CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek Mahallesi bölgesinde uygulanması planlanan Mapa Şamandıra Projesi’yle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması talebiyle soru önergesi sundu. Derici, “Projenin bölgedeki yerel yönetimler, Deniz Ticaret Odası, STK’lar ile ortak bir işletme modeli şeklinde yönetilmesi yönünde bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Bu yönde bir talep gelmiş midir?” diye sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek Mahallesi’nde uygulanması planlanan Mapa-Şamandıra Projesi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Derici, projenin bölgede yaşayan yurttaşların ve yerel denizcilik işletmelerinin haklarını güvence altına alacak şekilde, yerel yönetimler ve Deniz Ticaret Odası ile iş birliği içinde yürütülmesinin önemine dikkat çekerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi sundu.
Muğla’nın doğal güzelliklerinin korunması ve yurttaşların ortak yararının gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Derici, Fethiye-Göcek bölgesinde yaşayan yurttaşların haklarını savunmak için projeyle ilgili gelişmeleri yakından takip edeceğini ifade etti
Derici, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1- Fethiye-Göcek bölgesinde uygulanacak Mapa-Şamandıra projesinin işletme hakkının nasıl devredilmesi planlanmaktadır? Bu konuda Bakanlık tarafından bir değerlendirme yapılmış mıdır?
2- Projenin bölgedeki yerel yönetimler, Deniz Ticaret Odası, STK’lar ile ortak bir işletme modeli şeklinde yönetilmesi yönünde bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Bu yönde bir talep gelmiş midir?
MAPA ŞAMANDIRA SİSTEMİ NEDİR?
Mapa şamandıra sisteminde, deniz tabanına yerleştirilen tonozlara bağlı olan şamandıralara yatlar ve tekneler bağlanılıyor. Sistemde, kıyı tarafında karaya sabitlenen mapalara, teknelerin bağlı kalmasını sağlayacak yapılar kuruluyor.