Faralya Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri’nde Kırtur’un yaptığı ağaç kesimleri hakkında Gündem Fethiye’ye konuşan Turizm işletmecisi Kamil Vayiç, bölge halkının Sümbeki’ye sahip çıkmaması durumunda çocuklarının ve torunlarının daha sıkıntılı bir süreç yaşayacağını söyledi.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Mahallesi’ndeki Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri’nin işletme hakkı Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 5 Temmuz 2022 tarihinde 20 yıllığına Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verilmişti.
Deniz kenarındaki ormanlık alanda kurulması planlanan tesis için birçok ağaç kesilirken, bölgede taş duvar örüldü ve zemine beton döküldü.
Konuyla ilgili Gündem Fethiye’ye konuşan Turizm işletmecisi Kamil Vayiç, bölge halkının Sümbeki’ye sahip çıkmaması durumunda çocuklarının ve torunlarının daha sıkıntılı bir süreç yaşayacağını ifade etti.
“KISA SÜREDE ÇOK SERT DEĞİŞİMLER OLDU”
Eşiyle birlikte Faralya’ya doğal bir yaşam için geldiklerini ifade eden Vayiç, “Sekiz yıl önce burası doğa harikası bir yerdi, dinlenmek için inanılmaz bir yerdi. Sakin, doğası çok güzel. Ben İstanbul’dan geldim, eşim Viyana’dan geldi, bu güzellik için. Tek amacımız vardı: Misafirlerimizle beraber doğanın içinde keyifli bir yaşam yaşamak. Tabii süreç gittikçe farklılaştı, fazlasıyla farklılaştı. Kısa sürede çok sert değişimler oldu” dedi.
“AĞLAYAN MİSAFİRLERİMİZ OLDU”
Faralya’ya ilk yerleştiklerinde bölgenin çam ağaçlarıyla dolu olduğunu ifade eden Vayiç, “Ama şu anda maalesef kesile kesile buranın doğasının da değiştiğini düşünüyoruz. Misafirlerimiz tanıklık etti. Ağlayan misafirlerimiz oldu. Bütün kurumlara dernek dahil kaymakamlık dahil zabıta dahil bütün kurumlara durumu bildirmemize rağmen maalesef değişen hiçbir şey olmadı. Aynı sevimsizlikle devam etti çalışmalar” diye konuştu.
“LİKYA YOLU ŞU ANDA KAPALI”
Likya Yolu’nun şu anda kapalı olduğunu vurgulayan Vayiç, şu ifadeleri kullandı: “Birkaç işletme var büyük, ciddi anlamda tam alternatif Likya Yolu üzerinde. Ama misafirlerimin çoğu beni arıyor. Ben bazen işletme sahiplerini arıyorum. Rica ederek yani duvarların üzerinden geçilebiliyor ve aynı şekilde büyük olasılıkla köylünün balık tuttuğu, denize girdiği hem köylünün hem de bizim misafirlerimizin o denizi şu anda kapanmak üzere.”
“CİDDİ ANLAMDA ÇAM AĞAÇLARI KESİLMİŞ”
Kırtur tarafından Sümbeki Burnu’ndaki alanın kiralanması ile ilgili sözleşmeyi okuduğunu aktaran Vayiç, “En son yapılan büyük bir alanın ihalesi ile ilgili sözleşmede yeşil olan çalı çırpıya bile dokunulmaması gerektiği söylenirken ama ciddi anlamda çam ağaçları kesilmiş, tamamen düzleştirilmiş. Büyük olasılıkla çok ciddi şeyler yapılacak” dedi.
“BURADAN AYRILMA KARARI ALDIK”
Faralya’dan taşınma planları yaptıklarını anlatan Vayiç, “Biz buraya yaşamaya gelmişken artık sanıyorum ki bu senenin sonu ama maksimum bir sonraki sene maalesef bizde buradan ayrılma kararı aldık. Yani bunun dönüşü olmayacak. Çünkü yapılanlarla ilgili geri adım atılacağını zannetmiyorum. Umarım atılır. Umarım geri alınabilir, yürütme durdurma kararı verilir” ifadelerine yer verdi.
