Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği ve yurttaşlar; Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Akyaka Orman Kampı’nda, doğayı tahrip ettiği gerekçesiyle konuşlandırılan karavan hakkında suç duyurusunda bulundu.
Gökova Ekoloji Meclisi, Muğla’nın Ula ilçesinde Akyaka Mahallesi’ndeki “A Tipi Mesire Alanı” olan Akyaka Orman Kampı’ndaki alt bitki örtüsü iş makineleriyle tahrip edilmesine ilişkin açıklama yapmıştı.
Ardından, bölgenin Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından 25 Mart’ta açık otopark alanına kilitli parke döşenmesi işi için ihaleye çıkarıldığı ortaya çıkmıştı.
Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ve Doğal Sit Alanı içerisinde yer alan toplam 7 bin metrekarelik alana, 8 santimetre kalınlığında beton parke döşeneceği açıklanmıştı.

“KARAVANDA SOBA YAKILDIĞI, BORUNUN VE BACANIN DIŞARI ÇIKARILDIĞI, DÖRT MEVSİM KONAKLAMA YAPILDIĞINI TESPİT ETMEMİZE NEDEN OLMUŞTUR”
Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği ve yurttaşlar, Akyaka Jandarma Karakolu’na giderek bölgede, geçen yıldan beri konuşlandırılan ve yakın zamanda yeri değiştirilen karavan hakkında suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusunda, karavanın; İmar Kanunu’na, Doğal Sit Koruma hükümlerine ve Akyaka Orman Kampı’nın İşletme Sözleşmesi’ne aykırı olarak doğal yapının tahrip edildiği ve alana iki katlı merdivenli karavan yerleştirildiği ifade edildi.

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde ve Nitelikli Koruma Doğal Sit Alanı statüsünde bulunan Akyaka Orman Kampı’nın Muğla Vakfı tarafından işletildiğine dikkat çekilen suç duyurusunda, şu ifadelere yer verildi:
“Akyaka Orman Kampı’nda, İmar Kanunu’na ve Tabiat Varlıklarını Koruma kararlarına aykırı olarak doğal yapı tahrip edilmiş ve alana iki katlı, merdivenli karavan yerleştirildiği görülmüştür. Karavan önündeki alan paravanlarla kapatılarak, özel bir bahçe tesis edildiği ve doğal bitki örtüsü ve peyzaj tahrip edilerek bu bahçeye jakuzili havuz yerleştirildiği, çamaşırların açık alanda ağaçlara gerilen iplere asıldığı, ağaçlara hamak kurulduğu, ağaçlara televizyon anteni, lavabo tespit edilerek zarar verildiği gözlenmiştir.”

Suç duyurusunda, orman yangınları vurgulanarak “Kızılçam kaplı coğrafyamızda, karavanda soba yakıldığı, borunun ve bacanın dışarı çıkarıldığı, dört mevsim konaklama yapıldığını tespit etmemize neden olmuştur” denildi.

Yapılan düzenlemelerin geçici değil, kalıcı konaklama amaçlı olduğunun ve imar izni olmaksızın bu kullanım şeklinin, İmar Kanunu’na göre suç oluşturduğu belirtildi.
Suç duyurusunda, karavanda yürütülen faaliyetlerin; 2013’te yapılmış Muğla Orman İşletme Müdürlüğü ve Muğla Vakfı atasında yapılan İhale Sözleşmesi’ne de aykırı olduğu vurgulandı.

Sosyal medya hesaplarından paylaşılan tanıtım videolarında, karavanın; ticari amaçla kullanıldığı, eğlenceler ve konserler düzenlediğine dikkat çekilen suç duyurusunun, video kayıtlarıyla Jandarmaya teslim edildiği belirtildi.
Tanıtım videosuna ulaşmak için tıklayın.
Nitelikli Doğal Sit Koruma ve Kullanma Kurallarına göre; yaban hayatın barınma, beslenme ve üreme alanlarında bu tür faaliyetlerin, ekosisteme zarar verdiği için yasaklandığı da suç duyurusunda yer aldı.

