CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, doktorların sorunlarını TBMM’ye taşıyarak, çıkarılan Sağlık Kanunu’nun ‘yarım yamalak’ olduğunu ifade etti.
CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Süleyman Girgin, Muğla’daki kamu hastanelerindeki doktor ve personel eksikliğini dile getirdi. Girgin, Sağlık Kanunu’nun ‘yarım yamalak’ olduğunu ifade ederek, iktidara “Hastaneyi hastane yapan sağlık personelidir. Duvarların, kapıların hasta bakamadıklarını anlayın artık” dedi.
Girgin, “Muğla’da 13 ilçenin 12’sinde hastane mevcut ve hastanelerimizin tamamına yakınında hekim başta olmak üzere personel yetersizliği had safhadadır. Bu durum mevcut çalışanların iş yükünü sürekli artırmakta, tükenmişliğe yol açmaktadır. Kış nüfusu 1 milyon, yaz nüfusunun 5 milyon olduğu Muğla’dan gelen isyan seslerinden bazılarını paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullanarak, Muğla’nın ilçelerinde yaşanan sorunlardan örnekler verdi.
“DALAMAN, ORTACA VE KÖYCEĞİZ DEVLET HASTANELERİNDE TEK ÇOCUK DOKTORU VAR”
Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçelerindeki doktor ve ekipman eksiklerine dikkat çeken Girgin, son dönemde yaşanan istifalara da değinerek, “Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz devlet hastanelerinde tek çocuk doktoru var. Köyceğiz’de 1 dahiliyeci on ay önce istifa etti, kalan tek dahiliyeci de iki ay sonra emekli olacak. Dalaman, Ortaca, Köyceğiz; üç ilçede tek kardiyolog görev yapıyor, ayrıca yaz trafiğinin yoğunluğu, bölgenin coğrafi yapısı gibi nedenlerle ölümcül motosiklet kazalarının bu bölgemizde yüksek olmasına rağmen bölgedeki üç hastanemizin hiçbirinde beyin cerrahisi uzmanı yoktur. Dalaman hastanemizde tomografi cihazı yok, göz ve ortopedi doktoru yok, hastanenin fiziksel kapasitesi yetersiz. Ortaca Devlet Hastanesi’nde son bir yılda 7 uzman hekim ve 5 pratisyen hekim istifa etti” diye konuştu.
“FETHİYE’DE UZMAN SAYILARI YETMİYOR”
Fethiye’de ise uzman eksiği olduğunu vurgu yapan Girgin, “Fethiye’de 1 kadın doğum, 1 beyin cerrahisi uzmanı var, göğüs cerrahisi uzmanı yok, genel cerrahi 3 kadro eksiğiyle çalışıyor. Kadrosu tam olan branşlardan anestezi, göz, nöroloji, kulak burun boğaz, kardiyolojide rutin bir hâle gelen geçici görevlendirmeler nedeniyle hekim sayısı yetersiz sayıya düşüyor. Ortaca, Köyceğiz, Dalaman ve açılacağı söylenen Seydikemer hastaneleri uzman sayıları eksik olduğu için Fethiye’den geçici görevlendirmeyle tamamlanıyor; yetmiyor, Marmaris, Bodrum hastanelerinde geçici görevlendirmelere gidiliyor” dedi.
“BU SİSTEM, HASTA VE İNSAN ODAKLI DEĞİL, KÂR VE İŞLETME ODAKLI”
Fethiye’deki doktorların isyanını aktaran Girgin, şu ifadeleri kullandı:
“Fethiye’de hekimler şöyle isyan ediyor: ‘Yoğun ve yetişemez durumdayız, mesai kavramımız kalmadı, bürokrasi bitecek diye bilgisayar sistemine geçildi hem evrak hem bilgisayar kaydı yapıyoruz, iş yükümüz daha da arttı, kalite kavramı üzerinden kâğıt üzerinde her şey gösteriliyor ama uygulamada hiçbir gelişme yok. Kişi üzerinden eczaneden çıkış yapılması gerekliliği getirildi, servislerde ilaç, serum ve sarf malzemesi bulundurmak yasak, hastaya acil kullanmamız gerekenler dahi bir saat sonra servise geliyor. Bu sistem, hasta ve insan odaklı değil, kâr ve işletme odaklı. Servislerde, acil de dâhil acil malzeme ve defibrilatör gibi cihazlar çok yetersiz. Günlük 90-100 hasta nedeniyle hekimler bunalmış vaziyette, yaz dönemi nüfusun katlanması, trafik kazaları ve benzerleri nedenlerle bu sayı katlanıyor.’”
