CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Taksim Gezi Davası’ndan hapis cezasına çarptırılan Yüksek Mühendis Mimar Mücella Yapıcı’nın hastaneye gitmeme kararı alması üzerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soru önergesi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Taksim Gezi Davası’ndan hapis cezasına çarptırılan ve 2022 yılının Nisan ayından bu yana hükümlü olarak Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu ve Yürütme Kurulu üyesi Yüksek Mühendis Mimar Mücella Yapıcı’nın durumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Özcan, Mücella Yapıcı’nın sağlık sorunları hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
“MÜCELLA YAPICI HASTANEYE GİTMEME KARARI ALDI”
Yapıcı’nın muayene sırasında hasta mahremiyetine özen gösterilmemesine tepki olarak hastaneye gitmeme kararı aldığını belirten Özcan, “Mücella Yapıcı bir yıl önce tutuklandıktan hemen sonra hastaneye sevki ve muayene işlemleri sırasında, dişinin elleri kelepçeli olarak çekilmesine, muayene işlemleri sırasında kollarının morartacak şekilde kelepçelenmesine, muayene sırasında hasta mahremiyetine özen gösterilmemesine tepki olarak hastaneye gitmeme kararı aldı” dedi.
Yapıcı’nın akut hastalıklarının olduğunu söyleyen Özcan, “Avukatının ifade ettiğine göre, daha önce ameliyat geçiren Yapıcı’nın hapse girdiği tarihte de sonrasında da akut hastalıklarının olduğu ve kullandığı çok sayıda ilacın olduğu bilinmektedir” ifadelerini kullandı.
“HASTA BİR KADIN TUTUKLUYA YAPILAN BU İNSANLIK ONURUNA AYKIRI MUAMELEYE NEDEN GEREK DUYULMUŞTUR?”
Özcan, Tunç’a şu soruları yöneltti;
• 72 yaşında hasta bir kadın tutukluya yapılan bu insanlık onuruna aykırı muameleye neden gerek duyulmuştur?
• Hastaneye sevki sırasında elleri kelepçeli olarak araca çıkarılması ve araç içerisinde elleri kelepçeli olarak tutulmasının hukuki dayanağı nedir?
• Basına da yansıyan bu insan haklarına ve onuruna aykırı muamelelerle ilgili sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
• Hasta ve tutukluların hastaneye sevki ve muayene sırasında uygulanması gereken üçlü protokol ve bunun da üstüne uluslararası bir belge olan ve bu konuda düzenlenen İstanbul Protokolü düzenlemelerine neden uyulmamaktadır?
• Bakanlığınızın hasta ve yaşlı tutukluların hastaneye sevki ve uygulanan muayene yöntemlerinin iyileştirilmesine yönelik bir çalışması var mıdır?
• Son dönemde bu konuda artan şikâyetler ve hasta tutukluların bu muayene yöntemlerinin insan haklarına ve onuruna aykırı olduğu yönündeki itirazları dikkate alındığında bakanlığınız nezdinde herhangi bir tutukluya ilişkin olarak başlatılan ve/veya sonuçlandırılan bir soruşturma var mıdır? Varsa sonuç nedir?
Özcan sözlerini tamamlarken, insan hakları ihlallerine karşı mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı.