Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Datça’daki orman yangının kontrol altına alındığını belirterek, bölgede soğutma çalışmalarına başlandığını ifade etti.
Muğla’nın Datça ilçesinde yer alan Mesudiye Mahallesi’nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda dün ilk tespitlere göre elektrik trafosundan çıktığı belirlenen yangına gece boyunca karadan müdahale edildi. Sabah saatlerinde havadan da müdahalenin başladığı yangın ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci açıklamalarda bulundu.
“YANGIN KONTROL ALTINA ALINMIŞTIR”
Bakan Kirişci; Datça’da yaptığı açıklamada, yangının kontrol altına alındığını bildirerek, “Bu saatlerde ilk müdahaleyi gerçekleştirdiğimiz orman yangını ile ilgili, aziz milletimizi aracılığınızla bilgilendirmek istiyorum. Malumlarınız olduğu üzere bu çalışmada da AFAD’ımızın koordinasyonunda müştereken birlikte Orman Genel Müdürlüğü’müz ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız sivil toplum örgütlerimiz, onların da desteği ile bu çalışma an itibarıyla başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Yangın kontrol altına alınmıştır bu manada bunu ifade etmekte yarar vardır. Soğutma çalışmaları başlamış ve gerektiği sürece bu çalışmalar sürdürülecektir” ifadelerini kullandı.
“VATANDAŞLARIMIZIN ÖZELLİKLE CANIYLA İLGİLİ BİR KAYBIMIZ ÇOK ŞÜKÜR OLMAMIŞTIR”
Yangında toplam 10 evin hasar gördüğünü ifade eden Kirişçi, “Yaklaşık 300 hektarlık bir orman alanı bu yangında zarar görmüş ve 400 hektarlık da tarımla ilişkili olan alanlarda bir zararımız söz konusu olmuştur. 450 hane ve 3 bin 520 vatandaşımız yine tedbir amaçlı olarak bulundukları mahalden alınmış yakınlarına ve uygun yerlere nakledilmiştir. 4 ev ağır hasarlı olmak üzere, toplam 10 ev zarar görmüştür. Fakat vatandaşlarımızın özellikle canıyla ilgili bir kaybımız çok şükür olmamıştır” dedi.
“7 KİŞİNİN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR”
Yangında yaralanan 7 kişinin tedavisinin devam ettiğini bildiren Kirişçi, “Büyükbaş, küçükbaş ve arıcılıkla ilgili arı kovanlarımız çalışmalar esnasında bulundukları yerlerden alınmıştır. Yangından olumsuz etkilenen 7 kişinin tedavisi devam ediyor. Bir belediye çalışanımızda ise 3. derece bir yanık söz konusu, hayati bir tehlikesi bulunmamaktadır. Yine insan hayatı kadar önemsediğimiz doğal canlılarımız da, onlarla ilgili de ifade ettiğim gibi kurtarma çalışmalarımız bulunmuştur. Kocadağ bölgesinde tam radarın olduğu muhitte 500 yaban keçisi de çalışmalarla birlikte kurtarılmıştır. Bunlar bizim en büyük tesellimizdir. Maddi kayıplar telafi edilebilir fakat her halükarda canlarımızı bu manada koruduğumuzu ve kurtardığımızı belirtmekten de büyük bir memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.
“BU ZORLUKLARA RAĞMEN 24 SAAT DAHİ SÜRMEDEN BU YANGIN KONTROL ALTINA ALINMIŞTIR”
Coğrafyanın zor olmasına rağmen, yangının 24 saatten az bir sürede söndürüldüğünü söyleyen Kirişçi, “Tabii ki 24 saat önce bu hadise başladığında gerek hava sıcaklığı yüksekliği itibarıyla gerekse hava rutubetinin düşüklüğü, dahası rüzgarın aşırı şiddeti bu çalışmaların biraz zor geçmesine neden olmuştur. Alan aslında çok büyük bir alan değildir fakat alanın bulunduğu coğrafya zor bir coğrafyadır. Yani teşkilatlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarımızın gönüllü teşkilatlarımızın onların çabaları önemli fakat tabiatın da onların önüne getirdiği zorluklar olmuştur. Bu zorluklara rağmen 24 saat dahi sürmeden bu yangın kontrol altına alınmış ve güzel bir çalışma geride bırakılmıştır” dedi.
“TOPLAMDA 48 ADET HAVA ARACI ETKİN OLARAK, AKTİF OLARAK KULLANILMIŞTIR”
Kirişçi, yangın söndürme çalışmalarında kullanılan araçlar ve çalışan personeller hakkında bilgi verdi:
“Bu çalışmada 1 adet İHA, 12 adet uçak, 29 adet helikopter, 4 adet bu su tankeri helikopter, 4 adet idari amaçlı kullandığımız helikopterler var, bunları da ifade edeceğim. Bu 29 helikopterin içerisinde 23 tanesi Orman Genel Müdürlüğümüze kalan kısmı jandarmamıza, emniyetimize ait, Milli Savunma Bakanlığımıza ait hava araçları. Toplamda 48 adet hava aracı etkin olarak, aktif olarak kullanılmıştır. 194’ü arazöz ve 16’sı TOMA olmak üzere 576 araç bu çalışmalara aktif olarak katılmıştır. Bunların içerisinde arazöz ve TOMA’ların dışında ilk müdahale araçları ve diğer iş makineleri olmak üzere kategorize edebileceğimiz çok sayıda araç da bu manada kullanılmıştır. 2 bin 170 personelimiz bu çalışmalara aktif olarak katılmıştır. 136 gönüllü de yine bu çalışmalarda etkin olarak bulunmuşlardır.”
“VATANDAŞLARIN ZARARININ, ZİYANININ TAZMİNİ KONUSU İNŞALLAH GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR”
Yurttaşların zararlarının karşılanacağını ifade eden Kirişçi, “Bundan sonra yapılacaklara değinmekte fayda var. Bu çerçevede vatandaşlarımızın gerçek anlamda zarar ve ziyanları, bunların tespitleri… Biraz önce 4 adet evin zarar gördüğünü söyledim ama bu ev olur veya tarımsal varlıklarımız olabilir, bunlarla ilgili zarar ziyan tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra devletimiz her zaman olduğu gibi AFAD üzerinden olanlara, diğerlerine de Cumhurbaşkanlığı’mız aracılığıyla bu ödemeler vatandaşların zararının, ziyanının tazmini konusu inşallah gerçekleştirilecektir” dedi.