“ARTIK BU KÖY YAŞANMAYACAK NOKTAYA GELECEK”
Köyün yaşanmayacak hale geleceğini öngördüğünü belirten Vayiç, “Burada bir sürü domuzundan, yılanından kaplumbağasına kadar her tarafta görebildiğimiz o hayvanlar artık maalesef yok. Çünkü ciddi anlamda onları tehdit eden bir süreç içindeyiz. Ben beş yıl falan diyorum ama artık bu köy yaşanmayacak noktaya gelecek diye düşünüyorum ve kaygılıyım” dedi.
“BU KESME İŞLEMİ DEVAM EDECEK ONU BİLİYORUM”
Kırtur’un alanda yaptığı çalışmaları aktaran Vayiç, şunları söyledi:
“Ağaçların kesildiği yerleri zaten beton dökmüşler çok ciddi beton olmuş. Hani o zaman öyle bir şey yoktu ve bizim gitmiş olduğumuz yolun bir tanesini aslında eskiden beri kullandığımız yolun bir tanesi araç trafiğine de kapalı, yayaya da kapalı çok enteresan bir şekilde. O yol üst taraftan verilmiş. Kadastral yol diye düşünüyorum ama Kırtur’un şu anda aktif olduğu kiralamış olduğu alanın içinde yarın öbür gün orada kapatırsa hiç şaşırmam. Biz gittiğimizde, çalı çırpı vardı. Hem onları topladılar hem de biraz daha kestiler. Ve ilginçtir ben motorun sesini gece gündüz her saat duyabiliyorum. Hala ağaç kesiliyor. Sanıyorum artık planladıkları şeyi tam bilmiyorum ama yarın öbür gün bu kesme işlemi devam edecek onu biliyorum.”
“UMARIM O GÜZEL KOYA MÜDAHALE EDİP BAŞKA BİR SEVİMSİZ HALE GETİRMEZLER”
Koyun üst bölümünün işletmenin merkezi olacağını tahmin ettiğini söyleyen Vayiç, “Denizin üstü tamamen düzleştirilmiş. Sanıyorum işletmenin merkezini orada yapacaklar ve umarım o güzel koya müdahale edip başka bir sevimsiz hale getirmezler. Çünkü merkezi onun üstünde olduğu için sanki onunla da ilgili bir planları var diye düşünüyorum” dedi.
“GÜÇLÜ OLAN, İKTİDARLA BERABER BURADA HER ŞEYİ YAPIYOR”
Orman İşletme Müdürlüğü’nün ağaç kesimlerini üstlenmesini eleştiren Vayiç, “Orman İşletme Müdürlüğü sanki ihaleye çıkmış, artık birilerine ait olan yerdeki çalışmayı kendisi yapıyormuş gibi üstleniyor, onları koruma adına. Maalesef üzücü bir şey. Bir kamu kurumu, kamuya ait bir alanda halka zarar verecek hiçbir tasarruf kullanmaz. Diyelim ki, ‘Orman yapıyor’ ama hepimizin zarar göreceği bir çalışma yapıyor ama ben bir gariban olarak herhangi bir ağacı kestiğimde de benim tepemi çullanıyorlar. Güçlü olan, iktidarla beraber burada her şeyi yapıyor” diye konuştu.
“ÇOCUKLARI, TORUNLARI ÇOK DAHA SIKINTILI BİR SÜREÇ YAŞAYACAK”
Bölge halkının Sümbeki Burnu’na sahip çıkmadığı taktirde çocuklarının ve torunlarının daha sıkıntılı süreçler yaşayacağını ifade eden Vayiç, “Ben Artvin’den geldim ama çok üzülerek burada yaşayan köylülerin herhangi bir tasarruf kullanmaması inanılmaz canımı yakıyor. Aslında yorgunluğumuzun temelinde bu var çünkü ben bugün emanetim burada gideceğim. Buranın insanları buraya sahip çıkmadığı sürece çocukları, torunları çok daha sıkıntılı bir süreç yaşayacak” dedi.