Bodrum Kadın Platformu, turizm sektöründe çalışan işçilerin haftalık izin hakkını 11 güne çıkaran yeni düzenlemeye karşı açıklama yayımladı. Açıklamada, “Çalışma saatleri geceye de uzanan bu kapalı devre sistem; kadının dinlenmesini, sosyalleşmesini, nefes almasını imkânsız hâle getiriyor” denildi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) milletvekillerinin imzasını taşıyan “Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 30 Haziran 2025’te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulmuştu.
TBMM’de kabul edilen yeniz düzenlemeyle birlikte; İş Kanunu’na göre altı gün çalışan işçiler yedinci gün tatil yapabiliyorken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde çalışan işçiler, 10 gün çalışıp 11’inci gün tatil yapacak ve 11’inci günde tatil yapacak şekilde çalıştırılan turizm çalışanlarının, çalıştıkları süre mesai olarak sayılmayacak.
“KADINLARIN YOK SAYILDIĞI, SÖMÜRÜYE MAHKÛM EDİLDİĞİ BU ÇALIŞMA REJİMİNİ REDDEDİYORUZ”
Konuya ilişkin Bodrum Kadın Platformu, sosyal medya hesabından “Turizm işçilerine kölelik koşulları dayatılıyor” başlığıyla açıklama yayımladı.
Açıklamada, yeni düzenlemenin; Muğla’nın Bodrum ilçesi gibi turizm bölgelerindeki otellerde, mutfaklarda, çamaşırhanelerde, temizlikte ve serviste çalışan kadın işçilerin hayatını doğrudan hedef aldığı belirtilerek, şunların altı çizildi:
“Düşük ücrete; uzun saatler, sağlıksız koşullarda çalışan kadınlar, şimdi bir de haftalık izin hakkından mahrum bırakılıyor. Çalışma saatleri geceye de uzanan bu kapalı devre sistem; kadının dinlenmesini, sosyalleşmesini, nefes almasını imkânsız hâle getiriyor.”
Kadınların sadece emeğinin değil; sağlığının, ruhunun ve yaşamının da tüketildiğinin vurgulandığı açıklamada, “Bu düzenleme, kadın emeğine saldırıdır. Kadınların yok sayıldığı, sömürüye mahkûm edildiği bu çalışma rejimini reddediyoruz” denildi.
Bodrum Kadın Platformu olarak; emeklerine, bedenlerine ve hayatlarına sahip çıkıldığının belirtildiği açıklamada, “Kadınlar dinlenecek, kadınlar yaşayacak. Turizm işçisi kadınlar, köle değildir” denildi.