetmeliklere aykırı olarak yapılaştığı, kıyı alanlarını hukuksuzca kullandığı belirtilen işletmeler hakkında gerekli iş ve işlemler yapılacak mıdır?
• Belcekız’daki hukuksuz kıyı düzenlemeleri ve hukuksuz yapılaşmalara son verilerek, devam eden projelerin durdurulması, var olan ve verilmiş ruhsatların incelenmesi, aşım var ise buna göre işlem yapılması, sorumluları hakkında gerekli idari ve yasal işlemler için başlatılmış bir süreç var mıdır?
BAKANLIK, KENAN KIRAN’A KİRALANDIĞI İDDİALARINI YALANLAMIŞTI
Patronlar Dünyası’nda yer alan haberde, Belcekız Plajı’nın Kenan Kıran’ın sahibi olduğu Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne kiralandığı iddia edilmişti.
Haberin ulusal medyada yaygınlaşması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Belcekız Plajı’nın üç yıl önce MUÇEV’e kiralandığı, MUÇEV tarafından da bir alt kiracıya kiralandığı belirtilirken, kiracılar arasında Kenan Kıran’ın olmadığı vurgulandı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklama şu şekilde: “Haberlerde ismi geçen Belcekız Plajı; 07.10.2020 tarihinde Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğümüz tarafından Muğla Çevre Vakfı’na (MUÇEV) kiralanmıştır. MUÇEV tarafından da 24.11.2020 tarihinde bir alt kiracıya kiraya verilmiştir. O tarihten bugüne kadar yapılmış yeni bir işlem bulunmamaktadır. Bununla beraber yine aynı haberde adı geçen Kenan Kıran isimli kişiye MUÇEV tarafından yapılan herhangi bir kiralama işlemi de bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
FETHİYE KENT KONSEYİ BİR YIL ÖNCE YAPILARIN KALDIRILMASINI TALEP ETMİŞTİ
Fethiye Kent Konseyi, 5 Haziran 2022’de Belcekız Plajı’ndaki yapılaşmayı protesto etmişti.
Fethiye Kent Konseyi’nin çağrısıyla Belcekız Plajı’nda toplanan grup, mevzuatlarda sınırlandırılan ölçülerden fazlasıyla büyük, çelik konstrüksiyondan, sabit nitelikte inşa edilen yapıların; kıyı ekosistemine ve barındırdığı hassas türlere doğrudan ve dolaylı yıkıcı etkileri olacağını ifade ederek kaldırılmasını talep etmişti.