Bodrum Kadın Platformu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından eşcinselliğin “hastalık” sınıflandırmasından çıkarıldığı 17 Mayıs 1990’ın yıl dönümünde kutlanan “17 Mayıs Uluslararası Homofobi Bifobi Transfobi İnterfobi Karşıtı Gün” dolayısyla açıklama yaparak “Birbirimizin yanındayız” dedi.
Bodrum Kadın Platformu, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Bifobi Transfobi İnterfobi Karşıtı Gün dolayısıyla sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yayımladı.
Yapılan açıklamada, “Bodrum Kadın Platformu olarak biliyoruz ki ‘Aile Yılı’ adı altında yürütülen LGBTİ+ karşıtı söylemler, fobiyi ve nefreti kurumsallaştırma çabasıdır. Biz bu fobik düzene teslim olmayacağız. Kimlikleri yok sayanlara karşı, eşitliği ve özgür yaşamı savunmaya devam edeceğiz. 17 Mayıs’ta bir kez daha buradayız, birbirimizin yanındayız” ifadeleri kullanıldı.

17 MAYIS ULUSLARARASI HOMOFOBİ, BİFOBİ, TRANSFOBİ VE İNTERFOBİ KARŞITI GÜN HAKKINDA
17 Mayıs 1990’da Dünya Sağlık Örgütü, eşcinselliği “hastalıklar” listesinden çıkardı. Bu nedenle 17 Mayıs, dünya genelinde Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün (International Day Against Homophobia, Transphobia, and Biphobia – IDAHOBIT) olarak kutlanıyor.
17 Mayıs’ın uluslararası farkındalık günü olarak ilan edilmesi ilk kez 2004 yılında Fransız akademisyen ve aktivist Louis-Georges Tin’in girişimiyle gündeme geldi. Tin, eşcinsellik karşıtlığına dikkat çekmek için bu tarihin uluslararası düzeyde anılması yönünde bir kampanya başlattı. Bir yıl sonra, dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli sivil toplum kuruluşları, insan hakları savunucuları ve LGBTİ+ aktivistleri bugünü ilk kez kutladı.
Başlangıçta homofobiye odaklanan günün kapsamı zamanla genişledi. 2009 yılında transfobi, 2015 yılında ise bifobi de kapsama alındı. Son yıllarda interseks bireylere yönelik ayrımcılıklar da görünür hale geldikçe, günün adı “Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün” olarak kullanılmaya başlandı. İngilizce kısaltmasıyla IDAHOBIT olarak da bilinen gün, LGBTİ+ bireylerin maruz kaldığı çok boyutlu ayrımcılıklara dikkat çekmeyi hedefliyor.
IDAHOBIT her yıl farklı temalarla kutlanıyor ve dünya genelinde 130’dan fazla ülkede çeşitli etkinliklerle anılıyor. Türkiye’de de Kaos GL, SPoD, 17 Mayıs Derneği gibi sivil toplum kuruluşları tarafından çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ancak, son yıllarda Türkiye’de LGBTİ+ etkinliklerine yönelik yasaklamalar ve kısıtlamalar artmış durumda.
2025 yılında IDAHOBIT’in teması “Toplulukların Gücü” olarak belirlendi. 17 Mayıs’ın dünya çapındaki kutlamalarını buluşturan “may17.org”da belirlenen temaya ilişkin şunlar söylendi:
“Dünya genelindeki LGBTİ+ örgütleriyle yapılan istişareler sonucunda geliştirilen 2025 IDAHOBIT teması ‘Toplulukların gücü’, 2024 yılında Güney Afrika’nın Cape Town kentinde düzenlenen Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği (ILGA) Dünya Konferansı sırasında duyuruldu.
Her yıl 17 Mayıs’ta kutlanan IDAHOBIT, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1990 yılında eşcinselliği Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesinden çıkarma kararını anmak amacıyla düzenlenmektedir. O günden bu yana bugün, dünya genelinde LGBTİ+ bireylerin hâlâ karşı karşıya kaldığı şiddet ve ayrımcılığa dikkat çekmek için önemli bir odak noktası olmuştur.
‘Toplulukların gücü’ teması, tabandan küresele kadar LGBTİ+ toplulukları içindeki çeşitliliği ve zenginliği yansıtarak geçmişlerimizi, kimliklerimizi ve deneyimlerimizi kutlamaktadır. 2025 teması, kolektif dayanışmamızdan doğan güç ve direnci vurgularken insan hakları savunucularının, LGBTi+ sivil toplum örgütlerinin, müttefiklerin ve insan haklarını ve kolektif özgürlüğü destekleyen topluluklarımızdaki milyonlarca kişinin katkılarını da tanımaktadır.”
17 Mayıs, eşitlik, özgürlük ve onurlu yaşam taleplerinin dile getirildiği, toplumsal değişim çağrısının yükseldiği bir gün olarak önemini koruyor.