Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Tasarruf Tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Halk Eğitim Merkezleri’nde kısıtlamaya gidilmesi sonucu özel gereksinimli bireylerin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı. Özcan, “Kursları açmayarak, özel gereksinimli bireylere ve ailelerine yaşattığınız sorunların tespiti ve giderilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu.
CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, 17 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan “Tasarruf Tedbirleri” konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi sonrasında Halk Eğitim Merkezleri’nde kısıtlamaya gidilmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Halk Eğitim Merkezleri’ndeki kursların tasarruf tedbirleri kapsamında açılmadığını ifade eden Özcan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesindeki kursların bu eğitim yılında açılmadığına dikkat çeken Özcan, “Eğitimlerini Halk Eğitim kurslarıyla devam ettirmeye çalışan 20 yaş ve üzeri (örgün eğitim hakkını tamamlamış) orta ve ağır düzey zihinsel engelli bireyleri ve ailelerini mağdur etmiştir. Bu kurslar özel gereksinimli bireyler için bir eğitim alanı olduğu kadar sosyalleşme, hayatın içine dahil olma alanıdır” dedi.
“SOSYAL DEVLET İLKESİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNE DE AYKIRIDIR”
Muğla Zihinsel Engelliler Derneği’nin yaptığı ‘Kursları açmayarak, özel gereksinimli bireylere ve ailelerine ikinci pandemiyi yaşattığınızın farkına varmalısınız. Kursların açılmadığı her gün, özel gereksinimli bireylerin eğitim, sosyalleşme ve hayatın içinde olma hakları gasbedilmektedir’ açıklamasına atıfta bulunan Özcan, şu ifadeleri kullandı:
“Dolayısıyla tasarruf tedbirleri bahanesiyle, bu kursların açılmaması özel gereksinimli bireylerin yaşam boyu öğrenme hakkının gasp edilmesi olduğu kadar sosyal devlet ilkesinin yükümlülüklerine de aykırıdır”
Özcan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1-Bakanlığınız, özel gereksinimli bireylerin yaşam boyu öğrenme hakkını hangi gerekçeyle gasp ederek tasarruf tedbirleri kapsamına almıştır?
2-2023 yılında, Bakanlığınıza bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde verilen kurslarla eğitimlerini devam ettirmeye çalışan 20 yaş ve üzeri (örgün eğitim hakkını tamamlamış) orta ve ağır düzey zihinsel engelli birey sayısı tüm Türkiye’de ve Muğla’da kaçtır?
3-Bazı yerel yetkililer, kursların Ocak ayından itibaren devam edeceğini söylemişlerdir. Bu iddia doğru mudur?
4-Kursları açmayarak, özel gereksinimli bireylere ve ailelerine yaşattığınız sorunların tespiti ve giderilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?