Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Gündem Fethiye’den Hülya Çetinkaya’nın Karataş Plajı ile ilgili sorduğu soruya verdiği yanıtta; bölgede Fethiye’ye değer katan yatırımlar yapıldığını söyledi ve “Yasal olduğu takdirde biz yatırımların önünü açmaya devam edeceğiz” dedi.
Fethiye Belediyesi tarafından 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü dolayısıyla Kayaköy’de bir kahvaltı etkinliği düzenlendi.
Etkinlik sonunda Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gündem Fethiye’den Hülya Çetinkaya, Karaca’ya Karataş Plajı’ndaki doğa tahribatı ve kıyı işgalleriyle Belediye’ye yönelik eleştirileri sordu.
“İMAR PLANLARI 2014 YILINDA ONAYLANDI”
Karaca, bölgedeki imar planlarının kendisinden bir önceki Belediye yönetimi tarafından onaylandığını aktardı ve şunları söyledi:
“Oteller bölgesindeki imar planının Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca tarafından onaylandığı ve bölgedeki insanlara rant sağlandığı söylenmişti. Ben 2019 yılında Fethiye Belediye Başkanı oldum. Oranın imar planları 2014 yılında onaylandı. Bunu herkesin bilmesini isterim.”
Bölgede kendi yetki ve sorumluluğu bulunmadığını aktaran Karaca, şöyle devam etti: “Devlet Su İşleri’nin bir çalışması var. Fethiye Belediyesi’nin imar yapma yetkisi yok. Oradaki bütün yetki ve sorumluluk Devlet Su İşleri’ndedir. Devlet Su İşleri de Anıtlar Kurulu’ndan, müzeden, Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan ve Orman Bakanlığı’ndan belli izinler almış. Benim yetkim ve dahilim olmadan benim tarafımdan izin verildiği söyleniyor. Halbuki benim öyle bir yetkim yok.”
İMAR KANUNU NE DİYOR?
3194 sayılı İmar Kanunu, belediyelerin görev ve yetkilerini ortaya koyuyor. Kanun’un “Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar” başlıklı 32’nci maddesinde şu ifadeler yer alıyor:
“Bu Kanun hükümlerine göre; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine veya ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Yapının imar mevzuatına aykırı olduğuna dair bilgi, tapu kayıtlarının beyanlar hanesine kaydedilmek üzere ilgili idaresince tapu dairesine en geç yedi gün içinde yazılı olarak bildirilir.”
İmar Kanunu’nun 42’nci maddesinde ise şu ifadeler ye alıyor: “Bu maddede belirtilen ve imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil ve hallerin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde ilgili idare encümenince sorumlular hakkında, üstlenilen her bir sorumluluk için ayrı ayrı olarak bu maddede belirtilen idari müeyyideler uygulanır.”
Karaca, bölgede yaşayan ve Fethiye’ye gelen turistler için bölgede Akmaz Halk Plajı’nı faaliyete geçirdiklerini ekledi.
“BEN ONLARDAN DAHA ÇOK ÇEVRECİ OLDUĞUMA İNANIYORUM”
Kendisine yönelik eleştiriler hakkında konuşan Karaca, şöyle konuştu:
“Ben çevreciyim. Ben onlardan daha çok çevreci olduğuma inanıyorum. Fethiye Belediyesi devletin bir belediyesidir. Devletin belediyesini hukuk ve yasalar çevresinde yönetiyorum. Ben yasaların dışına çıkabilecek bir belediye başkanı değilim.”
“BİZE DE TALİMAT GELİRSE GEREĞİNİ YAPARIZ”
Talimat geldiği takdirde gereken uygulamayı yapacaklarını vurgulayan Karaca, şöyle devam etti: “Elbette burada yasadışı bir durum varsa Devlet Su İşleri’ne dava açarlar, davayı kazandıktan sonra zaten gereği yapılacaktır. Bize de talimat gelirse gereğini yaparız. Ama benim yetki ve sorumluluğu olmadığı yerlerde gidip de müdahil olma durumum yok. Davanın sonucuna göre de bize tebliğ edildiği takdirde biz uygulamamızı yaparız.”
