Aile hekimleri, “Eziyet yönetmeliği” olarak adlandırılan yönetmelik değişikliği sonrası üç günlük iş bırakma eylemine başladı. Gündem Fethiye’ye konuşan Muğla AHED Başkanı Dr. Ahmet İpek; yönetmeliğin geri çekilerek, sivil toplum örgütlerinin görüşü alınarak revize edilmesini talep ettiklerini söyledi.
Haber: Burak Necip Başar
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” sonrası grev kararı alındı.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), 5-6-7 Kasım 2024 tarihlerinde üç gün iş bırakma kararı aldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer hekim sendikalarından destek geldi.
AHEF ve TTB’nin yanı sıra grev kararı alan sendikalar şu şekilde:
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Hekim-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Tabip-Sen, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği.
Kamuoyunda “Eziyet yönetmeliği” olarak adlandırılan yönetmelik değişikliğine göre; hekimlerin teşvik ödemelerine ilişkin düzenlemeler yapılırken, aile hekimleri tarafından yazılan ağrı kesici, antibiyotik ve mide koruyucu ilaçlarına da kota getirildi.
Ayrıca, 4 bin hasta üzerinden hesaplanan hekimlerin tavan maaşının 3 bin 500 hasta üzerinden hesaplanmasına karar verildi.
Konuya ilişkin Gündem Fethiye’ye değerlendirmelerde bulunan Muğla Aile Hekimleri Derneği Başkanı Doktor Ahmet İpek, yönetmelik ile birlikte tüm hekimlerin moral ve motivasyonlarının düştüğüne dikkat çekti.
“BU YOĞUN İŞ YÜKÜ ÜSTÜNE ÇALIŞMA GÜVENLİĞİ DE YOK EDİLDİ”
Antibiyotik, ağrı kesici yazma kotası gibi keyfi kriterlere dayandırılarak Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme feshi yapılabileceğini vurgulayan Dr. İpek, “Bu yoğun iş yükü üstüne çalışma güvenliği de yok edildi” dedi.
Hekimlerin tavan maaşının 3 bin 500 hasta üzerinden belirlenmesi kararı hakkında konuşan Dr. İpek, “Bakanlık nüfus düşürmekle birinci basamak poliklinik hizmeti yükünü azaltmayı amaçladığını söylüyor ama 4 bin hasta üzerinden maaş alan kişilerin maaşını kesmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
HEKİM MAAŞLARINDA KESİNTİLER YAPILACAK
Kendi içinde tutarsızlık barındıran maddeler olduğunu söyleyen Dr. İpek, “Altı ay içinde gelmeyen hastaların kat sayısı yarıya indirilerek, maaş kesintisi yapılacak. Aynı zamanda, hastanın bir yılda yediden fazla sağlık kuruluşuna başvuru yapması sonucunda da maaşta kesinti yapılacak.”
İş bırakma eylemine yüzde 90’ın üzerinde katılım olduğunu belirten Dr. İpek, şunları söyledi: “Talebimiz; bu yönetmeliğin geri çekilerek, sahadaki hekim ve sağlık alanında örgütlü sendika, dernek ve meslek odalarının görüşü alınarak revize edilmesidir.”