Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Halk Tv’de canlı yayında yaptığı açıklamada Bodrum’un Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koy’u ile ilgili bilgi verdi.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koy’da koruma altında olan 678 bin metrekarelik hazineye ait arazinin Mehmet Cengiz tarafından alınarak turistik tesis, villa, rezidans ve marina inşaatı tepki çekmişti.
“GÖKBURUN’DA YAPILAŞMA BAŞLADI”
Süreç hakkında açıklamalarda bulunan Ahmet Aras şöyle konuştu:
“2010 yılında bir hazine arazisinin satışı söz konusuydu. Arkasından Turizm Bakanlığı tarafından turizm imarlı bir parsel haline getirildi ve sonra satışı yapıldı ama şu anda yapılaşma bu bölgede değil Gökburun dediğimiz ayrı bir burunda başladı. Bu bölge orman olduğu için şu anda korunuyor ama ormanları da Orman Bakanlığı’ndan veya Turizm Bakanlığı’ndan korumak zorunda kalıyoruz.”
Ahmet Aras açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Vatandaşlarımız buralarda yetki belediyelerde diye düşünüyorlar ama buralar tamamen turizm merkezi olarak ilan edilmiş, imar planları Turizm Bakanlığı tarafından yapılan ve aynı zamanda özellikle orman bile olsa hazine arazisi bile olsa tahsisleri yine turizm bakanlığı tarafından yapılan kıyı alanlarıdır” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYELER EDİLGEN DURUMDA”
Süreçle alakalı belediyelerin edilgen olduğunu belirten Aras, “Her şey bittikten sonra ruhsat almaya geliyorlar. İmar planları yapılmış, satışı yapılmış en son insanlar her şeyi bütün hakkını elde etmiş belediyelerden ruhsat istemeye geliyorlar. Belediyelerin buralarda çok büyük bir söz hakkı yok. Sadece bize bir görüş soruyorlar biz reddetsek bile şu andaki anlayışla belediyeleri ve halkın hassasiyetlerini göz önüne almıyorlar” şeklinde konuştu.
Problemi “yaptım oldu” zihniyeti olarak tarif eden Aras, Akbelen Sinpaş, Deştin’de bu durumun yaşandığını dile getirdi. Bu bölgelerin kamunun ortak mülkü olduğuna dikkat çekerek “Dağlar taşlar satılamaz” dedi.
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılkum Koyu’nda, Sinpaş Holding iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş’nin yapmak istediği otel ve devremülk projesi inşaatına, Marmaris Belediyesi 14-15-16 Nisan 2021 ve 27 Mayıs 2021 tarihlerinde toplamda 56 adet yapı ruhsatı vermiş fakat bu ruhsatları aynı yılın nisan ve mayıs aylarında iptal etmişti.
Verilen ruhsatlara karşı dava açan yurttaşlar dava gerekçelerinden birini Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin altıncı maddesine dayandırmış ve ÇED gerekli değildir kararından önce verilen 56 adet ruhsatın, iptal edilmiş bile olsa yasalara aykırı olduğunu ortaya koymuştu.
Marmaris Belediyesi ise en az 21 Ocak 2022 yılına kadar, verdiği fakat iptal ettiği ruhsatları inkar etmişti.
Muğla’nın Menteşe İlçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi’nin ortak sınırında bulunan Tekağaç mevkisinde 7 bin 752 dönümlük alanda kurulması planlanan çimento fabrikası konusunda projeye 31 Aralık 2014 yılında ÇED olumlu kararı verilmişti.
Karardan sonra yedi yıl içinde herhangi bir yatırım yapılmadığı için ÇED Yönetmeliği kapsamında kararın iptal olması bekleniyordu. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve Deştin Çevre Platformu 25 Aralık 2021 tarihinde bir açıklama yaparak projenin bölgeye zararlarına vurgu yapmış, ruhsat verilmemesi gerektiğini söylemişti. Menteşe Belediyesi ise sivil toplum örgütlerinin karşı çıkışına ve uyarılarına rağmen, ÇED olumlu kararının iptal olmasına üç gün kala 29 Aralık 2021 tarihinde proje için ruhsat vermişti.
“HEP ÖZELLEŞTİRECEK MİYİZ?”
Ahmet Aras sözlerine şöyle devam etti: “Bizim çocuklarımız kendi evinden çıktıklarında sonra ayağını bir dağa doğaya atamayacaklar mı? Buraları hep satacak mıyız? Hep özelleştirecek miyiz? Kıyılara atamayacak mıyız ayağımızı? Her ayağımızı attığımız yer özel mülk olursa biz nereye gideceğiz. Bence çok önemli bir mülksüzleştirme projesi.
Kimse ormana giremezken, aman ormanda piknik yapma ormanı dolaşma diyebiliyorsunuz. Bir köylü o ormanda yaşarken bir tane ağaç kesse ağır cezada yargılanır ama ormanlar enerji maksadıyla maden maksadıyla santral yada turizm maksadıyla tahsis ediliyor, yok ediliyor kimsenin gıkı çıkmıyor.”
SAVUNMA MEKANİZMASI OLUŞTURULACAK
Muğla’daki 13 belediye başkanıyla beraber bir savunma mekanizması oluşturmaya hazır olduğunu belirten Aras, “Biran önce bu 31 Mart’ta kazandığımız başarıyı genel siyasete de aktarıp bu yağmacı zihniyetten kurtulmalıyız. Kentler talan ediliyor. 13 belediye başkanımızla beraber bir savunma mekanizması oluşturmaya hazırız” dedi.