CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban Meclis’te söz alarak Muğla’da artan konut fiyatları, termik santrallerin yol açtığı doğa yıkımı ve ödenen vergilerin yatım olarak geri dönmemesi konularında konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 30 Kasım’da gündem dışı söz alarak Muğla’nın sorunları başlığında yıl içinde artan konut fiyatları, bitmeyen Muğla-Denizli karayolu ve termik santrallerin yarattığı çevre sorunlarına değindi.
“MUĞLA ÖDEDİĞİ VERGİLERİN KARŞILIĞINDA AYNI ORANDA YATIRIM ALMIYOR”
Alban konuşmasına Muğla’nın ödediği vergilerin karşılığını yatırım olarak alamamasına değinerek başladı ve şunları ifade etti: “Yatırımla ilgili Muğla son 20 yılda ödediği verginin karşılığını bir türlü yatırım olarak alamamıştır. En son dönemleri söyleyeyim, 6 milyar verip bunun 15’te biri ancak Muğla’ya yatırım olarak geri dönmüştür. İktidarın, illerdeki vergileri tekrar o illere geri göndermesi ve yatırımların yerine yapılması gerekmektedir.”
“KAMUDA ÇALIŞANLAR İÇİN MUĞLA ADETA BİR SÜRGÜN YERİ OLMUŞTUR”
Muğla’daki en önemli sorunlardan birinin de koronavirüs pandemisinden bu yana artan ev kiraları olduğunu belirten Alban, “Yüksek kiralardan dolayı ne özel sektörde çalışanlar ne de kamuda çalışanlar Muğla’ya gelemiyor. Kamuda çalışanlar için Muğla adeta bir sürgün yeri olmuştur. Çünkü ev kiraları 7 bin liradan başlayıp 20 bin liraya kadar gidiyor. 7 bin lira maaş alan bir kamu çalışanı nasıl kira verecek nasıl oturacak? Buna bir çözüm üretmek lazım” dedi.
Bu soruna bir çözüm üretilmesi gerektiğini belirten Alban, “Kırsal, taşlık arazilerde, tarıma elverişsiz alanlarda yeni yerleşim alanları yerel yönetimlerle birlikle tespit edilmeli ve TOKİ tarafından yapılmalıdır. Böylece hem kamu çalışanları hem özel sektörde çalışanlar için Muğla sürgün olmaktan çıkarılmalıdır. Ayrıca Muğla’daki kamu lojmanları kamu eliyle satılmaktadır. Lojman sıkıntısı var ama bir kenardan kamu eliyle satılıyor” ifadelerini kullandı.
“TERMİK SANTRALLER ORMANLARI YOK EDİYOR”
Konuşmasının devamında Muğla’daki termik santrallere değinen Alban, santrallerin madencilik yaptıkları alanlardaki rehabilitasyon süreçlerine vurgu yaparak şunları belirtti: “Bu termik santraller izinlerini ruhsatlarını alırken nasıl buldularsa o alanı, nasıl başladılarsa rehabilite ederek o hale getirmek zorundalar. Dönüp Yatağan Termik Santrali ile Milas’taki Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne baktığımızda bu alanlar kazılmış, kömürü alınmış, enerji elde edilmiş ve o kömür çıkartılan alanların üzerindeki ormanlar yok edilmiş. Milas- Bodrum Havalimanı’na gerek turist olarak gerek yolcu olarak gidenler bu güzergahtan gitmektedirler. Havadan baktığınızda yüzlerce hektarlık alanların kıraç, bembeyaz bir alana dönüşmüş, sanki volkanik bir alanmış gibi geliyor. Bu işletmelere bir yaptırım uygulamak lazım. Bu alanların derhal ağaçlandırılmasını sağlamak lazım.”
Son alarak 12 yıldır devam eden Muğla- Denizli karayoluna değinen Alban, “12 yıldır bir kepe üç kamyon çalışıyor ve bitirilemedi. Neden bitirilemiyor gerçekten merak ediyorum” dedi.