Hülya Çetinkaya
Muğla’nın eşsiz doğası, büyük projeler ve yanlış müdahaleler sonucu ekokırım tehlikesiyle karşı karşıya. Madencilik, kontrolsüz yapılaşma, kentin kapasitesini kat kat aşan otel projeleri, tüm bunları yapmak için yok edilen ormanlar, su kaynaklarının kontrolsüz tüketilmesi yüzünden ekosistem geri döndürülemez şekilde yok ediliyor.
İronik olansa, Muğla’nın doğasının bu kadar çok sevilmesinin sebebi, eşsiz güzelliklere sahip olmasıyken, her geçen gün bu projelerle o eşsizlik kayboluyor. Her proje, bölgeyi bir adım daha tek tipleştiriyor ve Muğla’nın kendine has karakteri giderek silikleşiyor. Eşsiz olduğu için buraya çekilenler, bu eşsizliği ortadan kaldıran projeler üretiyor.
Öyle ki Muğla, yeşil doğasına rağmen Türkiye’de hava kirliliğinin en yüksek olduğu bölgelerden biri. Ayrıca, bu kirliliğin sebeplerinden biri olan Muğla’daki üç termik santral ve madenler havayı kirletmekle kalmıyor su kaynaklarını da tüketiyor.
Bunca kirliliğe rağmen hala hemen her gün yeni bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) duyurusu yapılıyor. Başvuru için hazırlanan dosyalar ise çoğunlukla yetersiz, özensiz ve kopyala yapıştır şeklinde hazırlanmış oluyor. Yeterli araştırma yapılmadan hazırlanan bu raporlar ilgili Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çok da sorgulanmadan kabul ediliyor. Bu raporları hakkıyla okuyup kontrol eden belki de sadece projelere karşı dava açan yurttaşlar ve gazeteciler.
Gündem Fethiye olarak yola çıktığımız günden beri ÇED süreçlerinin izlenmesi konusuna hep hassasiyet gösterdik. Toplantıları izleyip yurttaşlara doğru ve eksiksiz bir şekilde ulaştırmaya çalıştık. ÇED raporu okumak başta saçlarımızı ağartırken gün geçtikçe kolaylaştı.
Bu süreçte bir eksik dikkatimizi çekti. Raporları incelerken raporların derli toplu halde, bir çerçeve sunulmadan haberleştirildiğinde genel bağlamın eksik kaldığını fark ettik ve bu boşluğu gidermek için kolları sıvadık. Muğla’daki ÇED raporlarına odaklanan, her ayın 1’i ve 15’inde mail kutunuza ulaşacak bir mail bülteni hazırlamaya karar verdik.
BÜLTENDE NELER OLACAK?
ÇED Raporu Bülteni’nde bölgedeki projelerin çevre üzerindeki etkilerini şeffaf bir şekilde değerlendireceğiz. Yeni başlayan projelerin doğaya ve yerel ekosisteme olan potansiyel etkilerini, süren süreçleri ve kamuoyu tepkilerini ele alacağız. Yaşam alanlarının korunması mücadelesi verenler için bilgi sahibi olmanın ne kadar önemli olduğu biliyoruz. Bu bültenle yurttaşların yaşadığı yere dair karar alma süreçlerine dahil olmasına katkı sunacak bağlamı oluşturmaya çalışacağız.
Bültenimiz üç bölümden oluşacak. “Nerede, hangi proje?” başlıklı ilk bölümde 15 günlük olarak hangi ilçede hangi projenin başladığını, hangi aşamada olduğuna dair kısa bir bilgilendirme yer alacak. Bu bölümde eğer varsa yaklaşan Halkın Katılımı Toplantısı (HKT), İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısı gibi tarihleri de hatırlatmış olacağız.
İkinci bölümde biraz daha derinleşip o ayda herhangi bir HKT olduysa buna ilişkin değerlendirmeler ve gözlemlerin yer aldığı bir analiz yazısı yer alacak. Bu yazılar bir haber metninden ziyade gözlem yazısı şeklinde olacak ve her zaman ben ya da Gündem Fethiye ekibinden biri tarafından değil, HKT’ye katılanlar tarafından da hazırlanabilir olacak. Örneğin yarınki ilk bültenin bu bölümü Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Milas Meclisi’ndeN Neşe Tuncer hazırladı.
Son bölümde ise o ayın veya haftanın önemli gördüğümüz bir projesini biraz daha derinlemesine inceleyeceğiz.
Çıktığımız bu yolculukta sizlerle çoğunlukla ben eşlik edeceğim.
Siz de bu yolculukta bize katılın ve mail bültenimize abone olun.

Mail bültenine abone olmak için:
