Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde, kadınların oy hakkı mücadelesinin, feminist mücadelenin devam eden bir parçası olduğunu ve tarihin unutulmaması gerektiğini vurgulayan bir açıklama yayınladı.
Kadınların seçme ve seçilme hakkının 1934 yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildiğini hatırlatan Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ile ilgili sosyal medyadan bir açıklama paylaştı.
Dernek, 5 Aralık 1934’te Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yalnızca bir lütuf olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı.
Dernek, seçme ve seçilme hakkının, tüm dünyada olduğu gibi Osmanlı İmparatorluğu’ndaki süreçte de kadınların uzun yıllar süren mücadelesi ve direnişi sonucunda kazanıldığını belirtti.
Kadınların oy hakkı mücadelesi ile ilgili açıklama yapan Dernek, şu ifadeleri kullandı:
“Nezihe Muhiddin ve yol arkadaşları, kadınlar için oy hakkı mücadelesi verirken kadın örgütlenmesini ve politik savunuculuğu geliştirdiler ve bu da 1934’teki yasal kazanımın yolunu açtı. Her bir yasal kazanım, bu coğrafyada kadınların verdiği mücadeleye atıfta bulunmadan değerlendirilemez.”
Oy hakkı kazanımını, bugün hâlâ devam eden feminist mücadelenin bir parçası olduğunu belirten Dernek, bu konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Eşit cins olma mücadelesi, oy hakkı mücadelesi ve kadınların kendileri için tanımladıkları eşitlik mücadelesinin ilki olması nedeniyle asla unutulmaması ve unutturulmaması gereken bir direniş tarihidir.”