“BİREYLERİN RANTI ASLA ÖNEMLİ DEĞİL”
Yasal olmayan işlemlerin tamamına Fethiye Belediyesi tarafında gerekli cezai işlemlerin uygulandığını öne süren Karaca, “Bizim için halk önemli, şahıslar önemli değildir. Bireylerin rantı asla önemli değil. Öyle olsaydı zaten ben bu halk plajlarını açmazdım. Yasal olmayan bir durum da varsa işgallerle ilgili onların hepsinin ceza işlemleri Fethiye Belediyesi yapmıştır. Eğer bizimle diyalog kurmak isteyen bir arkadaşımız varsa da bunu ispatı var. Gelsin Belediye’ye ben ispatlayayım” dedi.
“YASAL OLDUĞU TAKDİRDE BİZ BUNLARIN ÖNÜNÜ AÇMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Bölgedeki yatırımların önünü açacaklarını söyleyen Karaca, şu ifadelere yer verdi:
“Bölgemizde yapılan yatırımları da engelleyecek durumda değiliz. Fethiye’de güzel yatırımlar yapılıyor. Yapılan yatırımların, siyasi kimlikleri benim için hiç önemli değildir. Önemli olan Fethiye’ye katkı sunuyor mu, sunmuyor mu? Ben ona bakarım. Yasal olduğu takdirde biz bunların önünü açmaya devam edeceğiz. Fethiye’ye kim yatırım yaparsa yapsın asla hiçbir siyasi rantımız yoktur. Beklenti içerisinde değiliz. Belediye olarak da beklenti içerisinde değiliz. Tek beklentimiz ve çıkarımız şehrimiz adına değer katacak, burayı daha geliştirecek yatırımların ben var olduğum müddetçe önünü açmaya devam edeceğim.”
“BU ŞAHISLAR BURAYA DEĞER KATMIŞTIR”
Özyer, Barut ve Kıran grubu gibi yatırımcıların bölgeye değer kattığını belirten Karaca, şöyle devam etti:
“Elbette orada yatırımlar yapılmıştır. Barut grubu yapmıştır, Özyer grubu yapmıştır. Burada da biliyorsunuz Kıran grubunun yaptığı güzel yatırımlar vardır ve bu şahıslar buraya değer katmıştır, yaptığı yatırımlarla birlikte. Yasal olan her yatırımın önünü açacağım, açmaya devam edeceğiz. Hiçbir beklentim yok. Benim otelim de yok, bir mekanım da yok, restoranım da yok. Ben sadece bu şehre değer katmak ve bu güzelim şehri, dünyanın en güzel şehrini geliştirmek için gece gündüz çalışıyorum ve mücadele veriyorum.”

KARATAŞ’TA NE OLMUŞTU?
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kargı Mahallesi’ndeki Karataş Plajı’nda yer alan ve mevcut imar planlarında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan tepe, 2025 yılının Ocak ayından itibaren tahrip edilmiş ve bölgedeki kanalın yönü değiştirilmişti.
Ardından, Kıyılar Halkındır Fethiye İnisiyatifi öncülüğünde yurttaşlar, yapılan ıslah çalışmasına ilişkin sorumlu kurumlar önünde 12 Şubat itibarıyla Fethiye’de bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) binası, Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü binası, Fethiye Kaymakamlığı binası, Fethiye Adliyesi ve Fethiye Belediyesi önünde basın açıklamaları düzenlenmişti.
Diğer yandan, deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Fethiye Karataş Plajı, yapılan çalışmalar sonucunda tahrip edilmişti.
Söz konusu alandaki çalışmalar, 21. ve 22. Dönem AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer’e ait Özyer Grup bünyesindeki oteller için yapılmıştı. Gündem Fethiye yapılan çalışmaları gündeme getirmişti.
Ayrıca çalışmalar kapsamında, imar planlarında park alanı olan bölgeye, imar planlarında herhangi bir değişiklik olmaksızın otele ait bir restoran yapılmıştı.