CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Marmaris Adaköy Mahallesi’nde yapılacak olan ulaşım amaçlı iskele projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Adaköy Mahallesi’nde yapılacak ulaşım amaçlı iskele projesine ilişkin 8 Mart’ta Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başladığı ilan edildi.
ÇED süreci başlayan proje ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
“ADETA BİR HANÇER SAPLAMAK DEMEK”
Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortakları A.Ş. tarafından 6 milyon TL bedel ile yapılması planlanan proje hakkında Özcan, “Böyle güzelliklerle dolu bir doğanın ortasına iskele yapılarak özel şirket eliyle yapılaşmaya açılması buraya adeta bir hançer saplamak demek” dedi.
Özcan, proje alanının 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzen Planı’na göre; “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi/Turizm Merkezi”, “Milli Park”, “Önemli Doğa Alanı”, 2. Derece Doğal Sit Alanı”, “Yat turu Güzergahı” alanında kalmakta olduğu ve proje alanı geri sahasında ise “Arkeolojik Sit Alanı” ve “Orman Alanı”nın yer aldığını belirtti.
“HANGİ GEREKÇEYLE BU ÖN İZİN VERİLDİ?”
Şirkete bir yıl süre ile ön izin verildiğini ifade ederek, “Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce 10 yıl süreli kullanma iznine esas 20 Ekim 2023 tarihli sözleşme ile Kiler GYO A.Ş’ye bir yıl süre ile ön izin verilmiştir. Hangi gerekçeyle bu ön izin verildi? Bunun gerekçeleri kamuoyundan gizlenmemelidir” dedi.
“1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı kapsamında 1,38 hektar Turizm Alanı planlanmıştır. İskele geri sahasında yer alan Turizm Alanı, planlama alanının yüzde 43,90’ını kapsamaktadır. Proje dosyasından anlaşıldığına göre, Şirket tapu kayıtlarında zeytinlik olarak kayıtlı bu turizm alanına otel ve günübirlik tesis alanı yapmayı planlamaktadır” ifadelerine yer veren Özcan, zeytinlik alana yapılacak bu tesisin mevzuata açıkça aykırı olacağının altını çizdi.
“SİYASİ BAĞLANTILAR MI DEVREYE GİRDİ?”
Projeyi yapacak olan şirketin iktidar ile yakınlığının bildiğini söyleyen Özcan, “Bu kadar hassas bir doğa parçasına böyle bir yapılaşma sürecinin başlatılınca, ister istemez ‘siyasi bağlantılar mı devreye girdi’ diye soruyoruz” dedi.
Özcan’ın Bakan Özhaseki’ye yönelttiği sorular ise şu şekilde:
- Hangi gerekçeyle alanı “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi/Turizm Merkezi”, “Milli Park”, “Önemli Doğa Alanı”, 2. Derece Doğal Sit Alanı”, “Yat turu Güzergahı” olan, geri sahasında ise “Arkeolojik Sit Alanı” ve “Orman Alanı”nda yer alan bir proje için bu kadar hassas bir bölgeyi, özel bir şirket eliyle yapılaşmaya açmak için ÇED sürecini başlatıyorsunuz?
- Bu alan için ÇED sürecinin başlatılmasında, projenin sahibi olan holdingin Yönetim Kurulu Başkan Vekili’nin, iktidar partisi AKP’de 4 dönem milletvekilliğini yapmış olmasının etkisi olmuş mudur? Olmamış ise, hangi bilimsel çalışma, rapor ve tetkik sonucunda böyle bir projeye ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir?
- Proje tanıtım dosyasına göre Bakanlığınıza bağlı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce 10 yıl süreli kullanma iznine esas 20.10.2023 tarihli sözleşme ile Kiler GYO A.Ş. ‘ne 1 yıl süre ile ön izin verilmiş olduğu belirtilmiş, ancak bu izin Kişisel Verileri Koruma Kanunu gerekçe gösterilerek dosyada yer almamaktadır. Böyle bir ön izin verilmiş midir? Verilse hangi şart ve gerekçelerle verilmiştir? Bahse konu alanda yapılaşma var mıdır? Bu izin bahse konu alanı ilgilendiren imar planlarına uygun mudur?
- Proje tanıtım dosyasından şirketin, iskelenin ardından, alanın geri sahasında yer alan Turizm Alanı’na otel ve günübirlik tesis yapacağı anlaşılmaktadır. Şayet yapılacaksa, zeytinlik alana böyle bir tesis yapılacak olması mevzuata aykırı değil midir?