CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici TBMM’ye sunduğu soru önergesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye kıyı ihlalleri üzerinden sorular yöneltti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi. Öneş, iki yıl önce çıkarılan kıyı kanunu yönetmeliğinin iptali ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bu iki yılda yapılan kıyı ihlalleri, konusunda sorular yöneltti.
Derici, iki yıldır devam eden kıyı ihlallerine neden olan yönetmeliğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) başvurusu ile son verildiğini hatırlatarak yönetmelik süresince verilen zararın tespit edilmesi ve kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi.
2022 yılında yapılan yönetmelik değişikliğine vurgu yapan Derici, şu ifadeleri kullandı: “16.04.2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile kıyılarımızda kaçak yapılaşma, çevre kirliliği ve kaçak işyerlerine sebebiyet verildi. İBB’nin mahkemeye başvurmasından sonra Danıştay 4. Dairesi’nin İBB’yi haklı bulup yönetmeliğin iptali kararına rağmen bu ihlaller devam etmekte midir? Bu konuda ilgili bakanlık gerekli açıklamayı yapacak mıdır?”
“KAMU YARARINA AYKIRI FAALİYETLERE GÖZ YUMULAMAZ”
Derici, Anayasa’nın 43. maddesine atıfta bulunarak kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu ve kamu yararının gözetilmesi gerektiğini belirterek, “Yönetmelik değişikliği ile kamu yararına aykırı faaliyetlere göz yumulamaz” dedi.
Yönetmeliğin değişikliği sırasında bilimsel ve teknik gerekçelere dayanmayan raporların kullanıldığını ve bu durumun kamu yararına aykırı olduğunu ifade eden Derici, “Yönetmelik değişikliği ile kıyı kenar çizgileri değiştirilerek hangi tesislere özel çıkar sağlanmak istendi?” diye sordu.
Derici, Özhaseki’ye şu soruları sordu:
Yönetmelik için yazılan rapor sonucu değiştirilen kıyı kenar çizgilerinin lokasyonları neresidir? Hangi tesisleri kapsamaktadır?
16.04.2022 tarihinden bu yana kaç işletme Turizm İşletme Belgesi almıştır? Bu işletmelerden kaç tanesine yasal işlem yapılmıştır?
Yönetmeliğin iptal edilmesine rağmen kıyı ihlalleri neden devam etmektedir? Bakanlık bu konuda ne zaman adım atacaktır?
Kıyı ihlali yapan işletmelere cezai yaptırımlar uygulanacak mıdır? Bu yaptırımlar valiliklere bildirilmiş midir?
Bakanlık, iki yılı aşkın süredir mağdur olan halkımıza bir bilgilendirme yapacak mıdır?
Derici, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sorumluluğu parti ayırt etmeksizin yurttaşlara eşit davranarak gerekli hizmetleri yerine getirmek olduğunu söyledi. Derici ayrıca, kıyıların korunması ve kamu yararı açısından adım atılması için Bakanlığa seslendi.