Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dün (9 Kasım) gerçekleştirdiği Muğla ziyaretinde, kente yapılan yatırımları değerlendirirken, Ören’deki açılış törenine de katıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bir dizi ziyaret için dün Muğla’ya geldi.
Uraloğlu, ilk olarak Milas’ın Ören Mahallesi’ndeki Tekne İmal Çekek Yeri açılış töreni için Ören’e gitti. Milas-Ören kara yolu üzerindeki Akbelen Ormanı nöbet alanından Uraloğlu’nun geçtiği sırada pankartların jandarma tarafından kapatıldığı ve Bakan’ın pankartları görmesinin engellendiği öne sürüldü.
“2008’DE BEYAZ LİSTEYE GEÇTİK VE O GÜNDEN BU YANA BEYAZ LİSTEDEYİZ”
Tören alanına ulaşan Uraloğlu, burada yaptığı açıklamada, Türk bayrağının denizcilik sektöründe dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer aldığını ifade ederek, “2002 yılından bu yana bir deniz kaptanının oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve kaptanlığında denizcilerimizin bahtını ak, yolunu açık etmek için çok önemli atılım ve politikalar gerçekleştirdik. Hayata geçirdiğimiz denetim ve uygulamalarla 2008’de beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listedeyiz” dedi.
“11 MİLYAR LİRA ÖTV’SİZ YAKIT DESTEĞİ VERDİK“
Denizcilerin üzerindeki yükü paylaşmak için Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf yakıt uygulamasını hayata geçirdiklerini söyleyen Uraloğlu, 2004’ten itibaren yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerinde ÖTV tutarını sıfıra indirdiklerini söyledi:
“Bugüne kadar sektöre yaklaşık 11 milyar lira ÖTV’siz yakıt desteği verdik. Bugün ülkemiz 217 limanında 543 milyon ton yük, 12,4 milyon TEU konteyner elleçlenen, Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’de bulunan konteyner limanları dünyada ilk 100 liman arasına giren, 85 tersanesiyle gemi siparişinde dünyada yedinci, 45,8 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünya sıralamasında 12. sırada yer alan ve 1 milyonu aşan amatör denizcisi ve 138 bin gemi insanı ile dünyanın önde gelen denizci ülkeleri arasındadır. Gemi inşa sektörü emek yoğun niteliği ve oluşturduğu geniş faaliyet alanı ile ülkemizdeki istihdamın artmasına da önemli katkılar sağlamaktadır.”
Türk gemi inşa sanayinin son teknolojileri kullanan, çevreye duyarlı, yüksek kaliteli ve taahhütlerine sadık, işi vaktinde bitiren özellikleriyle dünyada saygın bir yere sahip olduğunu söyleyen Uraloğlu, “Biz tersaneciliğimizi tüm kıyılarımıza yayacak politikalar geliştirdik ve özel sektör temsilcilerimizin önünü açtık. Sayısal ve kapasite olarak geçmişten bugüne sektörümüze bakacak olursak 2002’de 37 olan tersane sayımız 85’e, yıllık üretim kapasitemizi ise 550 bin detveyt tondan 4,8 milyon detveyt tona yükselttik. Tersanelerimizdeki bakım-onarım hacmi de son 10 yılda yüzde 129 oranında artarak 35 milyon detveyt tona yükseldi” dedi.
“ÜLKEMİZ DÜNYA SÜPERYAT ENDÜSTRİSİNİN PARLAYAN YILDIZIDIR”
Türkiye’nin balıkçı gemisi inşasında rakibi İspanya’yı geride bırakarak en fazla ihracat yapan ülke olduğunu belirten Abdülkadir Uraloğlu, “Liderliğini korumak için çalışmalarına hız kesmeden devam eden gemi inşa sanayimiz dünya balıkçılığında önde olan ülkelere balık avlama ve canlı balık taşıma gemisi ihracatı yapan bir ülke konumuna gelmiştir. Dünyanın ilk hibrit balıkçı gemisi ile en büyük canlı balık taşıma gemisinde, ful elektrikli feribot, lng-hibrit-elektrikli römorkör, katamaran enerji gemisi gibi birçok yenilikçi projede Türk mühendislerinin imzası vardır. Günümüzde, yatlara talebin giderek arttığını da görmekteyiz. Gururla belirtmek istiyorum ki ülkemiz dünya süperyat endüstrisinin parlayan yıldızıdır. Yat inşa sektöründe küresel pazarda önemli bir konumda olan ülkemiz özellikle mega yat inşası noktasında İtalya ve Hollanda’nın ardından dünyada üçüncü sırada yer almaktadır” diye konuştu.
