DSÖ, Chikungunya virüsü için küresel salgın uyarısı yaptı. Chikungunya nedir, belirtileri ve korunma yolları nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sivrisineklerle bulaşan Chikungunya virüsünün milyarlarca insan için ciddi bir sağlık sorunu oluşturabileceğini belirterek küresel salgın riskine karşı uyarılarda bulundu.
DW Türkçe’nin haberine göre; Chikungunya virüsü ilk olarak 2004-2005 yıllarında Hint Okyanusu’ndaki adalarda büyük bir salgına neden olmuştu. O dönemde yaklaşık 500 bin kişi virüse yakalanmıştı. DSÖ yetkilileri, virüsün günümüzde de benzer bir seyir izlediğini duyurdu.
Virüsün Madagaskar, Somali, Kenya, Güney Asya ve Hint Okyanusu kıyılarında hızla yayıldığı bildiriliyor. Çin’in Guangdong eyaletinde yer alan Foshan kentinde ise şimdiye kadar 2 bin 659 vaka kaydedildi. Çinli yetkililer, hastaların tedavisi için kentte bulunan 53 hastanede toplam 3 bin 600 sivrisinek korumalı yatak ayrıldığını ifade etti.

PEKİN’DEN YENİ VAKA UYARISI
Çin hükümeti, seyahatlerin artmasıyla virüsün ülke genelinde daha da yayılabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Yurttaşlar, sivrisineklerin üreme alanlarının yok edilmesi ve böcek ilaçlarının kullanımı konusunda bilgilendirildi.
AVRUPA’DA DA VAKALAR ARTIYOR
Chikungunya virüsü Avrupa’da da görülmeye başladı. İtalya’da 15 Temmuz 2025 itibarıyla 51 vaka tespit edilirken, bunlardan 50’sinin yurt dışı kaynaklı olduğu açıklandı.
Almanya’da ise nisan-haziran döneminde 75 vaka raporlandı. Alman Robert Koch Enstitüsü (RKI), vakaların çoğunluğunun Mauritius, La Réunion ve Sri Lanka’dan gelen yolcularla ilişkili olduğunu duyurdu.
Fransa’da ise Almanya sınırına yakın bir bölgede yerel sivrisinek ısırığıyla enfekte olan bir vaka kaydedildi. Bu durum Avrupa’da da yerel bulaş riskinin arttığını gösteriyor.
CHİNKUNGUNYA VİRÜSÜ NEDİR?
Chikungunya hastalığı, sivrisinek ısırığıyla bulaşan viral bir enfeksiyon türü. Tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olan virüs, grip benzeri belirtiler gösteriyor. Ateş, baş ağrısı ve özellikle yoğun eklem ağrıları gibi semptomlarla kendini belli ediyor. Chikungunya kelimesi, Tanzanya’daki Bantu halkının Makonde dilinde “kambur yürüyen” anlamına geliyor ve hastalığın neden olduğu şiddetli ağrıyı ifade ediyor.
DSÖ yetkilileri, hastalığın genellikle hafif seyretse de yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişiler için ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı. Ölüm oranının yüzde1’in altında olduğu belirtilirken, salgının yayılması halinde bu oran binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olabilir.

CHİKUNGUNYA’DAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Virüsten korunmak için alınabilecek bazı önlemler şunlar:
- Açık renkli, uzun ve sivrisinek kovucu işlem görmüş giysiler giymek,
- En az yüzde 30 DEET içeren sivrisinek kovucu kullanmak,
- Evlerde pencere sineklikleri ve yataklarda cibinlik kullanmak,
- Sivrisineklerin üreme alanlarını ortadan kaldırmak için açık su kapları ve saksı altlıklarını düzenli olarak temizlemek.