CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Muğla’nın Datça ilçesindeki Knidos Örenyeri’nde yer alan Datça Belediyesi’ne ait iskele ve restoran binasının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmek istenmesini TBMM gündemine taşıdı. Derici, “Mevcut süreç göz önüne alındığında muhalefet ve iktidar partilerinde bulunan yerel yönetimlere yaklaşım aynı mıdır?” diye sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Muğla’nın Datça ilçesindeki Knidos Örenyeri içerisinde yer alan Datça Belediyesi’ne ait iskele ve restoran binasının Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alınmak istenmesiyle ilgili olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulundu.
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Derici, Knidos Örenyeri’nde 60’lı yıllarda yurttaşların imece usulüyle yaptığı, yıllardır bölgede yaşayan yurttaşların kullanımında olan ve tapusu Datça Belediyesi’ne ait olan restoranın, çevre düzenlemesi gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmek istendiğini belirtti.
Datça Belediyesi’nin, söz konusu devir işleminde kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma davası açtığını belirten Derici, “Datça halkına, sivil toplum kuruluşlarına ve belediyelere rağmen bu devir girişiminin, belediyeleri silkelemek vizyonu çerçevesinde olduğunu görüyor, anlıyor ve kesinlikle kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) iktidarının yerel yönetimlere uyguladığı politikayı eleştiren Derici, “İktidar şunu bilmelidir ki, halkının menfaatlerine karşı gözünü bu denli karartanlara milletimiz ilk seçimde gerekli cevabı verecektir” ifadelerine yer verdi.
Konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Derici, Ersoy’a şu soruları yöneltti:
1- Datça Belediyesi’nin ilgili kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için açtığı dava sürecine ilişkin, yargı sürecinin sonucunu beklemeden başlatılan devir işlemlerinin hukuki dayanağı nedir?
2- Mevcut süreç göz önüne alındığında muhalefet ve iktidar partilerinde bulunan yerel yönetimlere yaklaşım aynı mıdır?
3- Bu devir işleminin, bölge halkının kültürel mirasla olan bağının zedelenmesine ve bölgedeki turizme olumsuz etkilerine ilişkin herhangi bir etki analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?
4- Son üç yıl içinde, çevresel düzenleme veya yenileme projeleri kapsamında belediyelerden alınan alanların sayısı nedir? Bu projelerin kaçında bölgede yaşayan vatandaşların görüşü alınmıştır?