Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de Akbelen Ormanı’nı Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’ye (YK Enerji) karşı korumak için nöbet tutan İkizköylüler’e Jandarma ekiplerinin müdahalesi sonucunda, kamu görevlisine mukavemetten yargılanan İkizköylülerin duruşması 27 Mart’a ertelendi.
Milas’a bağlı İkizköy’de, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (YK Enerji) Akbelen Ormanı’nı kesmesine karşı mücadele eden ekoloji aktivistlerinin yargılandığı davanın beşinci duruşması dün (2 Şubat 2023) görüldü.
İkizköylü Gülören Demir ve Ekoloji Birliği Kadın Meclisi ve Kazdağları direnişinden Akbelen Ormanı savunmasına destek vermek için gelen Füsun Kayra’nın yargılandığı duruşmada karar çıkmazken, bir sonraki duruşma 27 Mart 2023 saat 14:00’e ertelendi.
Duruşma tutanağında İkizköylülerin Avukatı Arif Ali Cangı’nın ortak savunmayı yaptığı sırada sözünün mahkeme hâkimi tarafından kesilmek istenmesi Cangı’nın talebi ile tutanağa geçirildi. Ayrıca davanın hakimi tarafından reddi hakim talebi söz konusu olduğu için yargılamaya beyan alınarak devam edilmeyeceği, ancak Cangı’nın acil iş özelliği taşıdığını söylediği taleplerini mahkeme katibine kendisine söz verildiği esnada yazdırmaya çalıştığı ve mahkeme hakimi tarafından sözlerini tek seferde tamamlaması ve sözlerin mahkeme hakimi tarafından özetlenerek katibe yazdırılacağının hatırlatıldığı tutanakta yer aldı.
İkizköylülerin reddi hakim talebinin reddedilmesi üzerine yaptıkları itirazın sonucunun gelmemesi üzerine duruşmanın ertelenmesine karar verildi.
“ZANNEDİYORLAR Kİ KADINLAR SUSACAK, AKBELEN ORMANI’NI BIRAKACAK, ALDANIYORLAR”
Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı Nejla Işık ise duruşmanın ardından şunları söyledi:
“Kadınlar yargılanıyor. Zannediyorlar ki kadınlar susacak, zannediyorlar ki Akbelen Ormanı’nı bırakacak. Aldanıyorlar. Bu kadınlar ormanlarını koruduğu için burada yargılanıyor. Esas burada yargılanması gerekenler, yangını fırsata çevirip biz varıncaya kadar 105 ağacı katledenlerdir. Bizim alnımız açık. Biz anayasal haklarımızı kullandık dört senedir. İkizköy’de köyümüzün her karış torağını, suyumuzu, havamızı, ormanımızı kendimiz pahasına değil tüm Türkiye için koruduk, korumaya devam ediyoruz. Büzü bugün yalnız bırakmayan İkizköy Akbelen dostlarına sozsuz teşekkür ediyoruz. Biz kadınları susturmak için ağır cezada yargılıyorsunuz ama susturamayacaksınız. Kadınlar yaşam alanlarını savunmaktan asala vaz geçmeyecek. Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz.”
“YARGILAMANIN BAŞLADIĞI ANDAN İTİBAREN MAHKEMENİN GİDİŞATI DOSTLARIMIZIN PEŞİNEN MAHKUM EDİLDİĞİ GÖRÜNTÜSÜ VERMEKTEDİR”
İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı duruşma sonunda yaptığı açıklamada dava sürecine dair şunları anlattı:
“10 Ağustos Pazartesi’yi 11 Ağustos Salı’ya bağlayan gece yarısı 2021 tarihinde Akbelen Ormanı nöbet alanında 10 kişilik direnişçilere 200 kişilik jandarmayla müdahale olmuştur. Müdahale edilen kişiler o dönemdeki orman yangınlarını göz önüne alarak Akbelen Ormanı’nı koruyan kişilerdi. Yani Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre öncelikle Orman İşletme Müdürlüğü’nün ve diğer kamu kurumlarının yapması gerekeni yurttaş sorumluluğuyla yapanlardı ve kimseye de zararları da yoktu. Ancak jandarma baskınıyla oradan uzaklaştırılmak istendiler, hakarete uğradılar, yaralandılar, yerlerde sürüklendiler ancak karşılıklı yapılan şikâyetler sonucunda çıka çıka bizim arkadaşlarımızdan iki kişi hakkında jandarmaya hakaretten ve mukavemetten dava açıldı.
