CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, TBMM’de yaptığı konuşmada; kur korumalı mevduat sistemi Cumhuriyet tarihinin en büyük soygunu olduğunu söyledi.
CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Süleyman Girgin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşmeleri süren “Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında söz alarak, kur korumalı mevduat sisteminin Cumhuriyet tarihinin en büyük soygunu olduğunu söyledi.
“KUR KORUMALI MEVDUATIN FATURASI KABARDIKÇA HERKES YOKSULLAŞIYOR”
Girgin, kur korumalı mevduat sistemini ‘kur korumalı soygun’ olarak tanımlayarak, “Bütçe yokuş aşağı gidiyor. Bu durumun faturası 84 milyona çıkıyor. Bir avuç zenginin parasının değerini korumak için hepimizin vergileri peşkeş çekiliyor. Büyük bir servet transferini canlı yaşıyoruz. Kur korumalı mevduatın faturası kabardıkça herkes yoksullaşıyor. İstedikleri makyajı yapmaya çalışsınlar: bunun adı kur korumalı soygun. Şirketlerin döviz mevduatlarını kur korumalı mevduata geçirmeleri halinde kurumlar vergisinden istisna kılınmıştı. Bu hafta görüşülen kanunla, bu istisnanın süresi 2022 yılı sonuna kadar uzatılıyor” dedi.
“MİLLETİN PARASINI SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKMEYE DEVAM EDİYORLAR”
Çiftçinin borçlarının silinmediğini ancak kur korumalı hesabı olanlardan gelir vergisi alınmadığını söyleyen Girgin, “Halkı yoksulluğa sürükleyenler, vergi istisnalarıyla milletin parasını sermayeye peşkeş çekmeye devam ediyorlar. Milyon dolarlık şirket sahiplerini o vergiden, bu vergiden azat etmekten çekinmiyorlar. Çiftçinin borçlarının faizini dahi silmeyen iktidar, parası olanın kur korumalı hesabından gelir vergisi dahi almıyor” ifadelerini kullandı.
“İKTİDAR KAYNAKLARI YATIRIMA DEĞİL, ZENGİNİ DAHA ZENGİN ETMEYE AYIRIYOR”
Kur korumalı mevduat istatistiklerini veren Girgin, “Nisan sonuna kadar, bütçeden yatırıma yapılan harcama 19.8 milyar. Yatırım demek istihdam demek, geleceği kurtarmak demek. Ona ayrılan tutar 19.8 milyar. Şimdi kur korumalı mevduat ile yapılan soygunun rakamlarına bakalım: Kur korumalı mevduattan yararlanan kişi sayısı 1 milyon 15 kişi. Kur korumalı mevduatların toplamı 750.5 milyar. Komisyon görüşmelerinde verilen bilgilere göre, 8 Nisan’a kadar 40 milyar TL kambiyo kârının vergilenmesinden vazgeçildiği ve bu nedenle 10 milyar TL kurumlar vergisi kaybı olduğu ifade edildi. Yıl sonuna kadar oluşabilecek yükün hesabı ise belli değil. Kur korumalı mevduat için son iki ayda vergilerimizden 16,2 milyar TL ödendi. İkisini topladığımızda, 26.2 milyar ediyor. Tablo açık: Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük soygunu kur korumalı mevduat ile yapılıyor. İktidar kaynakları yatırıma değil, zengini daha zengin etmeye ayırıyor. Devletin önemli oranda bir geliri zengine bırakılıyor” diye konuştu.