Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, ülkenin dört bir yanında çıkan orman yangınlarıyla ilgili yaptığı paylaşımda, yangın önlemlerine ilişkin 7 Haziran’da verdiği soru önergesine dikkat çekti: “Sorduk, uyardık, ikaz ettik! Yanıt dahi alamadık”
Muğla, Aydın ve İzmir’in de aralarında bulunduğu birçok ilde çıkan orman yangınlarına müdahaleler sürüyor. Son olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yaptığı açıklamaya göre; Muğla’nın Milas ilçesindeki yangın söndürülürken, Aydın Bozdoğan’daki yangın etkisini sürdürüyor.
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, X hesabından dün (16 Ağustos) yaptığı paylaşımda; 7 Haziran’da Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdiği soru önergesine dikkat çekti.
Uzun, soru önergesine yanıt alamadığını ifade ederek, “Sorduk, uyardık, ikaz ettik! Yanıt dahi alamadık” dedi.
“YAPILACAK ÇALIŞMALAR BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”
Uzun soru önergesinde; son üç yılda gerçekleşen orman yangınlarına dikkat çekerek, şunları söylemişti:
“Son üç yılda Muğla’da yaklaşık olarak 75 bin hektar ormanlık alan yangınlarda zarar görmüş ve birçok ilimizde yaşanan orman yangınlarında yüzbinlerce hektar ormanımız maalesef yok olmuştur. Ülkemizin doğasına, ekonomisine ve yaşam alanlarına büyük zarar veren orman yangınlarının azalması ve olası yangınlara zamanında müdahale edilerek bu yangınlarının tahribatının en aza indirilmesine dair yapılan ve yapılacak çalışmalar büyük önem arz etmektedir.”
SORULARI YANITSIZ KALDI
Uzun’un sorduğu ve Bakan Yumaklı’nın yanıtsız bıraktığı sorular ise şu şekilde:
- Haziran ayı ile birlikte bazı bölgelerde hava sıcaklıkları normalin de üzerine çıkarak artmaya başlamış ve Muğla’da bu sıcaklık artışlarının son günlerde en yüksek seyrettiği illerden biri olmuştur. Hava sıcaklığındaki artışlarla birlikte doğru orantılı olarak artan orman yangınlarına dair 2024 yılı için alınan önlemler nelerdir?
- Son 5 yılda ülkemizde en fazla yangın çıkan alanlar göz önüne alınarak bu yaz mevsiminde meydana gelecek olası yangınlara dair başta Muğla olmak üzere o bölgeler nezdinde farklı bir strateji belirlenmiş midir?
- Muğla’da günümüz itibariyle kaç adet yeni yangın ilk müdahale noktası vardır? Bu noktalar 2021 yılında kaç adetti? Bugün kaç adettir?
- Yangın filonuzun envanterinde bulunan kullanıma hazır araçların listesi nedir? Yangınlara; karadan, denizden ve havadan müdahale edecek araç sayınızın yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Bu envantere son üç yılda yeni eklemeler olmuş mudur? Olmuşsa bu ekipmanlar nelerdir?
- Muğla’da hangi ormanlarda kamera takip sistemi bulunmaktadır? Özellikle 2021 yılında yaşanan büyük yangınlardan sonra Muğla ormanlarında kaç bölgeye daha kamera takip sistemi kurulmuştur?
- Muğla’da hangi ormanlarda emniyet şeritleri bulunmaktadır? Son üç yılda Muğla ormanlarına yeni emniyet şeritleri açılmış mıdır? Açılmışsa bu şeritler hangi ormanlık bölgelere açılmıştır?
- 01.01.2021 – 31.12.2023 tarihleri arasında Muğla’da yaşanan yangınlarda yurt içi ve yurt dışından hangi tür araçlar kiralanmış ve bu kiralara ne kadar bedel ödenmiştir?
- Son beş yılda Muğla’da kaç hektar orman alanı yanmıştır? Yanan ormanların yerine yeniden ağaçlandırma çalışması yapılmış mıdır? Bu çalışma ile kaç hektar alan yeniden ağaçlandırılmıştır? Ağaçlandırılmayan alan ya da alanlar var mıdır? Varsa buralar ile ilgili bakanlığınızca ne tür bir planlama yapılmaktadır?
- Son beş yılda Muğla’da yanan ormanlık alanlarda yapılan yapılaşmaların durdurulmasına dair bakanlığınızca yürütülen bir çalışma ya da bu konuya dair yapmış olduğunuz bir değerlendirme var mıdır?
- Bakanlığınızca; ormanların korunması, temizliği ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesine dair yürütülen projeler nelerdir? Bu projelere orman köylüleri ve yerel yönetimler dahil edilmiş midir?