Kamu görevlilerinin gayri insani muamelelerine ilişkin hiçbir işlem yapılmadı. Dosya kapatıldı. Soruşturma sırasında müvekkillerimiz şikayetçi olduklarını söyledikleri halde o konuda takipsizlik kararı dahi verilmedi. Bu yargılamanın başladığı andan itibaren mahkemenin gidişatı müvekkillerimizin, dostlarımızın peşinen mahkûm edildikleri görüntüsü vermektedir.”
Yasadan doğan haklarını kullnarak reddi hakim talebinde bulunduklarını belirten ve savcı hakkında da şikayette bulunduklarını belirten Cangı, “Her ne kadar savcı iddia makamı olsa da cumhuriyet savcısıdır. Dolayısıyla hem sanık aleyhine hem de sanık lehine olan delileri toplayıp değerlendirmekle yükümlüdür. Duruşmada yaşanan olayların üzerine İzmir Barosu’na başvurmamızdan sonra Baro’muz bizim adımıza hâkim ve savcı hakkında Hakimler ve Savılar Kurulu’na şikâyette bulundu. Bu mahkemede reddedilen hâkimin görev yapıp yapmayacağına üst mahkeme karar verecek. Savcının reddi müessesesi olmadığı için şikâyet üzerine husumet duygusu oluşabilir, o neden bu davada artık bu savcı bu davada görev yapmasın başka savcı yapsın dedik” ifadelerini kullandı.
“TALEPLERİMİZİN TUTANAĞA GEÇİRİLMESİNE DAHİ TAHAMMÜL EDİLMEDİ”
Cangı, duruşmadan yaşananları ise söyle anlattı: “Duruşmayı izleyenler görmüştür, taleplerimizin tutanağa geçirilmesine dahi tahammül edilmedi. Kanunun hiçbir yerinde avukatın kendi sözlerini avukat tutanağa yazdıramaz diye bir kural yoktur. Biz savunma makamıyız. İddia makamı mütalaasını verdi, görüşünü bildirdi. Biz savunma makamı olarak her türlü savunmamızı, talebimizi tutanağa geçirebiliriz. Buna hiçbir güç engel olamaz.”
“BU DAVA EKOLOJİK BİR HUKUK ANLAYIŞININ OLMASI GEREKTİĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ”
“Burada adil yargılama yapılmıyor” diyen Cangı, yıllardır sadece insanlar arasındaki adaletin değil, doğa için de adaletin sağlanması için mücadele ettiklerini belirterek, “Bu davamız aslında doğanın adaletini sağlayacak bir hukuk anlayışının, ekolojik bir hukuk anlayışının, bir yargılamanın olması gerektiğini bir kez daha gösterdi. ‘Bu süreç böyle devam etmez’ diyen yurttaşlar kendi yasasını kendisi yapıyor. Ekokırım yasa teklifi hazırlanmış durumda. Yurttaşın imzasına açıldı. Yurttaş doğrudan doğruya kendi teklifini meclise sunacak. Seçimden sonra da vekillerine ‘bunu yasa haline getirin’ diyecek. Bunda sonraki hayatımızın böyle olması lazım, başka çaresi yok çünkü dünyada hayat bitiyor.”
NE OLMUŞTU?
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de, Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’nin (YK Enerji) termik santraline kömür sağlamak amacıyla maden sahasını Akbelen Ormanı’na doğru genişletmek istemesine karşı İkizköylüler Akbelen Ormanı’nda 17 Temmuz 2021 tarihinde nöbete başlamıştı.
İkizköylüler, Muğla’da orman yangınları devam ederken 8 Ağustos 2022 tarihinde YK Enerji’nin Akbelen Ormanın’nda ağaç kesimi yaptığını tespit etmiş ve kesime engel olmuştu.
10 Ağustos gecesi ise Jandarma ekipleri yaklaşık 200 kişi ile, 11 İkizköylüyü özel bir mülke ait nöbet alanında mülk sahibinin izin belgesi olması rağmen sürükleyerek dışarı çıkarmıştı. İki kişiye kamu görevlisine mukavemetten dava açılmıştı.
Davanın ikinci duruşmasında hazır bulunmasına rağmen İkizköylülerin tanıklarının dinlenmemesi, savunma avukatlarının Jandarmaya gece yarısı baskını emrini kimin verdiğinin araştırılmaması, sanıkların Jandarmanın orantısız güç kullanımı sonucu yaralanmalarını tespit eden adli tıp raporlarının dosyaya getirilmesi gibi taleplerin reddedilmesi üzerine reddi hakim talebinde bulunulmuştu.
Reddi hakim talebinin bir gerekçesi şikayetçi jandarma astsubaylarından birinin ifadesi alınmadan Savcı tarafından esas hakkında mütalaada bulunulması olarak açıklanmıştı.