Muğla’nın Bodrum ilçesinde zehirlenen dört köpekten üçü yaşamını yitirirken, bir köpek barınakta tedavi altına alındı.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Bitez Limanı civarında yaşayan üç köpek dün (3 Kasım 2023) yatar halde bulunurken, köpeklerin ağzından köpükler çıktığı tespit edildi. Zehirlenen köpeklerden ikisi yaşamını yitirdi, biri ise tedavi altına alındı.
Aynı bölgede bulunan zehirlenmiş bir köpek daha veterinere götürüldü fakat o da yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Çevredeki yurttaşlardan biri sorumluların bulunmasını istediğini dile getirerek, “Veterinere götürdüğümüzde zehirlendiğini söyledi. Zehri kimin verdiğini bilmiyoruz. Diğer köpeklerin de başına bir şey gelecek diye tedirginiz. Bunu yapanların bulunup gereken cezanın verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından etrafta zehirli veya şüpheli yiyecek olup olmadığıyla ilgili araştırma yapıldı.
Şüpheli olduğu düşünülen yiyecekler ekipler tarafından tutanak tutularak alındı.
Ayrıca ekipler, bölgede temizlik çalışması gerçekleştirdi.
NEDEN ‘TELEF OLDU’ DEĞİL DE ‘HAYATINI KAYBETTİ’ DİYORUZ?
Barış Gün ve Çiçek Tahaoğlu’nun P24 Akademi’de yaptığı Türcülük Karşıtı Habercilik modülüne göre;
Türcülük karşıtlığı, hâkim tür insanın, insan olmayan canlıları ötekileştirerek daha az değerli ya da önemsiz görmesine karşı çıkan, tüm canlıların eşit yaşama hakkını savunan bir yaşam felsefesi. Yeryüzünü tüm canlılarla birlikte paylaştığımız gerçeğinden yola çıkarak, hissedebilen her canlının yaşama hakkına saygı duyulması gerektiği fikri üzerine kurulu.
‘Telef’, ‘itlaf’, ‘leş’ gibi haberlerde sıradanlaşan kelimeler, hayvanları nesneleştiren, can değil mal olarak görmelerini onaylayan tanımlamalar. İnsan kaynaklı ihmalden ya da şiddet sonucu öldürülen hayvanlar için ‘katledildi’ ifadesi, doğal ölümlerde ise ‘öldü’ ve ‘yaşamını yitirdi’ ifadeleri tercih edilebilir.
Muğla’da hak odaklı habercilik yapan Gündem Fethiye’nin haberlerinde konu edindiği olaylarla ilgili suçlayıcı, hak ihlalleri yaratabilecek ifadelerden kaçındığı için ‘telef’, ‘itlaf’ ve ‘leş’ gibi ifadeleri kullanmaz.