Suç duyurusunda yer alan gerekçelerle İmar Kanunu’na, Tabiat Varlıklarını Koruma Kararlarına ve İşletme Sözleşmesi’ne aykırı faaliyetlerin sorumlularının tespit edilerek yasal işlem başlatılması talep edildi.
Yurttaşların ifadelerinin ardından, jandarma birimlerinin; suç duyurusunda bulananlarla birlikte Akyaka Orman Kampı’na giderek karavanın yerleştirildiği alanda tespit yaptıkları ve fotoğraflar çektikleri belirtildi.
Tespitlerin ardından, delillerin dosyaya eklenerek Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği ifade edildi.
NE OLMUŞTU?
Akyaka Orman Kampı, özelleştirildikten sonra 2013 yılından itibaren, Muğla Valiliği’nin ticari kuruluşu olan Muğla Vakfı İktisadi İşletmesi tarafından, Orman İşletme Müdürlüğü’nden kiralanarak işletilmeye başlanmıştı. Sözleşme süresi ise 2032 yılına kadar uzatılmıştı.

Eski adı Muğla’ya Hizmet Vakfı olan Muğla Vakfı’nın, Akyaka Orman Kampı içerisindeki kıyı alanlarını yurttaşların kullanımına kapatması, etrafını çitlemesi, şezlonglar koyarak yurttaşların havlularını sermesine engel olması yurttaşların tepkisine neden olmuştu.
Yurttaşlar 2022 yılının Haziran ve Temmuz aylarında Muğla Vakfı’nın uygulamalarına karşı eylemler yapmıştı.
Eylemin ardından yurttaşlar kamuya ait alanların halkın ücretsiz kullanımına kapatıldığı gerekçesi ile sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Muğla Vakfı ise eylemler sırasında şezlongların kırıldığını ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle eylem katılanlar arasından üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Yargılama sürecinde ilk duruşma 27 Eylül 2023’te, ikinci duruşma ise 8 Kasım 2023 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşmişti.
Davanın karar duruşması 22 Mart 2024 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.
Mahkeme heyeti; sanıklar Alp Serdar Denktaş, Türkan Denktaş ve Emine Dayıoğlu’nun beraatine istinaf yolu açık olmak üzere karar vermişti. Kararda savcının mütalaası ile uyumlu olarak, yüklenen suç açısından sanıkların kasıtlı bir eyleminin bulunmadığı ve suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı söylenmişti.
Muğla Vakfı 2025 yılı başında Akyaka Orman Kampı’nda faaliyetlere başlamış ve daha önce insan kullanımının olmadığı orman alanlarının alt bitki örtüsü kaldırılarak yeni karavan ve çadır alanları oluşturulmaya başlamıştı. Konaklama alanlarına da beton kilit taşlar döşenmişti. Yurttaşlar bu duruma karşı bir araya gelmiş ve 16 Şubat 2025 tarihinde basın açıklaması düzenlemişti.
Ardından 25 Mart 2025 tarihinde, Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından, bölgede açık otopark alanı için kilitli parke kaplama yapılması işi için ihaleye açılmıştı. İş kapsamında, Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Doğal Sit Alanı içersin de kalan toplam 7 bin metrekare alana, 8 santimetre yüksekliğinde beton parke döşeneceği belirtilmişti.
Bu çalışmalar kapsamında Orman Kampında birçok ağaç kesilmiş, orman ekosistemi tahrip edilerek beton parke taşlarla kaplanmıştı.
Çalışmaların işletme sözleşmesine ve yasalara aykırı olduğu gerekçesi ile Gökova Ekoloji Meclisi üyeleri eylem yapmış ve suç duyurusunda bulunmuştu.
Ekolojik dengeyi bozacak çalışmalar yapılmasına karşı Gökova Ekoloji Meclisi’nin girişimiyle Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği ve 11 yurttaş Muğla Vakfı’nın işletme sözleşmesinin iptal edilmesi için Muğla Orman İşletme Müdürlüğü’ne 18 Nisan 2025 tarihinde dava açtı.