Gökova Ekoloji Meclisi’nin çağrısıyla Muğla’nın Ula ilçesindeki Akyaka Orman Kampı’nda doğa tahribatına karşı yürütülen çalışmalara tepki göstermek amacıyla yurttaşlar, kamp alanındaki Kır Kahvesi önünde bir buluşma gerçekleştirdi.
Gökova Ekoloji Meclisi, Muğla’nın Ula ilçesinde Akyaka Mahallesi’ndeki “A Tipi Mesire Alanı” olan Akyaka Orman Kampı’ndaki alt bitki örtüsü iş makineleriyle tahrip edilmesine ilişkin açıklama yapmıştı.
Ardından, bölgenin Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından 25 Mart’ta açık otopark alanına kilitli parke döşenmesi işi için ihaleye çıkarıldığı ortaya çıkmıştı. Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ve Doğal Sit Alanı içerisinde yer alan toplam 7 bin metrekarelik alana, 8 santimetre kalınlığında beton parke döşeneceği açıklanmıştı.

Çalışmaların sürmesi üzerine, Gökova Ekoloji Meclisi’nin girişimiyle Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği ve 11 yurttaş, Muğla Vakfı’nın işletme sözleşmesinin iptali talebiyle 18 Nisan 2025 tarihinde Muğla Orman İşletme Müdürlüğü’ne dava açtı. Muğla 4. İdare Mahkemesi’nde görülecek davada, yürütmenin durdurulması talep edilirken yurttaşların vekilliğini Avukat Arzu Alper üstlendi.
Gökova Ekoloji Meclisi, yaşanan süreçler için “Akyaka Orman Kampı’nda talana son” başlığıyla dün (20 Nisan) saat 13:00’de Akyaka Orman Kampı’nda yer alan Kır Kahvesi’nin önünde bir buluşma gerçekleştirdi.
Buluşmaya; Gökova Ekoloji Meclisi, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği, Slow Food Gökova, Akyaka Kültür Sanat Derneği, Muğla Su İnisiyatifi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ula İlçe Örgütü ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) Muğla İl örgütlerinin temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.
Buluşmada yapılan forumun ardından hazırlanan sonuç bildirgesi Zeynep Gündüzyeli tarafından okundu.
Buluşmanın Akyaka’nın, Gökova’nın, Muğla’nın doğal varlıklarını koruyarak sürdürülebilir bir yaşam kültürü oluşturulması için bir araya geldikleri belirtilen açıklamada, “Yurttaşlar ve kurum temsilcileri olarak Akyaka Orman Kampı’nda yaşanan gelişmeleri birlikte değerlendirdik” denildi.