“ÇOĞU HASTANIN MERKEZE SEVK EDİLMESİ GEREKİYOR”
Uzman eksikliği sebebiyle birçok hastanın merkeze sevk edildiğini söyleyen Girgin, “Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve hatta Fethiye için temel sorunların başında uzman hekim ihtiyacı var. Çoğu branşta uzman hekim yok veya tek kadro var. Bu nedenle, çoğu hastanın merkeze sevk edilmesi gerekiyor, bu da ikinci ve üçüncü basamak hastanelerin yükünü artırıyor, ilçe hastanelerini de işlevsiz hâle getiriyor. Örneğin; Ortaca Devlet Hastanesi, yeni yapılmış, büyük bir bölgenin yükünü taşıyabilecek potansiyele sahipken hekim eksikliğinden dolayı kapasitesini kullanamıyor. İlçelerde ek ödeme olmadığı için gelen hekimler geçinemedikleri için kısa sürede ayrılıyor. Bakanlıktan kadro artışı talep edildiğinde hastane yatak doluluk oranının düşüklüğü gösterilerek reddediliyor” ifadelerine yer verdi.
“BU KADAR AZ HEKİM BODRUM’UN YÜKÜNE NASIL YETİŞECEK?”
“Bodrum’da kardiyoloji, çocuk, beyin cerrahisi, çocuk cerrahisi, göğüs cerrahisi, psikiyatri tek ve dolayısıyla icap tutmuyor. Dermatoloji, göğüs hastalıkları, biyokimya uzmanı yok. Kulak burun boğaz uzmanı tek, o da başhekim. 3 dahiliyeciden 1’i iki aydır Şırnak’ta geçici görevde” ifadelerini kullanan Girgin, bu kadar az hekimin Bodrum’un yükünü nasıl taşıyacağını sordu.
“DATÇA’DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA LOJMAN YAPILMALIDIR”
Datça’daki sağlık çalışanlarının lojman talebini de dile getiren Girgin, “Datça Devlet Hastanesi’nde sağlık personeli sayısı yetersizliğinden dolayı aylık saatlerin çok üzerinde uzun ve yoğun iş yükü oluşuyor. Hekim ve diğer sağlık çalışanları aşırı yüksek kiralar, buna karşın düşük maaşlar ve döner sermaye ödemesi yapılmaması nedeniyle ya istifa ediyor ya da yer değiştiriyor. İlçede yaz nüfusu 7-8 kat arttığı için acil serviste tek hekimle yirmi dört saatte 300 hasta bakılmaya çalışılıyor. Uzun bekleme süreleriyle halkımız sağlık hizmeti alamaz duruma geliyor. Datça gibi turizm noktalarında “Sağlık çalışanlarına lojman yapılmalıdır” şeklindeki talepleri de iletmek istiyorum” dedi.
“YATAĞAN DEVLET HASTANESİ’NDE UZMAN HEKİM İHTİYACI VAR”
Yatağan’daki uzman hekim eksikliği hakkında da konuşan Girgin, “2021 yılı Mayıs ayında hizmete giren 100 yataklı yeni Yatağan Devlet Hastanesi’nde ise uzman hekim ihtiyacı var. Radyoloji doktoru yok, nöroloji doktoru yok. Bölge, santral ve maden bölgesi, dolayısıyla, iş kazalarının yoğun yaşandığı yer ama tek ortopedi doktoru var. Beyin cerrahisi uzmanı yok, tek genel cerrahi doktoru var. Akciğer hastalıkları sık görülmesine rağmen Yatağan’da tek bir göğüs hastalıkları uzmanı yok. Fizik tedavi merkezi var ama fizik doktoru yok. Genel cerrahi ve kadın doğum uzmanları on yıldır tek başına hizmet veriyor ve acilde pratisyen hekim ihtiyacı var, temizlik ve özel güvenlik eksiği var” ifadelerine yer verdi.
