Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen kıyı ve dip temizliği etkinliğinde, yaklaşık 7,5 ton atık toplandı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Bodrum Güvercinlik Mahallesi açıklarındaki 11 koy ile balıkçı barınağında eş zamanlı deniz dibi ve kıyı temizliği yapıldı.
Etkinliğe; Bodrum ve Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Su Altı Dalış ekipleri, Muğla Kültür Balıkçıları Derneği, Bodrum ve Boğaziçi Su Ürünleri Kooperatifleri, Güvercinlik Amatör Balıkçılık Turizmi Tekneleri, muhtarlar, bölgedeki bazı otellerin çalışanlarıyla gönüller katıldı.
Güvercinlik koylarındaki çalışmada; denizden araba lastikleri, teneke kutular, cam ve plastik şişeler, teknelerden düşen metal parçalarının da olduğu yaklaşık 7,5 ton atık çıkarılırken, atıklar teknelerle kıyıya getirilerek çöp kamyonlarına taşındı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2022 yılının “Küçük Ölçekli Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiricilik Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla etkinliğin gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Güvercinlik doğa harikası bir koy. Atalarımızdan bize miras kalan bu temiz denizleri, doğal güzellikleri kirlettik. ‘Ölçekte Küçük Değerde Büyük’ sloganıyla kısa sürede özverili bir çalışma oldu” ifadelerine yer verdi.
Temizliğin Fethiye, Marmaris ve Göcek koylarında devam edeceğini belirten Saylak, “Meselemiz denizleri, su kaynaklarımızı, toprağımızı kirletmemek. Bize miras verilen bu dünyayı gelecek kuşaklara, çocuklarımıza, torunlarımıza bırakabilmek için bunu yapmak zorundayız. Temizleriz ama kirletmemek daha kolay. Bu kadar arkadaşımız sabahtan bu yana denizde temizlik çalışması yaptı. Bugün son derece başarılı bir çalışma gerçekleşti. Yaklaşık 7,5 tona yakın atık çıkarıldığını tahmin ediyoruz. Çöp dağları oldu diyebiliriz. Bunlar üzüntü verici. Bunu kim yaptı? Biz yaptık. Geleceğe güzel, yaşanılır bir çevre, toplum bırakabilmek için tabiata daha saygılı olmak zorundayız” diye konuştu.