Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Geyik Barajı’nda, son yağışlarla su seviyesi yüzde 38 civarına ulaşsa da su iletimi kirlilik nedeniyle başlatılamadı.
Muğla‘nın Bodrum ilçesinin içme ve kullanma suyunu sağlayan Milas Geyik Barajı, 35 yılın ardından ilk kez 12 Ekim 2023’te su seviyesinin düşmesi nedeniyle kapatılmıştı.
Son yağışlarla birlikte barajdaki su seviyesi yüzde 38 civarına ulaşsa da baraj suyu kullanıma açılmadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ceyhun Özçelik, “Su alma ağzının üzeri tamamen balçıkla kapatılmış durumda” dedi.
“YAĞIŞLARLA SU SEVİYESİ YÜZDE 38’LERE ERİŞTİ ANCAK SU TEMİNİ YAPILAMIYOR”
Özçelik; barajın, Bodrum’a su sağlayan önemli kaynaklardan biri olduğunu hatırlatarak, “Geyik Barajı yaklaşık 40 milyon metreküplük hacme sahip. Geçtiğimiz aylarda kuraklık nedeniyle baraj gölü tamamen kurumuştu” sözlerine yer verdi.
Yağışlarla su seviyesinin yüzde 38’lere erişmiş olduğunu dile getiren Özçelik, Bodrum’a su temininin gerçekleştirilemediğini belirtti.
“SU KALİTESİ, İÇME SUYU KALİTESİ STANDARTLARINDAN OLDUKÇA UZAK”
Özçelik, su alma ağzının üzerinin tamamen balçıkla kapandığına değinerek, “Düşen yağışlar ile baraj gölündeki rüsubatın ve kirleticilerin göl yüzeyini doldurmuş olması nedeniyle şu an için baraj gölü içerisindeki su kalitesi, içme suyu kalitesi standartlarından oldukça uzak” ifadelerini kullandı.
Temizlik çalışmaları tamamlandıktan sonra içme suyu temininin gerçekleştirilebilmesini umduğunu söyleyen Özçelik, şu sözleri dile getirdi:
“Sadece Geyik Barajı değil, Mumcular Barajı, Akgedik Barajı ve yeraltı su kaynaklarının da etkin bir şekilde değerlendirilmesi ile önümüzdeki dönem yaz aylarında meydana gelmesi muhtemel kuraklık etkileri ile başa çıkılması için su kaynakları yönetiminin gerçekleştirilmesi gerekiyor.”