Birlik Sağlık Sen Muğla İl Başkanı Abdullah Gül, Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki Köyceğiz Devlet Hastanesi’nde sağlık çalışanları ve hastaların radyasyona maruz bırakılması ile ilgili olarak 2 Mayıs’ta Köyceğiz Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan Gül, “Bu ihmal zinciri sonucunda halk sağlığı açık şekilde tehlikeye atılmıştır” dedi
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yer alan Köyceğiz Devlet Hastanesi’nde 2020 yılında lisanslı olarak hizmete giren tek tüplü grafi (röntgen) odasının yanında, 2023 yılında hastane yönetiminin kararıyla izinsiz ve mevzuata aykırı şekilde “Kan Alma Birimi” inşa edildiği öne sürüldü.
Yapısal değişikliklerin Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yeni adıyla Nükleer Denetleme Kurumu’na (NDK) bildirilmediği ve gerekli izinlerin alınmadığı söylendi.
Konuya ilişkin olarak Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık-Sen) Muğla İl Başkanı Abdullah Gül, 2 Mayıs’ta Köyceğiz Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve sonrasında basın açıklaması yaptı.
2020 yılında lisanslı olarak hizmet vermeye başlayan Köyceğiz Devlet Hastanesi Röntgen (Tek tüplü grafi) yanında 2023 yılında hastane yönetimi kararıyla izinsiz ve uygunsuz şekilde “Kan Alma Birimi” inşa edildiğini söyleyen Gül, şu ifadeleri kullandı:
“Yapısal değişiklikler Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)’na yeni adıyla Nükleer Denetleme Kurumu (NDK)’ya bildirilmemiş, ilgili kurumlardan izin alınmamıştır. Skandal sadece bununla da sınırlı değil. 2023 Mart ayında kan almada görevli tekniker tarafından verilen dilekçe görmezden gelindiği gibi önlem konusunda da adım atılmadı.”
Gül, Radyasyon Koruma Sorumlusu’nun 2024 Mayıs ayında değişmesinin ardından personelin sağlık sorunlarını dile getirmesi üzerine, 6 Haziran 2024’te hastane yönetimi tarafından bir toplantı yapıldığını belirtti. Toplantı sonucunda, ilgili personelin Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sağlık kontrolü için sevk edildiğini hatırlattı.
Alınan bir diğer karar ise NDK’ya 23 Eylül 2024 denetleme yazısı yazıldığını söyleyen Gül, “6 Aralık 2024 de NDK tarafından yapılan denetimde ortamda olduğundan çok daha fazla miktarda radyasyon tespit edildi. 2024 yılı Aralık ayında NDK tarafından yapılan denetimlerde, röntgen cihazının ışınlama alanına çok yakın olan ve yalnızca 1 milimetre (mm)kalınlığında kurşun ile kaplanan duvarın, gerekli olan 2.2 mm zırhlama şartlarını sağlamadığı ortaya konmuştur” dedi.
Yaşanan durum nedeniyle Kan Alma Birimi’nde görev yapan sağlık çalışanları ile kan veren hastaların yüksek doz radyasyona maruz kaldığını ortaya çıktığını söyleyen Gül, şunları söyledi:
“Denetim sırasında radyasyon düzeyinin yasal sınırların çok üstünde olduğu tespit edilmiş, hastalar ve çalışanlar içerideyken acilen cihaz kapatılmış ve röntgen odası ile kan alma biriminin faaliyeti durdurulmuştur. 16 Aralık 2024 itibariyle cihaz lisansı iptal edilmiştir. Tüm bu süreçte hastane yönetimi, çalışanlar tarafından yapılan uyarılara ve yazılı başvurulara rağmen hiçbir işlem yapmamış, bu ihmal zinciri sonucunda halk sağlığı açık şekilde tehlikeye atılmıştır.”
Gül, Köyceğiz Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, sorumlu kamu görevlileri hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 174. maddesi (radyasyon yayma suçu) ve 257. maddesi (görevi kötüye kullanma) kapsamında cezai işlem başlatılmasını talep ettiklerini belirtti. Ayrıca, dosyada 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 4, 5 ve 6. maddelerine aykırılıkların da yer aldığını ifade etti.
Yurttaşların sağlığını korumakla yükümlü makam sahiplerinin insan sağlığını hiçe saymasının asla kabul edilemez bir durum olduğunu ifade eden Gül, “Bu tür olaylar insanlarımızın sağlığına kavuşması için fedakârca çalışan sağlık çalışanı arkadaşlarımızın emeğini gölgelemektedir” dedi.