“DENİZLERİMİZ BİZİM ‘MAVİ VATAN’IMIZDIR”
Koyların adil kullanılacağı, çevre dostu uygulamalar sayesinde kirliliğin önleneceği, kıyı kaynaklarının verimli kullanımının artacağı, düşük maliyet ile sosyo-ekonomik fayda sağlayacak bir yapı oluşturmayı hedefledikleri ifade eden Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizciliğimizin daha da gelişmesi, denizlerimizden sağlanan imkanların artırılması, kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için daha da etkin çalışacağız. Çünkü bizim için denizcilik sadece bir uğraş değil, kültürdür, güçtür. Denizlerimiz bizim ‘Mavi Vatan’ımızdır. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, denizciliğimizin bugün geldiği konum devletimizin denizciliğimize verdiği önem ve sektörün paydaşları sayesindedir.
Bütün bu olumlu gelişmelerin bir sonucu olarak geçtiğimiz hafta, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Konsey Üyeliği seçimlerinde, ülkemiz tarihinin en yüksek oyunu alarak üst üste 13’üncü kez seçildi. Yine sektörümüz için güzel bir gelişme de ‘Türk Loydu’. Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği’ne (IACS) üye oldu. Bu gelişme, Türk Loydu’nun Uluslararası düzeyde etkisini artırarak, Türk denizcilik sektörünün ve gemi sanayisinin daha fazla söz sahibi olmasına da katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Konuşması sonrası Uraloğlu, tekne çekek yerinin açılışını Muğla Valisi İdris Akbıyık, AK Parti Muğla Milletvekilleri Kadem Mete, Yakup Otgöz ve protokol üyeleriyle birlikte gerçekleştirdi.
“KENTTEKİ BÖLÜNMÜŞ YOL UZUNLUĞUNU 461 KİLOMETREYE ÇIKARDIK”
Açılış töreni sonrası Muğla Valiliği’ni ziyaret eden Uraloğlu, burada yaptığı açıklamalarda kente yapılan yatırımlar hakkında konuştu.
AK Parti hükümetleri döneminde Muğla’ya birçok yatırım yaptıklarını söyleyen Uraloğlu, “İlk bölünmüş yolların başladığı yerlerden biri Muğla. Muğla’ya şu ana kadar yaklaşık 371 kilometre bölünmüş yol yaparak, kentteki bölünmüş yol uzunluğunu 461 kilometreye çıkardık. Mevcut tek yolların çok büyük bir bölümünü iyileştirdik. Özellikle sıcak karışık kaplama dediğimiz sıcak asfaltta 416 kilometre imalat yaparak onu da 488 kilometreye çıkardık” ifadelerine yer verdi.
“BUNDAN SONRAKİ YOL HARİTASINI BELİRLEDİK”
Denizli yolundaki heyelanlı kesimleri ıslah etmek için çalışmalara devam ettiklerinin altını çizen Uraloğlu, “Marmaris’e kadar olan bölünmüş yolu bitirdik ve oradan Datça’ya kadar olan yolun 50 kilometresini sıcak karışık kaplamayla yaptık. Muğla-Yatağan ve Muğla-Aydın yollarını bölünmüş yol olarak bitirdik. Yatağan-Milas ve Bodrum yolunu bölünmüş yol olarak tamamladık. Milas ve Didim arasındaki bölünmüş yolu bitirdik. Buranın sıcak karışık kaplamalarına devam ediyoruz. Koordinasyon toplantısında gerekli görüşmeleri yaparak bundan sonraki yol haritasını belirledik” diye konuştu.
“MUĞLA’YI DAHA DA GELİŞTİRMİŞ OLACAĞIZ”
İnternet hatlarındaki iyileştirme çalışmaları hakkında konuşan Uraloğlu, “Özellikle pandemi sürecinde köylere ilginin arttığını biliyoruz. Oralarda yeni internet ihtiyaçlarıyla olanlarının iyileştirilmesi için tespitleri yaptık. GSM operatörlerinin kapsama alanlarıyla ilgili gerekli tespitleri yaparak Muğla’yı daha da geliştirmiş olacağız” dedi.
Valilik ziyareti sonrası Bakan Uraloğlu, AK Parti İl Başkanlığı’nı da ziyaret ederek, partililerle bir araya geldi.
Daha sonra Yatağan’a geçen Uraloğlu, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz ile bir araya geldi.
Abdülkadir Uraloğlu, Yatağan ziyaretinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti’ni gezdi.
Uraloğlu, Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’ten geçtiğimiz günlerde gün yüzüne çıkarılan “Dans Eden Musa” heykeli hakkında bilgi aldı.