CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Süleyman Girgin, TÜİK’in Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları listesini yayınlamaması hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Konu hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da bir konuşma yapan Girgin, Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) ‘TÜFE kapsamındaki madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesinin kamuoyuna açıklanması’ talebinde bulundu.
“ENFLASYONLA MÜCADELE EDEMEYENLER ENFLASYON RAKAMLARIYLA MÜCADELEYE HIZ VERİYORLAR”
Girgin, TÜİK’in açıklamadığı listeye değinerek; “Bakan Nebati, dar gelirlileri düşünmediklerini itiraf etmişti. TÜİK, Bakan Nebati’nin açıklamasında ifadesini bulan, dar gelirliye düşman politikalara çanak tutan bir kuruma dönüştü. Enflasyonla mücadele edemeyenler enflasyon rakamlarıyla mücadeleye hız veriyorlar. TÜİK kamuoyundaki beklentinin ve halkın hissettiği enflasyonun aksine Mayıs 2022’de aylık fiyat artışlarını yüzde 2,98; yıllık fiyat artışlarını yüzde 73,5 ve beş aylık aralık-mayıs enflasyonunu ise yüzde 35,6 olarak açıkladı. Üstelik doksan yıldır açıklanan madde fiyat listesini bu ay yayımlamaktan vazgeçerek fiyatları sansürledi. Gerek enflasyonun düşük açıklanması gerekse maddi fiyat listesinin karartılması doğrudan halkın cebini ve mutfağını ilgilendiriyor. Temmuz 2022’de ücretler, maaşlar ve emekli aylıkları tüketici enflasyona göre artırılacak” dedi.
TÜİK’E ÇAĞRIDA BULUNDU
Konuşmasında TÜİK’e çağrıda bulunan Girgin, “Madde fiyat listesi TÜİK verileri içîn bir kontrol aracıydı. Artık TÜİK’in enflasyonu hangi fiyatlara göre derlediğini bilemeyeceğiz. TÜİK’e çağrımdır: İki yüz otuz iki aydır yayımlamadığınız TÜFE kapsamındaki madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesinin kamuoyuna açıklanmasını Anayasa ve Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde talep ediyorum” ifadelerine yer verdi.
“ENFLASYON RAKAMLARINI DÜŞÜK GÖSTERMEK ALENEN HIRSIZLIKTIR”
Enflasyon rakamlarının düşük gösterilmesini ‘hırsızlık’ olarak niteleyen Girgin, “Enflasyon rakamlarını düşük göstermek alenen hırsızlıktır, milyonların hakkını çalmaktır, zulmün daniskasıdır. Düşük enflasyon hesaplaması işçinin, memurun, emeklini daha düşük enflasyon farkı alması anlamına geliyor. Düşük enflasyon ve fiyatların sansürlenmesi çalışanın, emeklinin ekmeğinin çalınması ve yoksullaşmasıdır” diye konuştu.
Girgin TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Bakan Nebati’nin yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:
1- TÜİK’in açıklamaktan vazgeçtiği enflasyona esas madde fiyat listesi doğrudan çalışanların gelirini etkileyecek bir sansürdür. Bu bilgi bütün yurttaşların hakkıdır. Vatandaşın bilgi edinme hakkı ve TÜİK’in bilgi açıklama yükümlülüğü nedeniyle bu bilgileri kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?
2- 232 aydır yayımladığınız TÜFE kapsamındaki Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları listesi 3 Haziran 2022 tarihinde yayımlanmamıştır. Bu fiyat listesinin kamuoyuna açıklanmaması Anayasa ve bilgi edinme mevzuatına aykırı değil midir?
3- EnfIasyon verileri konusunda kamuoyunda müthiş bir güvensizlik varken, TÜİK’e güven dibe vurmuşken, enflasyon sepetindeki madde fiyatları listesini açıklamaktan neden vazgeçildi?
4- Kamuoyu sizden daha fazla şeffaflık beklerken hatta kamuoyunu ikna etmek için derlediğiniz fiyatlara ilişkin daha fazla detay açıklamanız gerekirken madde fiyat listesini karartmanız ve gizliliği tercih etmenizin TÜİK’î daha da güvenilmez hale getirdiğini düşünüyor musunuz?
5- 232 aydır yayımladığınız bir veriyi enflasyonun en ateşli döneminde neden kaldırıyorsunuz? Bu nasıl bir zamanlama?