Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda konuşan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Bize düşen üreticilerimize, sivil toplum kuruluşlarımız ve devletimizle, Cumhurbaşkanı’mızın ve bakanlarımızın da desteğiyle Muğla markalarının sayısını artırmak ve böylece Muğla zeytinyağının pazarda liderlik elde edeceği bir satış noktasını oluşturmak” dedi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu” projesi kapsamında başlatılan ve sürekli hale gelen Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın dördüncüsü bu yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Yarışmaya Muğla’nın 10 ilçesinden toplamda 134 zeytinyağı üreticisi, firma ve markası katıldı. En yüksek kaliteye sahip zeytinyağlarına altın, gümüş, bronz, premium ve polifenol kategorilerinde ödüller verildi.
Törene oda ve borsaların temsilcileri, ziraat odası başkanları, üretici birlikleri ve kooperatif başkanlarının yanı sıra; Muğla Valisi Orhan Tavlı’yı temsilen Vali Yardımcısı Mehmet Eriş, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, AK Parti Muğla milletvekilleri, Fethiye Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke de katıldı.
Ödül töreni, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü katkısıyla hazırlanıp sunulan zeytinden esinlenen kıyafetlerin sergilendiği bir defile ile başladı. Ardından ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ilk kez 2019 yılında düzenlediği Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın hikayesinin anlatıldığı bir film gösterildi.
MSKÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İbrahim Kıvrak törende yaptığı konuşmada zeytinyağlarının analiz süreci hakkında üreticileri bilgilendirdi.
Ardından söz alan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, ise konuşmasına zeytinyağı içerek başladı. Yarışma sürecinde markalaşan zeytinyağlarına dikkat çeken Saylak, yarışmaya katılımın da yıllar içinde arttığını belirtti. Saylak, katılıma ilişkin şunları söyledi:
“2019’da 77 başvuru vardı. Bugün geldiğimiz noktada, 10 ilçeden 134 üreticimiz bu yarışmaya katıldı. Milas 60 yarışmacısıyla bu sene de başı çekti. Seneye, diğer ilçelerimizin de katılımıyla inşallah bu rakamı 200’e çıkarmak hedefimiz oldu. Bu yıl katılan ürünler arasında 59 markadan, 39 adedi son dört yıllık süreçte ortaya çıktı. Aldığımız mesafeyi görmek açısından bu çok önemli. Üreticilerimizi, cesaretleri ve başarıları için kutluyorum. Bizler, odalarda, masa başında, il ve ilçe müdürlüklerimizde değil sahalarda çalışarak geldiğimiz bu mesafeyi kat ettik.”
“MUĞLA ZEYTİNYAĞINI DÜNYADA ARANAN BİR İHRAÇ ÜRÜNÜ HALİNE GETİRMEYİ GELECEK NESİLLERE BORÇLUYUZ”
Muğla’nın turizm kenti olmasının yanında tarım keti olduğuna işaret eden Saylak, “Turizm bizim amiral gemimiz ise bunun bir üstü tarımdır” dedi.
Saylak, konuşmasının devamında Muğla’nın verimli tarım topraklarına vurgu yaparak şunları söyledi:
“Türkiye’de üretilen 450 bin ton zeytinyağının 50 bin tonuna yakınını Muğla üretti. AB tescili almış Milas’taki zeytin ve zeytinyağı üreticilerimizin ve ilgili kurumlar bu başarıda büyük pay sahibidir. Zeytin ağacı, bu toprakların kadim meyve ağacıdır. Bize düşen, üreticilerimize, STK’larımız ve devletimizle, Cumhurbaşkanı’mızın ve bakanlarımızın da desteğiyle Muğla markalarının sayısını artırmak ve böylece Muğla zeytinyağının pazarda liderlik elde edeceği bir satış noktasını oluşturmak ve Muğla zeytinyağını dünyada aranan bir ihraç ürünü haline getirmektir. Bunu gelecek nesillere borçluyuz. Biz bunu ortak akılla, Muğla’nın tüm tarım paydaşlarıyla başarıyoruz, birlikte üretiyoruz, birlikte başarıyoruz.”
Saylak, Ağustos ayında Muğla’nın Menteşe ilçesinde bir toprak tahlil laboratuvarını hizmete açılacağını da duyurdu.