CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, TBMM’de Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi’nin görüşmelerinde konuştu: “Baktığımda sanki Ticaret Kanunu inceliyormuş gibi hissettim”
CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi’nin görüşmelerinde konuştu. Erbay, teklifin sporcular için yeterli olmadığını ifade ederek, teklifi incelerken sanki Ticaret Kanunu’nu inceliyormuş gibi hissettiğini söyledi.
“KEŞKE DAHA GENİŞ KİTLELERLE GÖRÜŞEBİLSEYDİK”
Kendisinin de sporun birçok dalında faaliyet gösterdiğini ve sporun içinden gelen bir milletvekili olduğunu belirten Erbay, “Spor Yasası ile ilgili beklenti gerçekten uzun süreden beri vardı. Çünkü milyonları ilgilendiren bir konu. 7-8 milyon civarında lisanslı sporcu, on binlerce takım var. Antrenörleriyle hakemleriyle sporcuların aileleriyle gerçekten milyonları ilgilendiren daldır spor. Tabi ki böyle olunca beklenti yüksek oluyor. Düzenlemeler yapılması bekleniyor. Komisyonda da söylemiştik; keşke bunu daha geniş kitlelerle görüşebilseydik demiştik. Ama Alpay vekilimiz de orada söyledi. Muhakkak bir emek verilmiştir, biz emeğe saygı duyuyoruz” dedi.
“BAKTIĞIMDA SANKİ TİCARET KANUNU İNCELİYORMUŞ GİBİ HİSSETTİM”
Teklifte anonim şirketler ve sürekli onlarla ilgili düzenlemelerden bahsedildiğini söyleyen Erbay, “Ben şimdi yasaya da baktığımda avukat olarak. Sürekli anonim şirket ve onunla ilgili düzenlemelerden bahsediliyor. Baktığımda sanki Ticaret Kanunu inceliyormuş gibi hissettim. Gerçekten az önce saydığım o milyonlarca sporcuyu ilgilendirecek sorunların çözülmesine dair beklentiler vardı ama bunları göremedik. Orada da söylemiştim. Döndüğümüzde ilimize sporla uğraşan insanlara ‘Biz şu düzenlemeleri yapıyoruz sizin lehinize’ diyebileceğimiz düzenlemelerin olmadığını gördük” ifadelerini kullandı.
“ATIL DURUMDAKİ ALANLARIN SPOR KULÜPLERİNE TESİSİ YÖNÜNDE TALEPLER VAR”
Spor kulüplerine atıl durumdaki yerlerin tesisi hakkında taleplerin olduğunu söyleyen Erbay, “Spor camiasından insanlarla da görüşüyoruz. Ciddi beklentiler var. Mesela nedir? Spor kulüplerinin tesislerle ilgili, binalarla ilgili ciddi talepleri var. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne Ait Taşınmazların İdaresi Hakkındaki Yönetmelik’ var. Burada bir düzenleme yapılmış ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün gayrimenkullerini eğer 6 tane spor dalında faaliyet gösteriyorsa tahsis yapılabileceğini düzenlemiş. Şimdi burada talep şu: Belediyelerin veya Milli Emlak’ta da atıl durumda olan kullanılabilecek yerler var. Bunların da spor kulüplerine verilmesi ile ilgili düzenlemeler yapılmasının önü açılması beklentisi var” ifadelerine yer verdi.
YÜKSEK STOPAJ BEDELLERİ
Sporcuların yüksek stopaj bedellerine de değinen Erbay, “Spor kulüplerinin zorlandığı, sporcularla ilgili yüksek stopaj bedellerinden söz ediliyor. Tabi Süper Lig 1. Lig değil ama 3. Lig ve diğer liglerde bu stopaj bedellerinin kaldırılması şeklinde beklentiler var” dedi.
AMATÖR SPORCULARIN SAĞLIK GÜVENCESİ
Erbay, amatör sporcuların sağlık güvencelerinin olmamasına da dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:
“Amatör sporcuların sağlık Amatör düzeydeki sporcuların hiçbir sağlık güvencesi olmadığından bahsediliyor. Düşünün genci yaşlısı spora girmiş kardeşlerimiz var. Maç sırasında kafa kafaya çarpışıp ağır sakatlıklar geçirebiliyorlar. Ayakları kırılabiliyor veya başka rahatsızlıklar olabiliyor. Eğer babasının herhangi bir sağlık güvencesi yoksa sağlık kuruluşuna gittiğinde veya ilaç almaya gittiğinde yüksek bedellerle karşılaşabiliyor. Bunun önüne geçmek için eğer lisanslı sporcuysa ona bir sağlık sigortası verilmesinin, ilaç temini konusunda da kolaylık sağlanmasının ciddi beklentisi var.”
TURNUVALARIN VE ANTRENÖR KURSLARININ DAĞITIMINI
Turnuvaların ve antrenör kurslarının dağıtımını federasyonların üstlenmesi gerektiğini belirten Erbay, “Federasyonlar tarafından yapılan turnuvaların dağıtılması sırasında ve aynı zamanda antrenör kurslarının dağıtılması sırasında oluşan soru işaretlerine sebep olacak düzenlemelerden bahsediliyor. Bir takım şirketler üzerinden bunun yapılması yerine federasyon tarafından yapılması ve gelirin şirketlere, otellere değil federasyona gelir olarak sağlanması gerektiği konusunda da ciddi uyarılar var” ifadelerini kullandı.
DÜŞÜK HARCIRAH BEDELİ
Sporcuların harcırah bedellerini gündeme getiren Erbay, 62 TL harcırahla sporcuların ihtiyaçlarını gidermesinin mümkün olmadığını dile getirerek, “Türkiye’nin değişik yerlerine gitmekte sporcular. Harcırah ile ilgili yapılan düzenlemeye göre, sporcular 62 lira harcırah alıyor. Bu sporcu turnuvaya gidecek 62 liraya konaklayacak, sabah-öğle-akşam yemek yiyecek sonra da evine dönecek bu 62 lirayla mümkün değildir. Bunun arttırılması ile ilgili de ciddi beklentiler var” dedi.
“SPOR TURİZMİNE CİDDİ KAFA YORULMASI LAZIM”
Spor turizmi üzerine çalışması gerektiğini ifade eden Erbay, şu ifadeleri kullandı:
“Spor turizmi, özellikle ilimi de çok ilgilendirdiği için bu konuda ciddi kafa yorulması lazım. Dünyada spor turizminden milyarlarca dolar para kazanılmakta ama ülkemiz maalesef bundan yeteri kadar pay alamamakta. Bununla ilgili düzenlemeler yapılması lazım. Muğla buna çok müsait, özellikle su sporları konusunda. Yapılacak tesislerle 12 ay spor turizminin önü açılabilir.”
“5 İMAMIN SPOR İL MÜDÜRÜ OLARAK ATANDIĞINI GÖRDÜK”
Erbay konuşmasının son bölümünde, “3 tarafı denizlerle çevrili ilimizde su sporlarında başarılı sporcumuz yok. Muğla’dan çıkan sporcular yok. Bunların önünü açabiliriz ama biz onun yerine ne yapmışız: Diyarbakır’da il müftülüğünde çalışan 5 imamın spor il müdürü olarak atandığını gördük” ifadelerini kullandı.