TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 görüşmelerine bir çift çizme ile katılan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, tarım danışmanlarının ücret sorununu ve ziraat mühendislerinin atanma sorununu gündeme getirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 görüşmeleri gerçekleştirildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, bütçe görüşmelerine bir çift çizme ile katılarak, tarım danışmanlarının ücret sorununu ve ziraat mühendislerinin atanma sorununu gündeme getirdi.
“DESTEK MİKTARI YENİ BİR DÜZENLEME İLE DERHAL ARTIRILMALIDIR”
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye sorular yönelten Girgin, tarım danışmanlarına verilen desteğin arttırılması gerektiğini ifade ederek, “Sayın Bakan, tarım danışmanlarının sesine kulak verin. Bu çizmeleri niye getirdiğimi belki merak ediyorsunuzdur. Geçen hafta ülke genelinden gelen tarım danışmanları çizmeyle protesto eylemi yaptı. Serbest ya da ziraat odaları, kooperatifler ve birlikler bünyesinde çalışan tarım danışmanlarına tarımsal yayım ve danışmanlık desteği olarak 2022 yılında yıllık 52 bin lira fiyat biçildi. Cumhurbaşkanlığı Tarımsal Destekleme Kararı’nda bu ücretin 72 bin liraya yükseltilmesi mali kayıpları ve sorunu çözmekten uzaktır. Aylık 6 bin lira, vergiler düşünce yine asgari ücretin altında kalıyor. Destek miktarı yeni bir düzenleme ile derhal artırılmalıdır. 2 taksit yerine yılbaşında ödenmelidir” dedi.
“SIRA ALIN TERİNİ ÖDEMEYE GELİNCE CİMRİLİĞİNİZ TUTUYOR”
“Çalışırken sırtlarındaki deriyi alıyorsunuz ama sıra alın terini ödemeye gelince cimriliğiniz tutuyor. Destek miktarını artıracak mısınız?” sorusunu yönelten Girgin, “Sözleşmeli personelin iş güvencesi yoktur. Bu güvencesizliğin yarattığı işten atılma ve yeniden işsiz kalma korkusu ve geleceğini planlayamama endişesi, kişinin çalışma şevkini kırmakta ve iş veriminin düşmesine neden olmaktadır. Tarım danışmanları kısa süreli sözleşmeler üzerinden işsiz kalma korkusu yaşamakta, geleceklerini planlayamamaktadır” ifadelerini kullandı.
“İŞSİZLİK SORUNUNA DUYARLI BİR KAMU İSTİHDAM POLİTİKASINA GEREKSİNİM VARDIR”
Üretim ekonomisi ile tarım sektöründeki sorunların aşılabileceğinin altını çizen Girgin, “Tarım sektöründeki sorunların köklü çözümü için; kısa, orta ve uzun vadede, ülkemizdeki ithalat kolaycılığına dayalı ekonomi politikaları yerine üretim ekonomisini, sermaye öncelikleri yerine kamusal çıkarları, lüks ve savurganlığa dayalı yönetim anlayışı yerine tasarrufları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen anlayışın bir an önce yaşama geçirilmesi gerekmektedir. Bugün daha etkin, verimli, üretime dayalı yeni istihdam olanakları yaratan bir tarımsal kamu yönetimine, işsizlik sorununa duyarlı bir kamu istihdam politikasına gereksinim vardır” diye konuştu.
Girgin, kamuya ziraat mühendisi alımları ile ilgili şu soruları yöneltti: “Her yıl 5 bin ziraat mühendisi mezun olurken ve 40 bin ziraat mühendisi KPSS’ye girmişken niçin arazide çalışmak için toplu mühendis alımı yapmıyorsunuz, yeni kadrolar açmıyorsunuz? Kamuda güvencesiz sözleşmeli değil, kadrolu atama yapacak mısınız?”