Açıklamada, yapılan değerlendirmeler şu şekilde sıralandı:
1- Orman Kampı tüm canlıların ortak yaşam alanıdır ve Doğal Sit koruma statüsündedir. Akyaka Orman Kampı’nın, ticari rantı artırmak uğruna tüm canlıların yaşam alanlarını yok ederek kullanım alanına dönüştürülmesi kabul edilemez. Doğal Sit Koruma Kurallarını yok sayarak yürütülen, orman ekosistemine zarar veren tüm altyapı ve üstyapı faaliyetlerine son verilmelidir. Kamu kaynakları kullanılarak Muğla Valiliği tarafından Orman Kampı içerisinde orman ekosistemini tahrip ederek yapılmak istenen 7 bin metrekare büyüklüğündeki otopark inşaatından derhal vazgeçilmelidir. Orman Kampında, Kıyı Kanunu’na aykırı olarak kıyıyı işgal eden ve işletim planında olmayan tüm tesisler kaldırılmalıdır. Anayasaya aykırı bir şekilde halkın kıyıdan yararlanmasını engelleyen, çitleme dahil, tüm faaliyetlere son verilmelidir.
2- Akyaka Uluslararası Yavaşkentler Birliği üyesidir ve yaşam kalitesinin korunması yavaşkentlerin temel ilkesidir. Orman Kampı’nın konaklama ve kullanma kapasitesinin artırılarak adeta bir tatil köyüne dönüştürülme girişimi, nüfus yoğunluğu anlamında Akyaka’nın taşıma kapasitesini aşan bir yük getireceği gibi, başta trafik ve su tedariki olmak üzere altyapısına da büyük yük getirecek kabul edilemez bir projedir. Akyaka Yavaşkent kriterlerlerine uygun yönetilmelidir.
3- Orman Kampında yapılması planlanan projenin yol açacağı nüfus yoğunluğu ve kamp içinde yapılması planlanan faaliyetler, tüm dünyada iklim krizi nedeniyle insan yapısı hataların kolayca vahşi yangınlara dönüştüğü bir dönemde bölgede yangın riskini arttırarak, büyük insani ve ekolojik felaketlere yol açma potansiyeli taşımaktadır.
4- Proje ile Akyakalıların ve bölge halkının dört mevsim yürüyüş ve sosyalleşme alanı olarak kullandığı oldukça büyük bir alanın halkın kullanımından çıkarılarak özel bir alana dönüştürülmesi, kent sakinlerinin kent hakkının sınırlandırılması anlamına gelmektedir. Bu durum kamu yararı ilkesi ile çelişmektedir.
5- Orman Kampında yürütülen faaliyetler Gökova ÖÇK Bölgesi’nin korunması için hazırlanmış bilimsel raporlara, bu raporları temel alarak hazırlanan Gökova ÖÇKB Yönetim Planına, orman, çevre ve kıyılar ile ilgili yasalara, yönetmeliklere, uluslararası sözleşmelere, hatta Orman Kampının kendi ihale sözleşmesine aykırıdır. Gökova ÖÇK Bölgesini korumak, Yönetim Planını uygulamakla yükümlü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve yürütücü kurumu Muğla Valiliği bu tür kanun, yönetmelik, plan ve sözleşmelere aykırı faaliyetlere izin vermemelidir.
6- Orman Kampı’nda yürütülen altyapı çalışmaları, Kültür Varlıklarını Koruma Kurumu’nun kararlarına aykırı olarak, Anıt Eser olarak tescillenmiş Bazilika’nın koruma sınırlarının içinden geçmektedir. Bu çalışma derhal durdurulmalı ve tüm insanlığın ortak mirası olan bu kültür varlığının korunması için gereken çalışma başlatılmalıdır.
7- Orman Kampı’nda tüm bu hukuksuzluklara ve ekolojik tahribata yol açan, kamp alanını 2013 yılından beri işletmekte olan Muğla Vakfı’dır. Muğla Vakfı’nın sözleşmesi derhal iptal edilerek kamp alanının ekosisteminin rehabilite edilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır.
Buluşma, Akyaka Orman Kampı’ndaki tahribatın durdurulması talebiyle imza toplanarak buluşma sona erdi.
NE OLMUŞTU?
Akyaka Orman Kampı, özelleştirildikten sonra 2013 yılından itibaren, Muğla Valiliği’nin ticari kuruluşu olan Muğla Vakfı İktisadi İşletmesi tarafından, Orman İşletme Müdürlüğü’nden kiralanarak işletilmeye başlanmıştı. Sözleşme süresi ise 2032 yılına kadar uzatılmıştı.

Eski adı Muğla’ya Hizmet Vakfı olan Muğla Vakfı’nın, Akyaka Orman Kampı içerisindeki kıyı alanlarını yurttaşların kullanımına kapatması, etrafını çitlemesi, şezlonglar koyarak yurttaşların havlularını sermesine engel olması yurttaşların tepkisine neden olmuştu.
Yurttaşlar 2022 yılının Haziran ve Temmuz aylarında Muğla Vakfı’nın uygulamalarına karşı eylemler yapmıştı.
Eylemin ardından yurttaşlar kamuya ait alanların halkın ücretsiz kullanımına kapatıldığı gerekçesi ile sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Muğla Vakfı ise eylemler sırasında şezlongların kırıldığını ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle eylem katılanlar arasından üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Yargılama sürecinde ilk duruşma 27 Eylül 2023’te, ikinci duruşma ise 8 Kasım 2023 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşmişti.
Davanın karar duruşması 22 Mart 2024 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.
Mahkeme heyeti; sanıklar Alp Serdar Denktaş, Türkan Denktaş ve Emine Dayıoğlu’nun beraatine istinaf yolu açık olmak üzere karar vermişti. Kararda savcının mütalaası ile uyumlu olarak, yüklenen suç açısından sanıkların kasıtlı bir eyleminin bulunmadığı ve suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı söylenmişti.
Muğla Vakfı 2025 yılı başında Akyaka Orman Kampı’nda faaliyetlere başlamış ve daha önce insan kullanımının olmadığı orman alanlarının alt bitki örtüsü kaldırılarak yeni karavan ve çadır alanları oluşturulmaya başlamıştı. Konaklama alanlarına da beton kilit taşlar döşenmişti. Yurttaşlar bu duruma karşı bir araya gelmiş ve 16 Şubat 2025 tarihinde basın açıklaması düzenlemişti.
Ardından 25 Mart 2025 tarihinde, Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından, bölgede açık otopark alanı için kilitli parke kaplama yapılması işi için ihaleye açılmıştı. İş kapsamında, Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Doğal Sit Alanı içersin de kalan toplam 7 bin metrekare alana, 8 santimetre yüksekliğinde beton parke döşeneceği belirtilmişti.
Bu çalışmalar kapsamında Orman Kampında birçok ağaç kesilmiş, orman ekosistemi tahrip edilerek beton parke taşlarla kaplanmıştı.
Çalışmaların işletme sözleşmesine ve yasalara aykırı olduğu gerekçesi ile Gökova Ekoloji Meclisi üyeleri eylem yapmış ve suç duyurusunda bulunmuştu.