“SON ÜÇ YILDA MİLAS’TA 15 HEKİM İSTİFA ETTİ, 11 HEKİM EMEKLİ OLDU, 12 HEKİM TAYİN İSTEDİ”
Milas’taki hekim istifalarına vurgu yapan Girgin, “Son üç yılda Milas Devlet Hastanesi’nde 15 hekim istifa etti, 11 hekim emekli oldu, 12 hekim tayin isteyerek gitti, bu yeni yasa tasarısı aldatmacasından daha sonra 5 hekim istifa için bekliyor. Emekliliği dolan hiçbir hekim bir gün bile beklemiyor. Çocuk doktorları sürekli geçici görevle Bodrum’a gidiyor, Bodrum’a gitmedikleri hafta Bodrum’daki acil tüm çocuk hastalar Milas’a sevk ediliyor. Kadın doğum için de tüm sezaryen hastaları gece boyu Milas’a sevk ediliyorlar. Hekimlerin dayanacak gücü kalmadı. Hastanede nöroloji uzmanı 1 tane, şu anda üç ay istirahatli. Her dönem doktor aramasına açılmasına rağmen kimse gelmek istemiyor. Yoğunluk, geçici görevlendirmeler ve düzenli döner sermaye dağıtılmaması gibi sebeplerle doktorlar tayin olup gelmek istemiyorlar. Birçok branşta kadronun yarısıyla hizmet üretilmeye çalışılıyor” diye konuştu.
“BU KRİZ BİLEREK YARATILIYOR”
Açıklamasında doktor maaşlarına da değinen Girgin, “Yirmi dokuz yıllık bir uzman hekimin mayıs ayı maaşı 7.966 TL, emekliliğe yansıyan ücreti bu kadar. Olmayan döner sermayeye zam yapılıyor bu yasa teklifinde. Hekimler şiddetten, malpraktis davalarından, geçici görevlendirmelerden, yoksulluk sınırının altındaki maaştan çok yoruldu. ‘Özel sektörün son üç yılda sağlıktan aldığı pay ne kadar arttı? Devlet hastanelerinin çalışmasını mı istemiyorlar?’ bunu sorun diyor hekimler; biz de bunu sizlere soruyoruz, iktidara soruyoruz. Bu kriz bilerek yaratılıyor. Sonunda vatandaşa ‘Sistemden memnun musunuz?’ diye sorulduğunda memnun olma şansı yok. ‘Madem sıkıntı var, o zaman tüm hastaneleri özelleştirelim’ diyecekler, ‘Buna hazırlık yapıyorlar’ diyor sağlık emekçileri” dedi.
“MUĞLA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDE ÇOCUK ALERJİ DOKTORU YOK”
Bir yurttaşın sorununu da sözlerine ekleyen Girgin, “Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuk alerji doktoru yok, İzmir ve Aydın’a gidiyorlar, her hafta gitmek gerekiyor. Aşılama tedavisi için beş yıl, bir defa gitmezsen boşa gidiyor, çok maliyetli. Aileler zor durumda ‘Lütfen, sesimiz olun’ diyor bir vatandaşımız” ifadelerini kullandı.
“BU SİSTEM HEM HEKİMİ HEM DE HASTAYI ÇOK YORUYOR”
Muğla’daki acil servis hekimlerinin taleplerini aktaran Girgin, şunları söyledi:
1) Acil servisteki hekim sayısının yetersiz olması mevcut hekimlerin yükünü artırıyor ve bu yüzden pratisyen istifaları artıyor. Örneğin; Ortaca Devlet Hastanesi’nde son dört ayda 4 hekim istifa etmiş ve biri yurt dışına yerleşmiş.
2) Bölgede uzman sayısının yetersiz olması nedeniyle, acilden hasta danışma, yatış ve sevk işlemleri çok uzun sürüyor ve verimli işleyiş olmuyor. Bu sistem hem hekimi hem de hastayı çok yoruyor.
3) Bir hastanın tüm sorumluluğunu bir hekim alırken, meslek kusuru davaları hekimlere açılırken acil serviste en düşük maaşı hekimin alması hekimlerin mesleki heveslerini düşürüyor. “2021 hekim maaşım on bir ay boyunca toplam 78 bin TL.” diyor bir acil hekimi.
“TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN BİR DÜZENLEME GETİRMELİYDİNİZ”
Girgin sözlerini şu ifadeler ile tamamladı:
“30’un üzerinde tıbbi meslek grubu var. Hastanedeki temizlikçisinden, ambulans şoförüne, hemşiresinden, sağlık memuruna, ameliyathane teknisyeninden, röntgen teknisyenine kadar tüm sağlık çalışanları için bir düzenleme getirmeliydiniz, yapmadınız.”