Muğla’nın Datça ilçesindeki Knidos Örenyeri içerisinde yer alan Datça Belediyesi’ne ait iskele ve restoran binasının Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alınmak istenmesiyle ilgili olarak CHP Datça İlçe Başkanı Sezai Öz açıklamalarda bulundu. Öz, “Tüm Datçalılarla birlikte bu yanlış karara karşı hukuki mücadelemizi başlattığımızı söylemeye geldik” dedi.
Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Yazıköy’deki Knidos Örenyeri içerisinde yer alan Datça Belediyesi’ne ait iskele ve restoran binasının Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alınmak istenmesiyle ilgili olarak dün (31 Aralık) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Datça İlçe Başkanı Sezai Öz, bölgede yaşayan yurttaşlarla bir araya geldi.
Bölgede yaşayan yurttaşlar, eski muhtarlar ve işletme çalışanları, Sezai Öz ve beraberindeki heyete açıklamalarda bulundu. Örenyerinin yıllardır bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından işletildiğini, gelenlere hizmet verildiğini, köylünün buradan kazanç elde ettiğini ifade ettiler.
CHP Datça İlçe Başkanı Sezai Öz, yaşanan süreçle alakalı açıklamalarda bulundu. Öz, açıklamanın başında şunları söyledi:
“Knidos Örenyeri, Datça’nın kalbinde yer alan ve tarih boyunca ticari, sosyal ve kültürel bir merkez olarak öne çıkan özel bir noktadır. Bu büyük miras, sadece bir ören yeri değil; aynı zamanda atalarımızdan miras olan, Datça halkının ortak belleğidir. Son dönemde, özellikle belediyelerimize yönelik artan ekonomik baskıların bir benzeri ile karşı karşıyayız.”
Öz, Datça’nın özel bir yer olduğunu ve yasalarla Datça’nın Özel Çevre Koruma Alanı olduğunu ifade etti.
Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı, belediye başkanları ve muhtarlar olmak üzere üç seçim yapıldığını belirten Öz, “Bugünkü iktidar sahipleri özellikle CHP’li belediyelerin de devlet kurumu olduğunu tekrar hatırlama vakti gelmiş ve geçmiştir. Bugünkü mevcut iktidarın, ülkemiz ekonomisine yaptığı tahribattan dolayı zor durumdaki vatandaşlarımıza sosyal demokrat anlayışla, seçmen tercihini gözetmeksizin hizmet etmeye çalışmaktadır ve bunun en iyi örneklerini vermektedir” dedi.
“KNİDOS ÖRENYERİ, GELİRLERİ İLE BELEDİYEMİZE NEFES ALDIRAN ÖNEMLİ BİR ALANDIR”
Efes Antik Kenti gibi örneklerde de görülen bu yöntemlerin, yurttaşların vicdanında derin yaralar açtığını ifade eden Öz, “Knidos Örenyeri, gelirleri ile belediyemize nefes aldıran önemli bir alandır. Bu girişim, sadece Datça halkının tarihine değil, aynı zamanda geleceğine vurulan bir darbedir” ifadelerini kullandı.
Binlerce yıl önce Knidos’un, Türkiye’ye benzer ekonomik sorunlar yaşadığını hatırlatan Öz, şu ifadelere yer verdi:
“Tüm dünyada tanınan ve heykel sanatında önemli bir yere sahip Afrodit heykeli herkesin odak noktasıydı. O dönemde Nicomedia İmparatoru, bu heykeli istiyor. Bunun sonucunda Knidos’un ekonomik sorunlarını gidereceğini söylüyor. Knidos’ta yetkili kurullar toplanıyor, referandum düzenleniyor ve heykeli satmamaya karar veriliyor. Binlerce yıl önce demokrasinin temellerinin atıldığı yerdir Knidos. Yerinde yönetimin en önemli örnekleri sergilenmiştir.”
“BU BAĞIN KOPARILMASINA ELBETTE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Öz, Knidos’un Datça olduğunu söyledi. Antik dönem tarihçileri, bu yarımadayı Knidos yurdu olarak tanımlamış; bu nedenle bölge üzerinde alınacak kararın Datçalılara sorulması gerektiğini ifade etti.
Knidos’a yapılacak yatırım yerine, Çeşmeköy Meydanı’ndaki okulun tadilatının yapılıp işler hale getirilmesinin daha önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Öz, “Knidos’u bilen Turizm Bakanı’mızın ve bir Datçalı olan AKP Muğla İl Başkanı’mızın da bu konuya sahip çıkmasını bekliyoruz. Datça, sadece bir şehir değil, Akdeniz’in mavisi ve Anadolu’nun tarihini buluşturan bir bağdır. Bu bağın koparılmasına elbette izin vermeyeceğiz” dedi.
Son olarak Öz, şunları söyledi:
“Biz buraya halkımızın önerilerini, desteğini almaya geldik. Yerinden yönetimin gereği neyse yapacağımızı, belediyemizle, sivil toplum kuruluşları ve tüm Datçalılarla birlikte bu yanlış karara karşı hukuki mücadelemizi başlattığımızı söylemeye geldik. Bu vesile ile yeni yılın tüm halkımıza mutluluk ve sağlık getirmesini diliyorum. Knidos, Datça’dır!”