Bodrum Kadın Dayanışma Derneği depremlerle ilgili açıklama yaparak, “Şu ana kadar da kolektif yaşamı hayata geçirerek, devletin, kurumlarının ve iktidarın yapamadıklarını yapar hale geldik. Gerçekten bu hükümete ihtiyacımız var mı?” diye sordu.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremlerde şu anki verilere göre 38 bin 44 yurttaş yaşamını yitirdi.
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği depremlerle ilgili “Sadece ölmedik” başlığıyla bir açıklama yaptı.
“MUHATAP BULAMADIK”
10 ilde gerçekleşen depremin bir felakete dönme nedeninin iktidarın harekete geçmemesi yüzünden enkazın altından çıkarılmamak ve ölüme terkedilmek olduğunu belirten açıklamada, “Bazılarımız depremden sağ çıktık ama güvenli barınma alanlarına erişemedik. Soğukla, susuzlukla, açlıkla karşı karşıya bırakıldık. Muhatap bulamadık. Tam tersine yasaklarla karşılaştık” ifadeleri kullanıldı.
1999 yılında yaşanan Gölcük depreminde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “Doğa olayları karşısında insanların hayatta kalmaları için gerekli tüm önlemleri almak devletlerin birincil görevidir” kararı hatırlatılarak şunlar belirtildi:
“Sene 2023 ve yasaklar…
-Başka illerden deprem bölgesine gelinmesine engel olundu.
-Yetmedi, Twitter’dan konum bildiren enkaz altındaki insanların sesini kısmak için kullanıldı.
-Yetmedi, OHAL ilan edildi.”
“DEPREMİ ZEMİN OLARAK DEVREYE SOKTULAR”
Uygulamaya koydukları tüm yasaklarla insanları sindirmek istedikleri belirtilen açıklamada, “20 yıllık iktidarını, böylece, ayrımcılık ve eşitsizlik üzerine inşa edenler, doğa olaylarını afete çevirmeyi de peşi sıra bu politikalarını dayatmak ve devamlılığını sağlamak için depremi de zemin olarak devreye soktular” denildi.
Deprem olduğu andan itibaren tüm bireylerin ve sivil toplum örgütleri harekete geçtiği hatırlatılan açıklama, “Şu ana kadar da kolektif yaşamı hayata geçirerek, devletin, kurumlarının ve iktidarın yapamadıklarını yapar hale geldi. Gerçekten bu hükümete ihtiyacımız var mı?” sorusuyla bitirildi.