Muğla’da Bayır ve Deştin’de yapılması planlanan çimento fabrikası ile ilgili açıklama yapan çevreciler, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi’ne seslenerek projeye verilen ruhsatların iptal edilmesini istedi ve 7 Şubat’ta gerçekleştirilecek Menteşe Belediyesi Meclis Toplantısı’na çağrı yaptı.
Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi, Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkisinde yapılması planlanan “Entegre Çimento Fabrikası Projesi” ile ilgili bir açıklama yaptı.
Yazılı açıklamada Menteşe Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne seslenilerek projeye verilen ruhsatın iptal edilmesi ve inşaatın durdurulmasının kamuoyu tarafından beklendiği belirtildi.
“KAMUOYUNUN SESİNİ DİNLEYEN BODRUM BELEDİYE BAŞKANI AHMET ARAS’I VE BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNİ KUTLUYORUZ”
Bodrum Belediyesi tarafından Cennet Koy’da Cengiz Holding’e verilen inşaat ruhsatının kamuyundan gelen tepkiler üzerine iptal edilmesinin hatılatıldığı açıklamada, “Ocak Ayı Belediye Meclis toplantısında ruhsatın yeniden incelenmesi tavsiye kararı alınmasıyla aynı gün Belediye Başkanı tarafından ‘devam eden mahkeme süreci’ sebebiyle iptal edilmiştir. Yanlışın neresinden dönülse kardır diyor ve kamuoyunun sesini dinleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ve belediye meclis üyelerini kutluyoruz” dendi.
Menteşe Belediyesi’nin yapılmak istenen entegre çimento fabrikasının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) iptal davasına müdahil olduğu belirtilerek sürece dair şu bilgilere yer verildi:
“Menteşe Belediyesi, ÇED olumlu kararının Belediye’de askıya çıkmadığını ve bu sebeple haberlerinin olmadığını çeşitli zamanlarda hem yazılı hem sözlü olarak dile getirmiştir.
Bayır Mahallesi’ne yapılmak istenen çimento fabrikası ile ilgili açılan ÇED iptal davasında Danıştay 6. Dairesi ÇED olumlu kararının ilanının yapıldığına, yapıldı ise hangi tarihler arasında askıda kaldığına ilişkin bir tutanak sunulamadığından, mahkeme erişim hakkı çerçevesinde süre aşımı yönünden reddinin iptaline karar vermiştir. Yani: ÇED olumlu kararının askıya çıkarılma aşamasında eksiklik olduğu Danıştay 6. Dairesinin kararı ile de doğrulanmıştır.”
Alınan karar sonrasında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ile görüşme talep edildiği fakat kendilerine geri dönüş yapılmadığı belirtilerek, “Gelinen süreçte: Danıştay 6. Dairesinin kararı ve Bodrum Belediye Meclisi’nin aldığı karar sonrası, ruhsatın iptalinin emsal teşkil ettiği gerekçesi ile Menteşe Belediye Meclisinden de aynı tavsiye kararının alınması ve sonrasında ‘devam eden mahkeme süreci’ sebebiyle ruhsatın iptali ve inşaatın durdurulması kamuoyunun haklı beklentisidir” dendi.
“BELEDİYE BAŞKANLARINDAN GÖRÜŞME TALEBİMİZE YANIT ALAMADIĞIMIZ İÇİN MENTEŞE BELEDİYE MECLİSİ TOPLANTISINA KATILACAĞIZ”
Açıklamada son olarak, belediye başkanlarından taleplerine yanıt alamadıkları için 7 Şubat Salı günü saat 14:00’te Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi alt salonda gerçekleşecek Menteşe Belediye Meclisi toplantısına katılacaklarını belirten çevreciler, “Vatandaşların meclis toplantısına katılma hakkı olduğunu hatırlatarak, çevresine duyarlı tüm vatandaşlarımızı, geleceğini korumak için bu önemli toplantıya katılmaya davet ediyoruz” dedi.