Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Akyaka Orman Kampı’ndaki orman alt bitki örtüsünün iş makineleriyle tahrip edildiği alanın, Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarıldığı ortaya çıktı.
Gökova Ekoloji Meclisi, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’ndeki “A Tipi Mesire Alanı” olan Akyaka Orman Kampı’nın tahrip edilmesine ilişkin 28 Mart’ta basın açıklaması yapmıştı.
Açıklamada, Orman Kampı’nın mezarlık tarafındaki girişindeki bölgede çok geniş bir alanda orman alt bitki örtüsünün, iş makineleriyle tahrip edildiği vurgulanmıştı.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne birçok şikâyet dilekçesi verildiği ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı:
“Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden bu faaliyetler için Tabiat Varlıkları Koruma Kurumu’ndan izin olup olmadığı konusunda verilen bilgi edinme dilekçesine Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden verilen yanıtta, Gökova Orman İşletmesi sorumluluğundaki bu alanla ilgili yalnızca 2023 ve 2024 yıllarında ağaçların bakımı için izin verildiği, 2025 yılı için verilen izin olmadığı bilgisi verilmiştir.”

Akyaka Orman Kampı’nda orman alt bitki örtüsü tahrip edilen alan, Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 25 Mart’ta açık otopark alanı kilitli parke kaplama yapılması işi için ihaleye çıkarıldı.
Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Doğal Sit Alanı içersin de kalan toplam 7 bin metrekare alana, 8 santimetre yüksekliğinde beton parke döşenecek.
İhale için son tekliflerin ise 11 Nisan saat 10.00’a kadar toplanacağı belirtildi.
Bu ihale için Tabiat Varlıkları Koruma Kurumu’ndan izin alınıp alınmadığının ise henüz bilinmediği ifade ediliyor.
NE OLMUŞTU?
Akyaka Orman Kampı’nda, Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın işletmesinin kıyı ve piknik alanını yurttaşların kullanımına kapatacak şeklide şezlonglarla doldurması üzerine yurttaşlar 2022 yılının Haziran ve Temmuz aylarında eylem yapmıştı.
Eylemin ardından yurttaşlar kamuya ait alanların halkın ücretsiz kullanımına kapatıldığı gerekçesi ile sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Muğla’ya Hizmet Vakfı ise eylemler sırasında şezlongların kırıldığını ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle eylem katılanlar arasından üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Yargılama sürecinde ilk duruşma 27 Eylül 2023’te, ikinci duruşma ise 8 Kasım 2023 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşmişti.
Davanın karar duruşması 22 Mart 2024 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.
Mahkeme heyeti; sanıklar Alp Serdar Denktaş, Türkan Denktaş ve Emine Dayıoğlu’nun beraatine istinaf yolu açık olmak üzere karar vermişti. Kararda savcının mütalaası ile uyumlu olarak, yüklenen suç açısından sanıkların kasıtlı bir eyleminin bulunmadığı ve suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı söylenmişti.