Muğla Büyükşehir Belediyesi vektörle mücadele çalışmalarının Ramazan Bayramı tatili ile başladığını ve vektörle mücadele kapsamında 202 personel ve 61 araç ile 13 ilçede sürdürdüğünü açıkladı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi vektörle mücadele çalışmalarını veteriner hekim,ziraat mühendisi, kimyager ve biyologlardan oluşan teknik ekibi koordinasyonunda sertifikalı 202 personel ve 61 araç ile 13 ilçede sürdürdüğünü ifade etti.
Vektörle mücadele ekiplerinin il genelinde havaların ısınmasıyla ULV (Ultra Low Volume -araç üstü soğuk sisleme) uygulamasına Ramazan Bayramı tatili ile birlikte başladığı duyuruldu.
Ekiplerin mücadelede hedef kitle içerisinde yer alan sivrisinek ve karasineklere müdahale ettiği, hedef kitle dışında kalan çayır sineği, yeşillik sineği gibi uçuşan diğer canlılara ekolojik sistemin zarar görmemesi için müdahalede bulunulmadığı belirtildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi vektörle mücadele ekipleri durgun sularda üreyen sivrisineklere karşı düzenli olarak alan taraması çalışmaları yürütmeye devam ettiğini açıkladı.
Vektörle mücadele kapsamında sivrisineklerin üreme kaynağının bulunması, kaynağın ortadan kaldırılmasına yönelik fiziksel tedbirlerin alınması, vatandaşın bilgilendirilmesi ve sivrisinek larvalarının ergin hale gelerek çoğalmaları için larvasit uygulaması yapıldığı belirtildi.
Ayrıca ekiplerin kültürel mücadele kapsamında bilgilendirme çalışması yapıldığı söylendi. Bu kapsamda sivrisineklerin durgun sularda ürediği,kara sineklerin ağzı açık çöp, gübre vb. organik atıklardan ürediği, bit-pire-kene türü parazitlerin ise dış parazit uygulamaları yapılmayan evcil hayvanlardan kaynaklandığı konularında da bilgilendirme çalışmaları yaptığını açıkladı.
Yurttaşlardan gelen talep ve şikayetler üzerine adrese yönelik alan taraması yapan ekipler, sivrisinek üreme kaynaklarının en az yüzde 80’inin fosseptikler, kap-kacaklar, saksı tabakları, suluklar, su biriktirme kapları ya da bidonları, süs havuzları gibi yerler olduğunu vurguladı.
BİYOLOJİK VEKTÖR NEDİR?
Ankara Üniversitesi Açık Ders dokümanlarında yer alan bilgiye göre, biyolojik vektör “bir hastalık etkenini rezervuarından alarak kendisi zarar görmeden bir başka canlıya taşıyan” organizmadır.
Bu organizmaların bazıları şu şekilde: Sivrisinek, karasinek, tatarcık, tabanit, bit, pire.