Bodrum Belediyesi ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi, yapı stoku envanteri ve deprem riski değerlendirmesi için iş birliği protokolü imzaladı.
Bodrum Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Muğla Şubesi, ‘Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması ve Yapı Güvenliğinin Deprem Riski Açısından Değerlendirilmesi Ortak Hizmet Projesi Protokolü’ne imza attı.
Belediye’nin ev sahipliğinde yapılan imza törenine; Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, İMO Muğla Şube Başkanı Engin Fırat Ata, Şube Sekreteri Ahmet Özakçan, İMO Bodrum Temsilcisi Metin Soylu ve yönetim kurulları ile Belediye Genel Koordinatörü Emel Çakaloğlu katıldı.
Protokol kapsamında, Bodrum ilçe sınırları içerisinde bulunan yaklaşık on bin yapının envanterinin oluşturulacağı ve deprem riski açısından güvenliğinin değerlendirileceği belirtildi. Projenin altı ay boyunca uygulanacağı aktarıldı.
ATA: “BODRUM’DAKİ ON BİN ADET BİNANIN İNCELEMESİNİ YAPACAĞIZ”
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Engin Fırat Ata, Muğla’nın deprem açısından oldukça riskli bir bölgede bulunduğunu belirterek, şu sözleri dile getirdi:
“Bugün imza altına alacağımız protokol yapı envanterinin çıkarılması ile ilgili. Bodrum’daki on bin adet binanın incelemesini yapacağız. Bunların depreme karşı dayanıklılığını da birinci derece gözleme dayalı olarak risk teşkil edip etmediğine dair elimizde bir veri oluşmuş olacak”
SOYLU: “RİSKLİ BÖLGELERİN, YAKLAŞIK KAÇ BİNAMIZIN HASAR GÖRECEĞİNİN TESPİTİNİ YAPACAĞIZ”
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Metin Soylu ise yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirme yaparak, on bin blok için tarama yapacaklarını dile getirdi.
Soylu; depremin afete dönüşmeden, daha risk aşamasında planlamasının yapılması gerektiğini ve temel amacın bu olduğunu belirterek, “Riskli bölgeleri, yaklaşık kaç binamızın hasar göreceğinin tespitini yapacağız. Gözlemsel ve yönetmelikler açısından binaları değerlendireceğiz” dedi.
ARAS: “ÖNEMLİ OLAN VATANDAŞLARIMIZIN YUVALARINDA GÜVENLE YAŞADIKLARINI HİSSEDEBİLMELERİ”
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, dirençli kentler açısından yapılan bu işbirliği için teşekkür ederek, “İlk planda 1999 öncesi yapılan on bin blokta analiz yapılacak. Bu analiz ilk planda depremsellik riskini biraz daha ana hatlarıyla ortaya koyacak” sözlerine yer verdi.
Aras, sonrasında ise eğer gerekirse bina sahiplerinin de rızası alınarak daha detaylı analizler yapılabileceğini belirterek, şu ifadeleri dile getirdi:
“Burada önemli olan konu vatandaşlarımızın yuvalarında güvenle yaşadıklarını hissedebilmeleri. Herhangi bir deprem riskinde binaların insanı öldürmeyeceği, onların hayatını koruyabileceğini düşünmeleri. Biz bu güveni sağlamak zorundayız.”
Çalışmayı Bodrum’un direncini ölçmek amacıyla yaptıklarına değinen Aras, “Altı aylık bu çalışma sonrasında hazırlanacak rapor doğrultusunda inşaat mühendisleri odamızla ve diğer sivil toplum örgütlerimizle çalışmalara devam edeceğiz” dedi.