Bodrum Kent Konseyi, bir veterinerin hayvanlara şiddet uyguladığı, başka bir veterinerin ise yetkisi dışında ameliyat yapmaya çalıştığı gerekçesiyle iki veteriner hakkında suç duyurusunda bulundu.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde; Bodrum Kent Konseyi Hayvanların Yaşam Hakkını Koruma Çalışma Grubu ve Başka Bir Hayat Diliyorum Derneği, ilçe Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde Veteriner Hekim olarak görev yapan iki kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Bodrum Kent Konseyi Hayvanların Yaşam Hakkını Koruma Çalışma Grubu konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Açıklamada, Konsey’in edindiği bilgiye göre; veterinerin bir kediye, kendi görev tanımı içinde bulunmasına ve acil müdahale amacıyla iki kez tekniker tarafından kendisine getirilmesine rağmen 26 saat boyunca müdahale etmemesi nedeniyle kedinin hayatını kaybettiğinin iddia edildiği belirtildi.
Aynı veterinerin yetkisi olmadığı, yetkili hekimin yolda olduğu ve kendisine sadece acil müdahale yapıp beklemesi gerektiği söylendiği halde yaralı kediye müdahale ettiği; videoya bakarak kediyi ameliyat etmeye çalıştığı öne sürüldü.
Ayrıca veterinerin, ameliyat sırasında kanamayı durduramadığı, teknikerden yardım istediği ve ameliyatı yanlış yerden yapması nedeniyle kedinin kan kaybından yaşamını yitirdiği iddia edildi.
Açıklamada; başka bir veterinerin ise, hayvanlara kötü muamelede bulunduğunun, hatta şiddet uyguladığının öğrenildiği öne sürülerek, veteriner hekimlerin üstleri tarafından ilgili konularda tutanaklar tutulduğu aktarıldı.
İdari soruşturma başlatılması talebiyle Bodrum Belediyesi Disiplin Kurulu’na tüm bilgiler gönderildiğine değinilen açıklamada, tanıkların ifade verdiği aktarılarak, şu sözlere yer verildi:
“Endişe verici olan bu gelişmeler neticesinde Bodrum Kent Konseyi Hayvanların Yaşam Hakkını Koruma Çalışma Grubu ve Başka Bir Hayat Diliyorum Derneği Avukatları tarafından veteriner hekimler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.”
NEDEN ‘TELEF OLDU’ DEĞİL DE ‘HAYATINI KAYBETTİ’ DİYORUZ?
Barış Gün ve Çiçek Tahaoğlu’nun P24 Akademi’de yaptığı Türcülük Karşıtı Habercilik modülüne göre;
Türcülük karşıtlığı, hâkim tür insanın, insan olmayan canlıları ötekileştirerek daha az değerli ya da önemsiz görmesine karşı çıkan, tüm canlıların eşit yaşama hakkını savunan bir yaşam felsefesi. Yeryüzünü tüm canlılarla birlikte paylaştığımız gerçeğinden yola çıkarak, hissedebilen her canlının yaşama hakkına saygı duyulması gerektiği fikri üzerine kurulu.
‘Telef’, ‘itlaf’, ‘leş’ gibi haberlerde sıradanlaşan kelimeler, hayvanları nesneleştiren, can değil mal olarak görmelerini onaylayan tanımlamalar. İnsan kaynaklı ihmalden ya da şiddet sonucu öldürülen hayvanlar için ‘katledildi’ ifadesi, doğal ölümlerde ise ‘öldü’ ve ‘yaşamını yitirdi’ ifadeleri tercih edilebilir.
Muğla’da hak odaklı habercilik yapan Gündem Fethiye’nin haberlerinde konu edindiği olaylarla ilgili suçlayıcı, hak ihlalleri yaratabilecek ifadelerden kaçındığı için ‘telef’, ‘itlaf’ ve ‘leş’ gibi ifadeleri kullanmaz.